22. 8. 2015

MARKÍZA NEWS

MARKÍZA NEWS

Televízia Dajto získala vysielacie práma na Primera Division ročník 2015/2016. Vysielanie začne už v nedeľu 23. augusta o 18.30 zápasom Athletic Bilbao a FC Barcelona. Oba celky stretnú už tretí týždeň za sebou. Barcelona má čo odplácať, keďže v boji o španielsky Superpohár bol úspešnejší Athletic.
O 20.30 odvysiela úvodný zápas novej sezóny aj ďalšieho ašpiranta na ligový titul. Real Madrid nastúpi na pôde Sportingu Gijon.Oba zápasy bude komentovať Slavo Jurko.

Primera Division - 1. kolo:

piatok: Malaga CF - FC Sevilla (20.30 SELČ)
sobota: Deportivo La Coruňa - Real Sociedad (18.30)
Espanyol Barcelona - Getafe (18.30)
Atletico Madrid - Las Palmas (20.30)
Rayo Vallecano - FC Valencia (22.30)
nedeľa: Athletic Bilbao - FC Barcelona (18.30) na TV DAJTO
Sporting Gijon - Real Madrid (20.30) na TV DAJTO
Levante UD - Celta Vigo (22.00)
Betis Sevilla - FC Villarreal (22.30)
pondelok: Granda - Eibar (20.30)

Zápasy španielskej ligy tak doplnia bohatú ponuku futbalových prenosov zo slovenskej Fortuna ligy, ktoré vysielame na Dajto už od 12. septembra i kvalifikačných zápasov reprezentácie Slovenska do 21 rokov.
„Sme veľmi radi, že divákom prinesieme umenie a triky takých futbalových velikánov ako Messi či Ronaldo. Španielska liga tak skompletizuje futbalovú ponuku na Dajto," vyjadril sa generálny riaditeľ skupiny Markíza Matthias Settele.

TO JE TV !

TO JE TV !


21. 8. 2015

SLOVAK MEDIA NEWS

SLOVAK MEDIA NEWS

Predseda parlamentu Peter Pellegrini si dnes popoludní osobnou návštevou banskobystrického rozhlasového štúdia uctil spomienku na 21. august 1968, deň, keď do bývalého Československa vtrhli vojská Varšavskej zmluvy. Toto štúdio v Banskej Bystrici bolo jediným, ktoré po okupácii sovietskych vojsk vysielalo na území Slovenska ešte celý deň. Stalo sa tak vďaka zhode okolností, keďže vojaci ho na rozdiel od ostatných štúdií nenašli. Do banskobystrického prišli až tesne pred polnocou, teda 24 hodín po vstupe vojsk Varšavskej zmluvy na československé územie.
Predseda NR SR Pellegrini sa stretol a porozprával s vtedajšími pracovníkmi, ktorí v tom čase zabezpečovali vysielanie. Medzi nich patril technik Milan Janák, Karol Demuth, ktorý fotografoval vtedajšie udalosti a tiež hlásateľka Hana Kútiková, ktorá dodnes externe spolupracuje s Rádiom Regina.
"Chcel som prejaviť veľkú úctu a vďaku týmto ľuďom za hrdinstvo, ktoré vtedy preukázali, a to i napriek tomu, že sa vystavili nesmiernemu nebezpečenstvu. Postavili sa na stranu spravodlivých a bojovali až do momentu, kým armáda neobsadila aj toto štúdio," uviedol Pellegrini.
Dodal tiež, že ako Banskobystričan je nesmierne hrdý, že práve banskobystrické rozhlasové štúdio dnešnej RTVS je v súvislosti s týmito udalosťami označované za Ostrov slobodného slova alebo rozhlasové srdce Slovenska.
"My, mladá generácia, ktorí sme vtedy ani nežili, si musíme tieto udalosti pripomínať, rozprávať o nich a šíriť odkaz aj pre ďalšie generácie. Išlo o vojenskú intervenciu, ktorá zmarila snahu vtedajšieho vedenia o obrodu spoločnosti a uvrhla ju do temných časov," dodal Pellegrini.
Bratislavské a košické štúdio Československého rozhlasu prestalo vysielať už v prvý deň okupácie okolo 9.00 h. Banskobystrické, postavené na okraji mesta, nedokázali sovietski vojaci hneď objaviť. Ako tvrdia rozhlasoví pamätníci, stála pred nimi historická výzva - vysielať celý deň pre poslucháčov pravdivé a aktuálne informácie o dramatických udalostiach v republike, no vysielali aj prvé správy o obetiach. Do vysielania vstupovali slovami: Hlási sa slobodný slovenský vysielač Banská Bystrica. Poslednou skladbou, ktorá z banskobystrického éteru znela Slovenskom, bola hymnická pieseň Kto za pravdu horí. Pracovníci štúdia potom museli opustiť svoje pracoviská. Rozhlas zostali strážiť už len sovietski vojaci.

Copyright © TASR 2015

Rádio Expres News

Rádio Expres News



Najpočúvanejšia ranná šou Hemendex sa bude od 2. septembra začínať už o 5:45 a tím sa rozrastie o ďalšie tri hlasy. „Pribudne správarka Oli Džupinková, šporťák Marek Matušica a o dopravný servis sa bude starať Zuzka Krížová. Doteraz hlasy spravodajstva v rannej šou rotovali, ale od septembra vytvoríme stabilnú zostavu, ktorá bude dopĺňať veľmi obľúbenú moderátorskú dvojicu Ďuro a Djuro. Neodmysliteľnou súčasťou Hemendexu je aj on-air producentka Zuzka Tkáčová. Ideme do toho s cieľom ešte viac skvalitniť ranný informačný servis pre poslucháča. A sú to ľudia, ktorí si rozumejú aj mimo vysielacieho štúdia, preto som presvedčený, že ráno sa im podarí vytvoriť unikátnu atmosféru,“ vysvetlil Martin Fenčák, programový riaditeľ Rádia Expres.
Hlavnou popoludňajšou šou sa od septembra stane relácia dvojice Mišo a Mona so začiatkom o 15.00 „Boli sme nadšení z toho, ako si obaja „sadli“ v minulej sezóne. Za veľmi krátky čas spoločne vybudovali skvelú šou, ktorá jednoznačne patrí do prime-time,“ dodal Fenčák.
Novinkou v programovej štruktúre Expresu je relácia Horúce hity, ktorú bude líder na trhu vysielať každý pracovný deň po 18.00. Moderátorkou trojhodinovky s najnovšími hitmi bude Miša Vrábová, ktorá prichádza z interného prostredia redakcie spravodajstva.

Slovensko nedostalo odpoveď na protestný list od ruskej štátnej televízie

Slovensko nedostalo odpoveď na protestný list
od ruskej štátnej televízie




Slovensko trvá na rešpektovaní historickej pravdy aj o udalostiach z roku 1968, ktoré znamenali pre jeho občanov veľkú a dlhotrvajúcu tragédiu. Pri príležitosti 47. výročia invázie vojsk Varšavskej zmluvy do Československa to dnes vyhlásilo Ministerstvo zahraničných vecí a európskych záležitostí SR.
Upozornilo, že slovenské veľvyslanectvo v Moskve nedostalo žiadnu odpoveď na list adresovaný vedeniu Ruskej štátnej televíznej a rozhlasovej spoločnosti (VGTRK), ktorým oficiálne protestovalo proti dokumentu "Varšavská zmluva – odtajnené stránky" odvysielanému v máji tohto roku. Vedenie VGTRK podľa ministerstva odignorovalo i ďalší list, ktorý ponúkal aj sprostredkovanie oficiálneho slovenského pohľadu na udalosti augusta 1968.
Tvrdenia v dokumente Slovensko považuje za pokus o prepisovanie dejín a falšovanie historickej pravdy o invázii vojsk Varšavskej zmluvy do Československa. Autorský komentár v ňom obsahoval nepravdy a staré ideologické klišé. Na problém osobne upozornil minister zahraničných vecí Miroslav Lajčák ruského rezortného partnera Sergeja Lavrova.
"Odvysielanie nepravdivých a pravdu skresľujúcich konštrukcií, ako aj nezáujem VGTRK o komunikáciu, je o to zarážajúcejšie, že Slovenská republika dôrazne a jednoznačne odmieta všetky pokusy o účelové prepisovanie histórie v prípade oslobodenia Európy od nacizmu a spochybňovania podielu Červenej armády na jeho porážke. Víťazstvo zostane víťazstvom a okupácia zostane okupáciou," skonštatovalo ministerstvo.
Vo vyhlásení sa pripomína, že invázia vojsk Varšavskej zmluvy do Československa znamenala začiatok viac ako dvadsaťročnej sovietskej okupácie krajiny. Udalosti predstavujú temnú kapitolu v histórii tradične dobrých slovensko-ruských vzťahov.
"Slovenská republika oceňuje, že najvyšší politickí predstavitelia Ruskej federácie sa v minulosti oficiálne dištancovali a ospravedlnili za inváziu z augusta 1968 a následnú okupáciu. "Predpokladom konštruktívneho rozvoja dvojstranných vzťahov je vysporiadanie sa s minulosťou podložené historickými faktami," doplnil rezort diplomacie.
Lajčák hovoril o dokumente s ruským ministrom zahraničných vecí Sergejom Lavrovom 1. júna v Moskve, kde sprevádzal premiéra Roberta Fica na jeho pracovnej návšteve. Dozvedel sa, že šéf ruského rezortu diplomacií nevedel o jeho odvysielaní. Lavrov to podľa jeho slov zobral na vedomie s poľutovaním, pričom povedal, že ruská vláda nekontroluje program a vysielanie tejto televízie.
Dokument odvysielaný ruskou štátnou televíziou Rossija 1 dňa 23. mája 2015 označilo slovenské ministerstvo zahraničných vecí za zavádzajúci.
"Dokumentárna snímka v pasáži o vojenskej invázii a následnej 20-ročnej okupácii Československa sovietskymi vojskami použila nepravdy a staré ideologické klišé, od ktorých sa v nedávnej minulosti postupne dištancovali sovietski aj ruskí predstavitelia, ktorí sa za inváziu a následnú okupáciu aj oficiálne ospravedlnili," uviedol pre TASR hovorca MZV Peter Stano.


Copyright © TASR 2015

JOJ GROUP NEWS


JOJ GROUP NEWS

Doterajší riaditeľ Úseku nových médií JOJ Group David Csino vo štvrtok 20. augusta po vzájomnej dohode ukončil svoje pôsobenie v televízii JOJ. Vedením nových médií je poverený Roman Neuschl, brand manager JOJ Group, ktorý má v marketingovej a online oblasti bohaté skúsenosti.
„V mene vedenia sa chcem poďakovať Davidovi za niekoľkoročnú oddanosť značke JOJ a za prácu, ktorú v televízii odviedol. Romanovi držím palce, som presvedčený, že svojimi skúsenosťami a prístupom bude pre oddelenie nových médií prínosom,“ povedal na margo zmien v manažmente generálny riaditeľ JOJ Group Marcel Grega.
Roman Neuschl dlhodobo pôsobí v oblasti televízneho marketingu a online. V rokoch 2000 až 2005 bol vedúcim promotion na marketingovom oddelení v televízii Markíza. Následne tu zastával post riaditeľa Centra interaktivity. V roku 2009 prišiel do televízie JOJ ako nový riaditeľ marketingu a od roku 2011 pôsobí vo funkcii brand managera JOJ Group.

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS



Pamiatku obetí okupácie Československa vojskami Varšavskej zmluvy si dnes predpoludním pripomenuli pietnym aktom pri budove Českého rozhlasu v Prahe politici aj pamätníci vtedajších dramatických udalostí, vrátane českého premiéra Bohuslava Sobotku a predsedu Senátu Milana Štěcha.
Informoval o tom Český rozhlas, ktorý uviedol, že vojaci čestnej stráže Armády Českej republiky položili k pamätnej doske pri vchode do budovy rozhlasu na Vinohradskej ulici vence od najvyšších štátnych predstaviteľov, vrátane prezidenta Miloša Zemana.
Milan Štěch a Bohuslav Sobotka potom prehovorili k prítomným a na udalosti z 21. augusta 1968 zaspomínali aj pamätníci a bývalí pracovníci rozhlasu, ktorí vtedy vysielali.
"Pokojné časy sa, žiaľ, končia a musíme sa pripraviť na eventualitu, že sa medzinárodné napätie bude naďalej zvyšovať, že napätie v spoločnosti môže narastať, že bude silnieť volanie po vláde pevnej ruky," citoval Milana Štěcha (ČSSD) server iDNES.cz. Predseda Senátu pripomenul, že "Rusko sa opäť odhodlalo k invázii a obsadilo Krym, územie zvrchovanej Ukrajiny". Hovoril aj o nepriamych obetiach invázie - 300.000 občanoch Československa, ktorí odišli do emigrácie.
Vojská piatich krajín Varšavskej zmluvy obsadili v roku 1968 Československo, ktoré potom sovietska armáda okupovala 23 rokov. Podľa najnovších zistení historikov, na ktoré sa odvoláva Český rozhlas, mala táto okupácia najmenej 402 obetí.
Výročie okupácie krajiny si dnes pripomínajú ľudia na viacerých miestach. Na Václavskom námestí v Prahe sa pri tejto príležitosti uskutoční popoludní spomienkový koncert, na ktorom vystúpia napríklad Vladimír Merta a Laco Deczi s kapelou Celula New York, napísal server Novinky.cz.



Copyright © TASR 2015

Peter Pellegrini navštívi rozhlas v B. Bystrici

Peter Pellegrini navštívi rozhlas v
Banskej Bystrici



 Predseda Národnej rady SR Peter Pellegrini dnes o 14:00 navštívi banskobystrické rozhlasové štúdio RTVS na Ul. prof. Sáru pri príležitosti 47. výročia okupácie Československa 21. augusta 1968. V tento deň sa štúdio v Banskej Bystrici stalo jediným, ktoré vysielalo na území Slovenska ešte celý deň. Predsedu parlamentu bude v štúdiu sprevádzať riaditeľ Miroslava Debnár a pamätníci, ktorí si na udalosti okupácie Československa dodnes spomínajú: technik Milan Janák, Karol Demuth (fotografoval vtedajšie udalosti) a hlásateľka Hana Kútiková

Zomrel Miloš Hlavica

Zomrel Miloš Hlavica



Vo veku 81 rokov zomrel český herec Miloš Hlavica, ktorý bol známy napríklad ako jeden z lekárov v seriáli Nemocnica na okraji mesta (1978 - 1981). Pre portál iDNES.cz to potvrdil prezident Hereckej asociácie Jiří Hromada s tým, že Hlavica skonal ešte 12. augusta. Príčina jeho úmrtia zatiaľ nie je známa.
Miloš Hlavica sa narodil 29. októbra 1933 v Prahe a už ako žiak pôsobil v ochotníckom divadle. Pôvodne študoval architektúru, nakoniec ale prešiel na Divadelnú fakultu Akadémie múzických umení v Prahe. Po jej absolvovaní začal pôsobiť v Realistickom divadle Zdeňka Nejedlého, kde bol až do roku 1991. Nasledujúce dva roky potom hral v Městských divadlech pražských, hosťoval však aj v Národnom divadle. Jeho filmovým debutom bola snímka Váhavý střelec (1956), neskôr sa predstavil aj v snímkach ako Útěk ze stínu (1958), První a poslední (1959), Ženy v ofsajdu (1971) či Sny o Zambezi (1982). Častejšie však účinkoval v seriáloch. Okrem spomínanej Nemocnice na okraji mesta to boli napríklad 30 prípadov majora Zemana (1976 - 1980), Dobrodružství kriminalistiky (1989 - 1992) alebo Pražský písničkář (1997). Bol tiež rozhlasovým a dabingovým hercom, pedagógom a maliarom. Jeho prvou manželkou bola herečka a spisovateľka Ivanka Devátá, druhou ďalšia herečka Růžena Merunková. Miloš Hlavica bol otcom troch detí - novinára Mareka Hlavicu, divadelného herca a režiséra Lukáša Hlavicu a herečky Anny Bendovej.



©2015, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.


VÝROKY TÝŽDŇA

               VÝROKY TÝŽDŇA






„Neriešim Ameriku, NATO, Putina, Porošenka, Sandokana, iné konvoje ... Na tieto problémy je na Slovensku odborníkov dosť. Náš politický predstaviteľ Vasil Biľak napísal po rusky list, v ktorom žiadal zakročiť na našom území všetkými prostriedkami. Predstavte si, že by teraz Marek Maďarič s Jurajom Draxlerom napísali list v angličtine Obamovi a žiadali by ho, aby NATO všetkými možnými prostriedkami zasiahlo proti našim ľuďom a opozičným politickým predstaviteľom, lebo zišli z cesty trhového princípu .V Krajnej Bystrej možno nikdy nevideli bojové vozidlo. Nikdy nepočuli streľbu z guľometu a iných zbraní, ktoré sem povolal Biľak, preto im aspoň niečo z toho pôjdeme ukázať. Možno pochopia, že tu nejde o mlieko za dve koruny, ale o zradu.“
Alojz Hlina


"Celý maratón som odbehla bez tampónu a krv mi stekala po stehnách. Bežala som pre všetky sestry, ktoré nemajú prístup k tampónom a sestry, ktoré aj napriek kŕčom a bolestiam predstierajú, že ich nič nebolí. Sexizmus môže byť porazený."
Kiran Gandhiová




„ Na Hviezdoslavovom námestí sa konali protesty proti základniam NATO. Hneď vedľa zorganizovali protesty za NATO. Čo myslíte, kde bolo nepomerne viac ľudí? A pamätáte si na májové kladenie vencov na Slavíne? Na fiasko a hanbu, akú utŕžil Kiska a ovácie, aké zožal Lavrov? Kto je teda majorita? Ak by bolo referendum napríklad za vystúpenie z NATO, veľmi rýchlo by sa ukázalo, že majorita je len malá skupinka ľudí, ktorá si uzurpuje právo formovať smerovanie nášho štátu a verejnej mienky. V skutočnosti ide o majoritu zla, bahna, mafiánov a úžerníkov, ktorí sú zatiaľ strážení zákonom, políciou a exekútormi.“
Tibor Eliot Rostas



„ Chceme pomôcť Európe s problematikou migrácie. Mohli by sme prijať 800 Moslimov, ale na Slovensku nemáme žiadne mešity, tak ako ich môžeme integrovať, ak sa im tu nebude páčiť?“
Ivan Netík , riaditeľ tlačového odboru Kancelárie ministra vnútra


RTVS NEWS

RTVS NEWS



Rozhlas a televízia Slovenska a PubRes s.r.o., zastúpená Zuzanou Mistríkovou, podpísali zmluvu podmienkach vzájomnej spolupráce zmluvných strán pri výrobe a  ďalšom využití audiovizuálneho diela s pracovným názvom: UČITEĽKA .


Námet a scenár: Petr Jarchovský
Režisér: Jan Hřebejk
Kameraman: Martin Žiaran
Strih: Vladimír Barák
Hudba: Katarína Štrbová Bieliková
Architekt: Juraj Fábry



Celkový rozpočet výroby AVD predstavuje sumu vo výške 712.173,- eur bez DPH.
Celkový koprodukčný vklad RTVS pri výrobe AVD predstavuje sumu vo výške 340.000,- eur s DPH, z toho :


- finančný koprodukčný vklad RTVS vo výške 240.000.- eur vrátane DPH - vecný vklad pri výrobe AVDpredstavuje 100.000,- eur.

NIKDY NEZABUDNIME !

NIKDY NEZABUDNIME !

20. 8. 2015

Zomrel Lev Durov

Zomrel Lev Durov

Ruský herec Lev Durov, ktorý stvárnil v obľúbenom sovietskom seriáli Sedemnásť zastavení jari (1973) agenta Klausa, zomrel dnes vo veku 83 rokov. S odvolaním sa na pozostalých o tom informovali ruské médiá.
Umelca hospitalizovali s problémami srdca začiatkom augusta.
Rodák z Moskvy pochádzal z dynastie cirkusových umelcov. Jeho filmografia z rokov 1955-2014 obsahuje viac ako 200 titulov. Vo väčšine z nich však Durov stvárnil iba vedľajšie postavy.
Medzi jeho známejšie filmové práce patria Deväť dní jedného roku (1961) či adaptácia Dumasových Troch mušketierov s názvom D'Artagnan a traja mušketieri (1978). Nechýbal vo filmovej verzii Bulgakovovho kultového románu Majster a Margaréta z roku 1994 či v novších produkciách, napríklad v seriáli Banditskij Peterburg, ktorý vznikol na prelome tisícročí.
Durov však zaujal aj divadelnými rolami v Shakespearových drámach ako Romeo a Júlia a Othello, či poslednej autorovej hre Búrka, v Čechovovej Čajke alebo Gogoľovej Ženbe.

Copyright © TASR 2015

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS



Turecká mediálna spoločnosť The Star Media Group dnes oznámila, že jej generálny riaditeľ, podnikateľ Murat Sancak, dnes prežil ozbrojený útok v Istanbule.
Spoločnosť dodala, že dvaja maskovaní muži narazili vozidlom do Sancakovho auta, potom naň spustili streľbu. Sancak ani jeho vodič a bodyguard neutrpeli zranenia. Útočníkov nechytili, informovala agentúra AP.
The Star Media Group vlastní provládne noviny Star a spravodajskú televíznu stanicu 24.
Motív útoku polícia vyšetruje.
K útoku došlo v období rastúceho násilia v Turecku a tvrdých zásahov vlády proti teroristickým skupinám, vrátane Islamského štátu (IS), kurdských povstalcov a krajne ľavicových militantov.



Copyright © TASR 2015

RTVS NEWS

RTVS NEWS



RTVS a Česká televízia podpísali koprodukčnú zmluvu na výrobu rozprávky Venček, ktorá by sa mala vysielať na Štedrý večer 2015. Autormi scenára sú Marek Epstein a Jiří Strach, režisérom je Jiří Strach.
Celkový rozpočet je 875.700,- EUR.
Vklad RTVS je vy výške 11,42 % rozpočtu - 100.000,- EUR.



 

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS

Americký spevák Steven Tyler, známy najmä ako frontman kapely Aerosmith, si zahrá vo štvrtej sezóne hudobného seriálu Nashville (2012) z dielne televízie ABC. Šesťdesiatsedemročný rodák z mesta Yonkers v New Yorku to oznámil prostredníctvom sociálnej a mikroblogovacej siete Twitter, kde zverejnil fotografiu s Hayden Panettiere, ktorá v projekte stvárňuje Juliette Barnes.
„Hayden Panettiere a ja sme sa trošku bláznili na pľaci počas nakrúcania seriálu Nashville. Nemali by ste si to nechať ujsť,“ napísal k obrázku, čím predznačil, že v projekte odznie skladba Crazy, ktorá pochádza z 11. albumu Aerosmith s názvom Get a Grip (1993). To, že sa Tyler objaví v jednej z epizód, potvrdil aj jeho manažér. V projekte už hosťovali napríklad Will.i.am, Brad Paisley, Kelly Clarkson alebo Christina Aguilera. Novú sériu začnú v USA vysielať 23. septembra.
Steven Tyler, vlastným menom Steven Victor Tallarico, pôsobí v spomínanej kapele Aerosmith od roku 1970, pričom prvú, eponymnú štúdiovku vydali o tri roky neskôr. Zatiaľ posledný radový album Music from Another Dimension! uviedli na trh v roku 2012. K ich najznámejším skladbám patria Dream On, Angel, Love in an Elevator, Cryin', Crazy, Janie's Got a Gun, Jaded, Livin' on the Edge, Pink či úspešná pieseň I Don't Want to Miss a Thing zo snímky Armageddon (1998). Štvornásobných držiteľov Grammy uviedli v roku 2001 do Rock'n'rollovej siene slávy, pričom Tyler spolu s Joeom Perrym získali v roku 2013 ASCAP Founders Award a uviedli ich do Skladateľskej siene slávy.

©2015, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.

19. 8. 2015

Finstat zverejnil nepravdivú informáciu

Finstat zverejnil
nepravdivú informáciu



Portál FinStat.sk zanalyzoval priemerné mzdové náklady najväčších slovenských zamestnávateľov. Analýza spracovala dáta od spoločností, ktoré zverejnili svoje hospodárske výsledky za rok 2014. Pri spracovaní údajov zo strany portálu FinStat došlo k chybe. Uvedený údaj o priemernom zárobku Hornonitrianskych baní Prievidza vo výške 1746 eur je zavádzajúci a nezakladá sa na pravde.
Spoločnosť Hornonitrianske bane Prievidza zverejňuje svoje hospodárske výsledky predpísaným spôsobom. Za rok 2014 zamestnávala priemerný počet 3 575 zamestnancov. Dosiahnutý priemerný zárobok bol vo výške 870,75 eur.
Nepravdivé a neoverené údaje z portálu FinStat viedli k neobjektívnemu posudzovaniu skutočností. Žiadame spoločnosť FinStat, aby uviedla informácie na pravú mieru.

Zomrela Yvonne Craigová


Zomrela  Yvonne Craigová


Vo veku 78 rokov zomrela herečka Yvonne Craigová, ktorá v roku 1967 stvárnila v televíznom seriáli Batman prvú ženskú verziu tohto superhrdinu - Batgirl.
      O jej úmrtí informoval podľa stanice BBC jej synovec Christopher Carson. Uviedol, že zomrela vo svojom domove v Kalifornii v noci na utorok na rakovinu prsníka, ktorá jej metastázovala v pečeni.
      Ešte pred Batmanom hrala Craigová v dvoch filmoch s Elvisom Presleyom - It Happened at the World's Fair a Kissin' Cousins - a podľa magazínu Time s ním aj krátko randila.
      Rodáčka z amerického štátu Illinois si zahrala tiež v jednej epizóde zo seriálu Star Trek - zelenú Orionku Marthu, ktorá chcela zabiť kapitána Kirka - a v desiatkach ďalších filmov.
      Najznámejšia je však postavou knihovníčky Barbary Gordonovej, ktorá tajne robí hrdinské činy ako ženská verzia Batmana - Batgirl.
      Ako neskôr priznala v rozhovoroch, myslela si, že ide o tuctovú úlohu v seriáli, ktorý rýchlo zapadne do zabudnutia. A potom sa stretávala so ženami, ktoré jej rozprávali, že jej Batgirl im bola celoživotným vzorom.
      Herečka chodila vyše dva roky na chemoterapiu, ktorá jej oslabila imunitu. "V samom konci jej myseľ ešte chcela bojovať, ale jej telo to už vzdalo," uviedla rodina na Craigovej oficiálnej webovej stránke.

 

Copyright © TASR 2015

RTVS NEWS

RTVS NEWS


Novinky v jesennej programovej štruktúre televízneho a rozhlasového vysielania dnes dopoludnia na stretnutí s médiami predstavil manažment verejnoprávneho Rozhlasu a televízie Slovenska.
Jednotka už v nedeľu 30. augusta uvedie prvú časť nového 16-dielneho koprodukčného komediálneho seriálu Českej televízie a RTVS s názvom Doktor Martin. Predstaví sa v ňom plejáda českých a slovenských hviezd – Miroslav Donutil, Jitka Čvančarová, Jana Štepánková, Tomáš Měcháček, Gabriela Marcinková, Václav Kopta, Lukáš Latinák, Milan Kňažko či Emília Vášáryová. Televízia finišuje s druhou časťou seriálu Kolonáda. Novými na obrazovke budú aj gastronomický cestopis Cestou necestou, kde sa očami a ústami Slovákov dlhodobo žijúcich v zahraničí predstavia chute a vône miest sveta, Domov, sladký domov. Je to nová zábavná šou od tvorcov Milujem Slovensko či Hudba made in Slovakia, kde moderátor Tomáš Hafner mapuje slovenskú mainstreamovú a alternatívnu hudobnú scénu.
Na obrazovky Jednotky sa od septembra vracajú šou Nikto nie je dokonalý, Milujem Slovensko, Nečakané stretnutia, Pravdivé príbehy s Katkou Brychtovou, Neskoro večer, 5 proti 5, Duel, Taxík, Postav dom, zasaď strom, Tajomstvo mojej kuchyne a Hurá do záhrady. Jednotka uvedie seriál televízie CBS Nerozvážni a britský seriál Pán Selfridge, ktorý vznikol na základe skutočného životného príbehu Harryho Gordona Selfridga, zakladateľa obchodného domu Selfridge & Co. v Londýne. Pre deti to budú pokračovania seriálov Fidlibum, Fidlibumove rozprávky, Trpaslíci, Daj si čas aj Zázračný ateliér.
Televízna Dvojka bude od pondelka do štvrtka uvádzať pôvodné a akvizičné dokumenty, od piatku do nedele filmy a seriály, nebudú chýbať zahraničné a domáce športové podujatia, kvalitná dramatika a programy pre deti. V sobotu to budú obľúbené relácie Kapura, Farmárska revue, Halali, Test magazín, Herecké legendy, v nedeľu to budú prenosy futbalovej Fortuna Ligy a hokejovej Tipsport Extraligy.
Rádio Slovensko avizuje nové hlasy vo vysielaní, rozšírenie prúdového vysielania, popoludňajšie vysielanie už od 13.00, podvečerné od 17.00, Nočná pyramída od 21.00, program Naša hudba naživo uvedie štyri live koncerty. Programová služba Rádio Regina ponúkne motoristom magazín Pozor, zákruta!, hudobný formát ponúkne nový, 50-percentný podiel slovenskej hudby, priame prenosy zo športových podujatí či nový cyklus verejných nahrávok s populárnymi osobnosťami Rádio Regina u vás.
Rádio Devín ponúkne Najkrajšie štúrovské..., čo je 20-dielny cyklus k Roku Ľudovíta Štúra, 40 premiérových častí Danteho Božskej komédie pod názvom Peklo, tri sezónne koncerty Symfonického orchestra Slovenského rozhlasu (SOSR) či štyri mimoriadne koncerty - Euroázijský festival, Projekt Čhavorenge s Idou Kelarovou a zborom rómskych detí. Novinkou bude Týždeň rozhlasovej hry - súťaž 17 rozhlasových hier z produkcie RTVS. Rádio Patria uvedie pravidelné vysielanie v chorvátčine, srbčine, bulharčine a Radio Slovakia International ponúkne terestriálne vysielanie v Bratislave a okolí.
„Našou ambíciou je priniesť nové formáty, ale stále, ak sa pozrieme na podiel prémiového obsahu, je to ešte ďaleko od našich ambícií. Ak by som povedal, že na dvojke sme veľmi blízko toho, čomu hovoríme špecifický programový okruh pre výberové publikum a prirodzene pre šport, tam je priestor nato, čo by priniesol tretí kanál, samozrejme, je to otázka zdrojov a financovania, na Jednotke je viac premiérového obsahu. Viem si predstaviť že našou ambíciou by malo byť priniesť ešte viac prémiových formátov, najmä v prime time,“ povedal pre TASR generálny riaditeľ RTVS Václav Mika.
Jednou z noviniek je aj seriál Doktor Martin. „Pôvodný námet je britský, adaptovaný na česko-slovenské podmienky. Je to komediálny seriál o špičkovom lekárovi, ktorý pôsobí v špičkovej pražskej nemocnici. Odchádza do vidieckeho prostredia k svojej tete, kde sa stáva obvodným lekárom. V hlavnej úlohe sa predstaví Miroslav Donutil, jeho sestričkou je Gabriela Marcinková. Vysielame každú nedeľu, prvých 16 epizód je už hotových, teraz sa nakrúca druhá šestnástka, ktorá pôjde do vysielania v budúcom roku,“ povedal pre TASR Tibor Búza, riaditeľ Sekcie programových služieb STV.



Copyright © TASR 2015

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS

Kanadsko-americká herečka Pamela Anderson si nemyslí, že pripravovaný film inšpirovaný seriálom Baywatch (1989 - 2001), známym aj pod názvom Pobrežná hliadka, bude mať úspech. "Remakey sa nikomu nepáčia,“ uviedla pre portál TMZ 48-ročná rodáčka z kanadského mesta Ladysmith, ktorá v spomínanom seriáli stvárňovala C.J. Parker. V chystanej novinke sa však neukáže. Anderson je presvedčená, že seriál mal svoje miesto na televíznych obrazovkách v 90. rokoch minulého storočia. Myslí si však, že pripravovaná snímka, v ktorej by sa mali predstaviť Zac Efron či Dwayne Johnson, na plátnach kín neuspeje.
Pamela Anderson si okrem spomínanej Pobrežnej hliadky zahrala aj v seriáli V.I.P. - Agentúra Vallery Ironsovej (1998 - 2002) či v snímkach ako Scary Movie 3 (2003) alebo Superhrdina (2008). Jej partnermi boli napríklad Tommy Lee, Kid Rock či Rick Salomon.

Televízia magazínu The Ring, ktorý vlastní spoločnosť bývalého amerického profesionálneho boxera Oscara De La Hoyu, myslí na budúcnosť. Od 4. septembra tohto kalendárneho roka totiž RingTV začne vysielať priame prenosy súbojov na internete. Tie budú k dispozícii prostredníctvom služieb Amazon Fire, Roku a Apple TV. Informoval o tom server ESPN.



©2015, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.

18. 8. 2015

Reklamná pauza, teraz sa môžete....

Reklamná pauza, teraz sa môžete....

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS



Európska futbalová únia (UEFA) podala oficiálnu sťažnosť smerom k Medzinárodnej futbalovej federácii (FIFA) ohľadom údajného pokusu zdiskreditovania šéfa UEFA Michela Platiniho. V zahraničných médiách sa objavil tento mesiac anonymný článok s titulkom: "Platini: Kostry v skrini". Práve 60-ročný Francúz je najväčším kandidátom na nahradenie Seppa Blattera na poste prezidenta FIFA.
Generálny sekretár UEFA Gianni Infantino povedal v nedeľu pre agentúru AP, že požiadal FIFA o vyšetrenie, či dokument prišiel z ich strany. "Písal som Jéromovi Valckemu a požiadal FIFA o vysvetlenie," uviedol Talian. Infantino informoval, že list poslal tiež prokurátorovi etickej komisie FIFA Cornelovi Borbelymu a predsedovi audítorskej komory Domenicovi Scalovi, ktorý dohliada nad novými voľbami šéfa FIFA (26. februára 2016).
V nemeckých a švajčiarskych médiách koluje zatiaľ nezverejnený článok o veľkosti približne 1400 slov. Podľa švajčiarskeho denníka Tager Anzeiger je jedným zo spoluautorov pracovník FIFA. Ten nereagoval na emailové správy od AP a rovnako tak aj samotná FIFA. V dokumente sa uvádza, že Platini vzhľadom na napojenie na Katar by nemal byť prezidentom Medzinárodnej futbalovej federácie. Bývalý trojnásobný najlepší hráč planéty dal krajine z Blízkeho východu hlas vo voľbách dejiska MS 2022 a jeho syna, ktorý je právnikom, následne najala katarská spoločnosť Qatar Investment Authority vlastniaca klub francúzskeho šampióna Paríž Saint-Germain. "Bol jedným z najšikovnejších európskych hráčov všetkých čias. Je však dosť dobrý na to, aby šéfoval FIFA? Každý, kto sa pozrie smerom ku Kataru, môže mať iba jednu odpoveď: nie," píše sa v anonymnom článku.
Vzťahy medzi Platinim a Blatterom sú v súčasnosti dosť napäté, o čom 79-ročný Švajčiar hovoril v sobotňajšom interview pre holandské noviny De Volkskrant. Podľa Blattera sa jeho kamarátstvo s Platinim naštrbilo po tom, ako Francúza v roku 2007 zvolili za prezidenta UEFA. Vzťahy sa potom ešte vyostrili, keď Blatter v roku 2011 poprel sľub, že sa už nebude uchádzať o post šéfa svetového futbalu na ďalšie štvorročné obdobie. Keď 27. mája došlo k zatknutiu funkcionárov FIFA, Platini vyzval Blattera, aby odstúpil z volieb, ktoré sa mali konať o dva dni na to. Švajčiar odmietol a po piaty raz ho zvolili na čelo organizácie. O štyri dni neskôr rezignoval na funkciu.





Americká moderátorka Ellen DeGeneres, ktorej v nedeľu udelili Teen Choice Award pre najlepšiu komičku, vyzvala počas preberania ocenenia mladých ľudí, aby boli vždy sami sebou. „Teší ma, že ste si vybrali práve mňa. No v mojom živote boli aj chvíle, keď som nepatrila medzi vyvolených, pretože som bola iná. Chcem, aby každý z vás vedel, že tým, čo vás teraz odlišuje, neskôr vyniknete. Mali by ste byť hrdí na to, že ste iní. Mali by ste byť hrdí na to, kým ste. Prijmite to, akí ste, pretože byť výnimočným je veľmi veľmi dôležité. Zapadnúť niekam nie je to, na čom skutočne záleží. Ide o to byť osobitý a sám sebou,“ vyjadrila sa 57-ročná rodáčka z Metairie v Louisiane.
Ellen Lee DeGeneres je jednou z najznámejších televíznych osobností v USA. Jej talkšou s názvom The Ellen DeGeneres Show (2003) má úspech u kritiky i divákov, čoho dôkazom je aj zisk vyše troch desiatok cien Daytime Emmy od začiatku vysielania relácie. Venuje sa aj bytovému dizajnu. V auguste 2008 si vzala za manželku herečku Portiu de Rossi.




The film crew were setting up to cover the road cycling test event when they were robbed. Photo: AP
Fotografov, ktorí mali zachytávať dianie na nedeľňajších prípravných cyklistických pretekoch v dejistku budúcoročných olympijských hier v Riu de Janeiro, okradli. Sekretariát štátu Rio de Janeiro informovalo, že pri incidente nebol nikto zranený. Lúpežníci odcudzili fotoaparát a niekoľko mobilných telefónov.
Podľa správ na portáli G1 Internet news dvaja ozbrojení muži na motocykli v nedeľu skoro ráno v Barra de Tijuca v západnej časti Ria prepadli päťčlenný tím fotografov, ktorý sa pripravoval na preteky. Zlodejom sa nepodarilo ukradnúť videokameru údajne len preto, že člen štábu majúci ju na starosti nebol v danej chvíli na mieste.
Preteky, ktorých trasu museli organizátori pozmeniť pre demonštrácie, merali 165 kilometrov a víťazom sa stal Francúz Alexis Vuillermoz. Dvadsaťsedemročný cyklista jazdí v Pro Tour za tím Ag2r La Mondiale, na tohtoročnej Tour de France vyhral 8. etapu z Rennes do Mur-de-Bretagne.



Americká herečka Rachel DiPillo, známa ako Andie zo seriálu Jane the Virgin (2014), bude účinkovať v projekte Chicago Med, ktorý pripravuje televízia NBC. Informoval o tom magazín The Hollywood Reporter, podľa ktorého stvárni DiPillo doktorku Reese pracujúcu na urgentnom príjme.
Okrem nej sa v projekte z nemocničného prostredia predstavia aj Oliver Platt, S. Epatha Merkerson, Nick Gehlfuss, Yaya DaCosta, Colin Donnell, Brian Tee a Torrey DeVitto. Seriál by sa mal dostať na obrazovky NBC 17. novembra. Výkonnými producentmi série sú Dick Wolf, Matt Olmstead, Danielle Gelber, Peter Jankowski, Michael Brandt, Derek Haas a Andrew Dettmann.
Rachel DiPillo môžu diváci a diváčky poznať aj z projektov Za bránou (2010) a Wendy (2011) či hororového trileru Vlkolak (2012). Vlani sa ukázala aj v dramatickom seriáli Mad Men (2007 - 2015).


©2015, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.

17. 8. 2015

Zomrel Max Greger

Zomrel Max Greger

Vo veku 89 rokov zomrel v sobotu ráno v jednej z mníchovských kliník na následky rakovinového ochorenia nemecký kapelník a saxofonista Max Greger. Hudobník mal na konte viac ako 150 kolekcií nahrávok, vydaných na vinylových gramoplatniach i kompaktných diskoch, a bol producentom asi 3000 hudobných nahrávok.
Jazzman a obľúbený interpret swingu vystupoval počas svojej niekoľko desaťročí trvajúcej kariéry nielen s velikánmi z nemecky hovoriacich krajín, napríklad Hugom Strasserom, Paulom Kuhom alebo Peterom Krausom, ale aj s esami svetovej scény vrátane Louisa Armstronga, Elly Fitzgeraldovej a Dukea Ellingtona.
Pre Gregera bola hudba elixírom života prakticky do posledných dní. Ešte v polovici júla koncertoval v Mníchove, no už o dva dni neskôr ho previezli do nemocnice, kde mu podľa slov manželky Johanny, s ktorou mal za sebou 63 rokov spoločného života, diagnostikovali rakovinu.
Pohreb umelca, ktorému by rád zahral na rozlúčku aj jeden z jeho žijúcich kolegov Hugo Strasser, sa uskutoční v kruhu rodiny a priateľov v piatok 21. augusta.

©2015, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.

PRIESKUM MEDIAN SK

PRIESKUM MEDIAN SK

Boj o diváka na televíznom trhu pokračuje. Súkromné televízne skupiny naďalej strácajú sledovanosť na úkor verejnoprávnej RTVS. Trend ukázal aj najnovší národný prieskum MML-TGI, ktorý realizuje spoločnosť Median SK v spolupráci s anglickou spoločnosťou Kantar Media.
Počas prvého a druhého kvartálu tohto roka klesla o jedno percento sledovanosť kanálov televíznych skupín Markíza Group (z 57 % na 56 %) a JOJ Group (z 35 % na 34 %). Sledovanosť televíznych kanálov RTVS stúpla (z 25 % na 26 %).
Hlavný verejnoprávny kanál - Jednotka - si vylepšil postavenie na trhu. Jeho podiel stúpol o dve percentá na celkovo 16 percent. Trhový podiel TV Markíza poklesol o jedno percento na aktuálnych 37 percent. TV JOJ má oproti predošlému sledovanému obdobiu (4. kvartál 2014 + 1. kvartál 2015) nezmenený podiel na trhu vo výške 21 percent.
Najsledovanejšou televíznou stanicou na slovenskom trhu je aj naďalej TV Markíza, ktorá si už tri obdobia po sebe udržuje sledovanosť na úrovni 53 percent. Sledovanosť druhého televízneho kanálu - TV JOJ - rovnako dlhý čas padá, aktuálne je na úrovni 32 percent. Jednotka naproti tomu rastie, v súčasnosti má 25-percentnú sledovanosť.
Televízia priťahuje najväčšiu pozornosť Slovákov. Sledovanosť všetkých televízií bola v 1. a 2. kvartáli tohto roku na úrovni 88 percent, čo sú takmer štyri milióny divákov. Tlačené denníky naproti tomu čítalo iba 31 percent a rozhlasové stanice počúvalo iba 68 percent populácie. Kým televíziám sa podarilo celkovú sledovanosť v prvom polroku zvýšiť o jedno percento, denníky a rádiá v tomto parametri opäť klesli.
Údaje v rámci prieskumu agentúra zbierala v období od 5. januára do 21. júna 2015, realizovaný bol na vzorke 4385 občanov Slovenska vo veku od 14 do 79 rokov. Prieskum MML-TGI na Slovensku prebieha kontinuálne od roku 1997.

Copyright © TASR 2015

SLOVAK MEDIA NEWS

SLOVAK MEDIA NEWS


Sporom emeritného arcibiskupa Jána Sokola a vydavateľstva W Press o ochranu osobnosti sa opäť zaoberá Krajský súd v Trnave po tom, ako Sokol uspel na Ústavnom súde SR. Krajský súd v Trnave pôvodne potvrdil rozhodnutie prvostupňového súdu, ktorý žalobu na ochranu osobnosti a náhradu nemajetkovej ujmy vo výške 50 tisíc eur za sériu článkov v týždenníku .týždeň zamietol. Podobný verdikt vyriekol aj Najvyšší súd SR. Ústavný súd však konštatoval, že slovenské súdy porušili práva emeritného arcibiskupa Jána Sokola na spravodlivé súdne konanie a na súdnu ochranu, zrušil ich rozhodnutia a vec vrátil do Trnavy.
Sudcovia majú v prípade porušenia práv účastníka konania podľa zastupujúcej hovorkyne Krajského súdu v Trnave Jany Kobliškovej povinnosť konať urýchlene a rozhodovať prednostne. Rozhodnutie je preto možné očakávať v priebehu dvoch – troch mesiacov. Spis v súčasnosti sudca študuje, pojednávanie zatiaľ nariadené nie je.
Sokol žaloval vydavateľstvo W Press za sériu článkov z roku 2009 v časopise .týždeň. Podľa článkov Sokol ako arcibiskup previedol 500 miliónov slovenských korún (16 596 959 eur) získaných z predaja cirkevných pozemkov na účet Štefana Náhlika, ktorého .týždeň označil za bývalého agenta ŠtB. Sokol prevod takejto čiastky od začiatku procesu popieral, podľa neho za predaj nikto nedostával ani žiadne provízie. Na jednom z pojednávaní vyhlásil, že je čestný človek, ktorý nemal a ani nemá žiaden osobný majetok. Okresný súd v Trnave Sokolovu žalobu zamietol, jeho právny zástupca Ján Čarnogurský označil rozsudok za absurdný a podal proti nemu odvolanie. Krajský súd však rozsudok pred dvoma rokmi potvrdil. ,,Odvolací súd dospel k záveru, že súd prvého stupňa vo veci vykonal dostatočné dokazovanie, náležite zistil skutkový stav, na základe vykonaných dôkazov dospel k správnym skutkovým zisteniam a vec i správne právne posúdil,“ povedal vtedy k rozsudku predseda senátu.
Okresný súd na pojednávaniach vypočul bratislavského arcibiskupa Stanislava Zvolenského, trnavského arcibiskupa Róberta Bezáka, expolitika Františka Mikloška, bývalého šéfa finančnej polície v Trnave Jaroslava Plunára a viacerých bývalých aj súčasných zamestnancov Arcibiskupského úradu v Trnave.


©2015, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.

Prieskum MEDIAN SK

Prieskum MEDIAN SK


Celoštátne tlačené denníky číta menej ako tretina slovenskej populácie. Vyplýva to z najnovšieho národného prieskumu MML-TGI, ktorý realizuje spoločnosť Median SK v spolupráci s anglickou spoločnosťou Kantar Media.
V prvom a druhom kvartáli tohto roku čítalo posledné tlačené vydanie denníka 31 percent Slovákov. Medziročne i v porovnaní s predchádzajúcim hodnoteným obdobím (4. kvartál 2014 a 1. kvartál 2015) čítanosť poklesla rovnako o dve percentá. Pred desiatimi rokmi (2. vlna prieskumu MML–TGI v roku 2005) čítala denníky ešte polovica (52 percent) populácie.
Za posledné dva týždne sa denník dostane do rúk dvom tretinám (67 percent) populácie. Pred rokom to bolo ešte 71 percent a v období 4. kvartál 2014 a 1. kvartál 2015 čítalo denník za posledných 14 dní 69 percent občanov Slovenska vo veku 14 až 79 rokov.
Čo sa týka záujmu o jednotlivé denníky, v prvom polroku bol opäť najčítanejší Nový čas so 16-percentnou čítanosťou (medziročný pokles o 1 percento). Denníku Sme sa podarilo dostať na druhú priečku, keď sa dotiahol na denník Pravda. Oba mali zhodne 7-percentnú čítanosť.
Nasledujú denníky Plus jeden deň (6 percent), Šport (4 percentá), Korzár (3 percentá), Hospodárske noviny (3 percentá) a Uj Szó (2 percentá). Tieto periodiká si udržali čítanosť medziročne i oproti poslednému hodnotenému obdobiu (s výnimkou Korzára, ktorý medziročne poklesol o 1 percento).
Čítanosť týždenníkov ostala na rovnakej úrovni v porovnaní s predošlým hodnoteným obdobím (41 percent), rovnako aj čítanosť dvojtýždenníkov (17 percent) a mesačníkov (46 percent). Najčítanejším týždenníkom je opäť Plus 7 dní, ktorý čítalo deväť percent populácie (medziročný pokles o 1 percento), najčítanejším dvojtýždenníkom TV Max s čítanosťou šesť percent a najčítanejším mesačníkom Zdravie s 8-percentou čítanosťou.
Údaje v rámci prieskumu agentúra zbierala v období od 5. januára do 21. júna 2015, realizovaný bol na vzorke 4385 občanov Slovenska vo veku od 14 do 79 rokov. Prieskum MMG TTL na Slovensku prebieha kontinuálne od roku 1997.

Copyright © TASR 2015

POZVÁNKA

POZVÁNKA

Prečo médiá strácajú ľudskosť?" - 8.neformálna interaktívna prednáška v cykle "Letná škola kritického myslenia" v EduCafe

Pozývame Vás na 8. (predposlednú) prednášku v cykle "Letná škola kritického myslenia"

Vstupné je dobrovoľné, pre rezerváciu miesta sa, prosím, registrujte na stránke: www.educafe.sk

O čom bude prednáška?
Spot, kde je potajomky nasnímané súkromie politika. Reportáž s plačom matky, ktorá sa dozvie, že jej zomrelo dieťa. Živý vstup z nemocnice vedľa ťažko chorého pacienta, ktorý nevie, že je na obraze. Čo všetko dokážu médiá urobiť „pre divákov“? Kde sú hranice, čo smú a čo nesmú? Pomáha médiám dôraz na emócie alebo škodí? Prečo je viac tragédií v televíznych správach ako v skutočnosti?

Čím sa budeme zaoberať?
Pozrieme sa na prostriedky, ktorými médiá naháňajú divákov a čitateľov. Porozprávame sa o tom, či ľudia reagujú tak, ako si to médiá želajú.




Kedy : v utorok 18.8.2015 o 18.00


Kde : EduCafe, Robotnícka 5, 83103 Bratislava

Prečo by ste mali prísť?
Dozviete sa, čo je v skutočnosti za kamerou.

Občania si môžu slobodne vybrať spôsob TV príjmu

Občania si môžu slobodne vybrať
spôsob TV príjmu




V poslednom období sa občania obracajú na Úrad pre reguláciu elektronických komunikácií a poštových služieb (RÚ) s otázkami, čo majú robiť, keď im poskytovateľ služieb retransmisie (tzv. "televíznych služieb") zmení ponuku programov alebo zmení cenu za služby. RÚ upozorňuje, že nemá v kompetencii rozhodovať o zložení programovej ponuky a ceny za televízne služby nie sú štátom regulované. Dôležité je, aby občania vedeli, že neexistuje monopol v poskytovaní televíznych služieb a nikto ich nemôže donútiť, aby si vybrali ponuku, ktorá im nevyhovuje. Je len na slobodnom rozhodnutí každého občana, aby si vybral takú ponuku, ktorá mu z pohľadu kvality, obsahu a ceny najviac vyhovuje. Rovnako, ako si občania pri výbere nového televízneho prijímača vyberajú najmä podľa kvality a ceny, tak by mali primeranú pozornosť venovať aj výberu poskytovateľa televíznych služieb. V prípade uzatvárania zmluvy s poskytovateľom televíznych služieb by sa občania mali dôkladne oboznámiť so všetkými podmienkami zmluvy.
Príjem pre občanov bezplatného digitálneho pozemského televízneho vysielania (DVB-T) je možný, až na riedke výnimky, takmer na celom území Slovenska. Občania majú na celom území Slovenskej republiky možnosť prijímať platené alebo neplatené televízne programy prostredníctvom satelitu, pričom si v súčasnosti môžu vybrať z piatich satelitných platforiem a pripravuje sa spustenie šiestej. Občania majú okrem toho možnosť, v závislosti od miesta televízneho príjmu, vybrať si z týchto spôsobov televízneho príjmu: a) prostredníctvom káblového distribučného systému (tzv. "káblová televízia"), b) prostredníctvom mikrovlnného distribučného systému MMDS alebo MVDS (tzv. "bezdrôtová káblovka"), c) prostredníctvom pevnej telefónnej alebo optickej siete v IP protokole (IPTV), d) prostredníctvom mobilnej siete.
Ak poskytovateľ televíznych služieb zmení cenu služby, tak v prípade zmluvnej viazanosti účastník má právo podľa § 44 ods. 6 písm. a) zákona o elektronických komunikáciách odstúpiť od zmluvy o poskytovaní verejných služieb bez sankcií, ak túto zmenu neakceptuje. Zákon upravuje, že je potrebné tak urobiť najneskôr do jedného mesiaca od oznámenia podstatnej zmeny. Poskytovatelia televíznych služieb majú podľa § 43 ods. 2 písm. c) zákona povinnosť "písomne, elektronickou poštou, službou krátkych správ (SMS) alebo telefonicky oznámiť účastníkovi najmenej jeden mesiac vopred podstatnú zmenu zmluvných podmienok a zároveň ho informovať o jeho práve odstúpiť od zmluvy o poskytovaní verejných služieb bez sankcií, ak tieto zmeny neakceptuje; oznamovacia povinnosť je splnená aj oznámením účastníkovi, že došlo k podstatnej zmene zmluvných podmienok a kde sa s týmito zmenami môže podrobne oboznámiť." Zákon upravuje aj prípady, ak by si poskytovateľ televíznych služieb povinnosť nesplnil a neoznámil podstatnú zmenu zmluvných podmienok. V takom prípade má účastník právo odstúpiť od zmluvy o poskytovaní verejných služieb do jedného mesiaca, odkedy sa o zmene dozvedel, najneskôr do troch mesiacov odo dňa účinnosti podstatnej zmeny zmluvných podmienok. Zmluva zaniká doručením odstúpenia od zmluvy, pokiaľ v odstúpení nie je uvedený neskorší deň. Pre účastníkov bez viazanosti je dôležité vedieť, že podľa § 44 ods. 9 zákona môžu vypovedať zmluvu o poskytovaní verejných služieb uzavretú na dobu neurčitú z akéhokoľvek dôvodu alebo bez udania dôvodu. Podľa § 44 ods. 11 zákona je výpovedná lehota rovnaká pre obe zmluvné strany. Ak sa účastník rozhodne ukončiť zmluvný vzťah, tak je to potrebné urobiť písomne a to tak, aby mal doklad o tom, že tak urobil a kedy tak urobil.

Panenky Márie Nanebevzetí hlávka do kapusty letí

Panenky Márie Nanebevzetí

hlávka do kapusty letí
 Jednotka lepšie
Dvojka horšie.   
Spolu horšie - 10.80 % .


Markíza  lepšie.
TV Doma lepšie.
DAJTO  horšie.
Spolu  lepšie a pod tridsať  - 28.20%


JOJ lepšie.
JOJ PLUS horšie.
WAU lepšie.
SENZI lepšie.
RIK rovnako- nikto
Spolu lepšie- 22.30%



TA 3 horšie. 


Jednotka - 9.00 % ;
Dvojka - 1,80 % ;
Markíza - 19.30 % ;
TV DOMA - 6.00 % ;
DAJTO- 2.90%
TV JOJ – 15.80 % ;
JOJ PLUS- 3.60 % ;
WAU -2.30 %;
SENZI- 0.60 %
RIK -0,0%
TA 3 - 2.10 %

Borovský pokračuje v RTVS

Borovský pokračuje v RTVS


Rozhlas a televízia Slovenska a FBC MEDIA, s.r.o. : Františka Borovského podpísali zmluvu o vzájomnej spolupráci zmluvných strán pri výrobe audiovizuálnych diel s pracovným
názvom: „Víkend“ v rozsahu 14 častí.
Cena všetkých AVD v počte 14 vrátane práv na ich použitie je stanovená dohodou zmluvných strán A predstavuje sumu vo výške 117 600,- eur vrátane DPH. Cena za jedno AVD je 8 400,- eur vrátane DPH.



 

SLOVAK MEDIA NEWS

SLOVAK MEDIA NEWS

Krajania žijúci v zahraničí budú môcť aj v tomto roku absolvovať Letnú školu žurnalistiky Filozofickej fakulty Univerzity Komenského (FiF UK) v Bratislave. Týždňový novinársky kurz slávnostne otvoria na pôde Katedry žurnalistiky FiF UK v pondelok 17. augusta.
"Krajanskí žurnalisti z Chorvátska, Nemecka, Rumunska, Ruska a Srbska absolvujú kurzy vedené pedagógmi katedry žurnalistiky, zamerané na aktuálnu mediálnu scénu," informovala TASR Eva Bachletová z Katedry žurnalistiky FiF UK. Pripomenula, že tohtoročná Letná škola žurnalistiky je zameraná na 200. výročie narodenia Ľudovíta Štúra, čomu sa prispôsobia aj prednášky, workshopy a praktická časť kurzu.
"Účastníci letnej školy pripravia spolu so svojimi lektormi zborník zameraný na jubilejný rok Ľudovíta Štúra, ako aj televízne, rozhlasové a printové novinárske prejavy," vysvetlila Bachletová. Štúrovský motív zvýraznia aj exkurzie účastníkov kurzu na pamätné miesta spojené so Štúrovcami, ako napríklad Bratislavský hrad či mestá Modra, Devín i Uhrovec.

Copyright © TASR 2015

16. 8. 2015

PRIESKUM MEDIAN SK

PRIESKUM MEDIAN SK

Odliv poslucháčov rozhlasových staníc pokračuje. Ďalší prepad počúvanosti zaznamenal najnovší prieskum Radioprojekt agentúry Median.
Záujem poklesol o všetky rádiá z prvej päťky, a to oproti predošlým prieskumom aj medziročne. Rovnako sa znížila i celková počúvanosť, ktorá sa dostala pod hranicu 90 percent (89,9 %).
V druhom štvrťroku (prieskum sa realizoval od 27. apríla do 19. júla) tak mali rozhlasové stanice už iba 4.021.000 poslucháčov vo veku od 14 do 79 rokov, čo je o takmer 100.000 menej ako pred rokom. V roku 2014 bola v rovnakom období celková počúvanosť 91,8 percenta (4.106.000 poslucháčov).
Poradie najpočúvanejších rádií sa dlhodobo nemení. Aj v najnovšom prieskume vedie Rádio Expres (34,5 %) pred Rádiom Slovensko (29,8 %), Fun rádiom (23,2 %), Rádiom Jemné (16,8 %) a Rádiom Europa 2 (15,5 %). Na šiestej priečke počúvanosti je Rádio Regina (13,8 %) nasledované Rádiom_FM (6,2 %).
Najväčší medziročný prepad počúvanosti – až 3,7 percenta, zaznamenalo Rádio Jemné (pokles z 20,5 %). Rádio Slovensko medziročne padá o 0,9 percenta, Rádio Europa 2 o 0,8 percenta a Rádiu Expres spolu s Fun rádiom poklesla medziročne počúvanosť o 0,2 percenta.
Najnovší prieskum Medianu ukázal, že RTVS so svojimi piatimi okruhmi má počúvanosť 42,7 percenta, rozhlasová sieť Rádio Group (Fun rádio, Rádio Europa 2 a ďalšie) 38,7 percenta a Radio Services (Rádio Jemné, Rádio Anténa Rock, Rádio Vlna) 21,6 percenta.
Čo sa týka podielov na rozhlasovom trhu, lídrom je Rádio Expres, ktoré kontroluje takmer štvrtinu trhu (23,4 percenta). Rádio Slovensko má podiel 21,4 percenta a Fun rádio 12,9 percenta. Štvrté Rádio Jemné má aktuálne trhový podiel 9,9 percenta a Rádio Regina skončilo s 8,6 percenta na piatom mieste.
Agentúra realizovala prieskum Radioprojekt V. až VII./2015 na vzorke 3555 respondentov vo veku 14 až 79 rokov. Sledovala pritom 50 rozhlasových staníc na slovenskom trhu.

Copyright © TASR 2015

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS

Britská kráľovská rodina  vyzvala médiá, aby nezverejňovali neautorizované fotografie princa Georgea a princeznej Charlotte. Odôvodnila to tým, že paparazzovia využívajú čoraz nebezpečnejšie metódy, aby získali cenné snímky. Informovala o tom tlačová agentúra AP.
Kensingtonský palác v Londýne, oficiálne sídlo princa Williama a jeho manželky Kate, zverejnil list zaslaný štandardným mediálnym organizáciám, v ktorom podrobne opísal prípady narušenia súkromia rodiny. Palác uviedol, že fotografi sa už ukrývali v kufri áut, schovávali sa aj v piesočných násypoch, sledovali pohyb princa Georgea a jeho pestúnky v londýnskych parkoch alebo využili iné deti na prilákanie pozornosti princa Georgea na ihriskách tak, aby sa dostal do záberu fotoaparátov.
Palác v liste napísal, že čoraz častejšie narušovanie súkromia predstavuje riziko "v posilnenom bezpečnostnom prostredí" a že táto čiara je prekračovaná.
"Sú obavy, že nie vždy bude možné rýchlo rozlíšiť medzi niekým, kto fotografuje, a niekým, kto zamýšľa bezprostredne ublížiť," vysvetlil palác.
Manželia z kráľovskej rodiny veľmi chránia súkromie svojich detí a zatiaľ zverejnili iba málo fotografií potomkov, väčšinou z výnimočných udalosti. Takýto prístup však zvyšuje hodnotu paparazzovských snímok a ešte viac motivuje fotografov, aby sledovali a fotografovali predovšetkým princa Georgea. Práve on je teraz hlavným terčom paparazzov.
Palác zdôraznil, že ľudia, ktorí čítajú takéto médiá s paparazzovskými snímkami, nevedia, ako boli fotky získané. Palác dodal, že si želá podnietiť debatu na tému ochrany detí.

Reláciu The Tonight Show bude aj naďalej uvádzať americký herec a moderátor Jimmy Fallon, ktorý ju moderuje od februára 2014. Vo štvrtok to oznámil prezident spoločnosti NBC Entertainment Bob Greenblatt. Štyridsaťročnému rodákovi z New Yorku zatiaľ predĺžili zmluvu do roku 2021.
Fallonovými predchodcami v šou boli Steve Allen (1954 - 1957), Jack Paar (1957 - 1962) a Johnny Carson (1962 - 1992). Carsona vystriedal Jay Leno, ktorého však tvorcovia v rokoch 2009 až 2010 na sedem mesiacov vymenili za Conana O'Briena. Leno v šou pôsobil v rokoch 1992 až 2009 a 2010 až 2014, pričom program uvádzal z kalifornského mesta Burbank.
Šou, ktorú v súčasnosti vysielajú z New Yorku, si od Fallonovho príchodu pripísala na konto cenu Primetime Emmy, Critics Choice Television Award či producentskú cenu PGA. Súčasťou programu, do ktorého si ako hostí pozývajú známe osobnosti, sú aj rôzne skeče a hry. Priemerná sledovanosť v USA dosahuje 3,8 milióna divákov. Televízia za to podľa Greenblatta môže ďakovať práve Fallonovi.
Jimmy Fallon pôsobil v rokoch 1998 až 2004 v televíznej šou Saturday Night Live. Ako herec sa predstavil napríklad v snímkach ako Na pokraji slávy (2000), Čokoľvek (2003), Taxi (2004), Fanaticky zamilovaný (2005), Warholka (2006) či Rollerky (2009).

©2015, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.