12. 9. 2015

Medzinárodný filmový festival v Benátkach

Medzinárodný filmový festival v Benátkach


Medzinárodný filmový festival v Benátkach svojimi výsledkami a verdiktmi porôt ani tohto roku nesklamal. Hlavná medzinárodná porota pod vedením Alfonsa Cuaróna nevyzdvihla filmy, ktoré viedli rebríčkom diváckej popularity ani tie, ktorým pridelili najviac bodov filmoví kritici: Francofonia Alexandra Sokurova, Dievča z Dánska Toma Hoopera i čínsky Behemoth Čao Lianga odchádzajú z benátskeho Lida s dlhým nosom. Zlatého leva, Strieborného leva za réžiu i Veľkú cenu poroty si - podobne ako v minulých rokoch - odnášajú tvorcovia, ktorí nezaujali ani divákov, ani recenzentov. Ba čo viac - 72. medzinárodný filmový festival v Benátkach odmenil hlavnými cenami filmy z Latinskej Ameriky!

Zlatý lev pre najlepší film
Desde Allá, (From Afair), réžia Lorenzo Vigas, Venezuela-Mexiko

Strieborný lev za najlepšiu réžiu
Paulo Trapero za El Clan, Argentína-Španielsko

Veľká cena poroty
Anomalisa, réžia Charlie Kaufmann a Duke Johnson, USA

Volpiho čaša za najlepší mužský herecký výkon
Fabrice Luchini za L'hermine (Hermelín), réžia Christian Vincent, Francúzsko

Volpiho čaša za najlepší ženský herecký výkon
Valeria Golino za Per amor vostro, réžia Giuseppe Gaudino, Taliansko-Francúzsko

Cena Marcella Mastroianniho za najlepší výkon mladého herca alebo herečky
Abraham Attah za Beasts of no Nation, réžia Cary Fukunaga, USA

Cena za najlepší scenár
Christian Vincent za L'hermine (Hermelín), réžia Christian Vincent, Francúzsko

Osobitná cena poroty
Abluka (Frenzy), réžia Emin Alper, Turecko-Francúzsko-Katar

Leone del futuro – Cena Luigiho de Laurentiisa za najlepší filmový debut
The Childhood of a Leader, réžia Brady Corbet, Veľká Británia-Maďarsko

Cena prehliadky Orizzonti za najlepší film
Free in Deed, réžia Jake Mahaffy, USA-Nový Zélend

Cena prehliadky Orizzonti za najlepšiu réžiu
Brady Corbet za The Childhood of a Leader, Veľká Británia-Maďarsko

Cena prehliadky Orizzonti za najlepší mužský alebo ženský herecký výkon
Dominique Leborne za Tempéte, réžia Samuel Collardey, Francúzsko-Kanada

Cena prehliadky Orizzonti za najlepší krátky film
Belladona, réžia Dubravka Turić, Chorvátsko

Osobitná cena poroty prehliadky Orizzonti
Boin neon (Neónový býk), réžia Gabriel Mascaro, Brazília-Uruguaj-Holandsko

Cena prehliadky Giornate degli autori
Early Winter, réžia Michael Rowe, Austrália-Kanada

Cena prehliadky Settimana Internazionale della Critica
Tanna, réžia Bentley Dean a Martin Butler, Austrália-Vanuatu

Venezia Classici za najlepší zreštaurovaný film
Salò o le 120 giornate di Sodoma (Salò, alebo 120 dní Sodomy), Pier Paolo Pasolini, Taliansko 1975

Zlatý lev za prínos do svetovej kinematografie
Bertrand Tavernier, Francúzsko

Jaeger-Le Coultre Glory to the Filmmaker 2014
Brian De Palma, USA

Persol Tribute to Visionary Talent Award 2014
Jonathan Demme, USA

Cena medzinárodnej federácie filmových kritikov FIPRESCI
Sangue del mio sangue (Krv mojej krvi), réžia Marco Bellocchio, Taliansko-Francúzsko-Švajčiarsko

Cena poroty homosexuálov a lesbičiek Queer Lion Award
The Danish Girl (Dievča z Dánska), réžia Tom Hooper, USA-Nemecko-Veľká Británia

Cena SIGNIS
Beixi Moshuo (Behemoth), réžia Čao Liang, Čína-Francúzsko

Leoncino d'Oro Agiscuola per il Cinema Award
L'attesa, réžia Pierro Messina, Taliansko-Francúzsko

Cena Francesca Pasinettiho
Non essere cattivo, réžia Claudio Caligari, Taliansko

Cena Biennale di Venezia
Arthuro Ripstein, Mexiko

Future Film Festival Digital Award
Anomalisa, réžia Charlie Kaufmann a Duke Johnson, USA

Mouse d'Oro Award
Rabin, the Last Day (Rabin, posledný deň), réžia Amos Gitai, Izrael

Green Drop Award
Beixi Moshuo (Behemoth), réžia Čao Liang, Čína-Francúzsko

Soundtrack Stars Award
A Bigger Splash, réžia Luca Gaudagnino, Taliansko-Francúzsko

CITC – UNESCO Award
Beasts of No Nation, réžia Cary Fukunaga, USA

Zdroj : Miloš Ščepka, Filmpress.sk

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS

Kameramanka súkromnej maďarskej televízie N1TV Petra Lászlóová, ktorá sa v piatok ospravedlnila za to, že kopala do utekajúcich migrantov v blízkosti hraníc so Srbskom a podrážala im nohy, sa dnes opakovane a úprimne ospravedlnila. Jej prvé vyhlásenie viacerí kritizovali s tým, že sa v ňom vlastne priamo neospravedlnila.
Jej manžel poslal denníku Magyar Nemzet vyhlásenie, v ktorom je vyslovene uvedené, že sa úprimne ospravedlňuje všetkým, ktorých sa udalosti dotkli.
"Je ťažké presne formulovať v situácii, keď sa celý doterajší život človeka zrúti. Myslela som si, že slová 'mrzí ma a ľutujem' boli jasným formulovaním toho, čo som cítila kvôli situácii, ktorá vznikla v strachu a podvedome v panickej reakcii," uviedla Lászlóová v dnes zverejnenom vyhlásení s tým, že svoje ospravedlnenie spresnila.
Na internet tento týždeň prenikli videozáznamy, na ktorých vidno, ako kameramanka kope do dievčaťa a následne podráža nohu mužovi nesúcemu v náručí malé dieťa.
K incidentu došlo po tom, ako pri juhomaďarskej obci Röszke, ležiacej v bezprostrednej blízkosti hranice so Srbskom, prerazili stovky utečencov policajný kordón.
Zábery vyvolali pobúrenie po celom svete. Maďarské ľavicové strany podali na Lászlóovú žalobu a štátna prokuratúra v Segedíne ju začala vyšetrovať pre podozrenie zo spáchania trestného činu.
Lászlóová sa za svoje konanie už raz ospravedlnila a vyhlásila, že sama nemôže uveriť tomu, čo urobila. Tvrdí, že sa naľakala davu migrantov utekajúcich smerom k nej a že jej vo vyhrotenej situácii "praskli nervy" a naskočil obranný reflex.
"Nie som bezcitná rasistická kameramanka, ktorá kope do detí. Nezaslúžim si politický hon na čarodejnice, očierňovanie ani početné vyhrážky zabitím," uviedla Lászlóová, ktorá je podľa vlastných slov od utorkového incidentu stále v šoku.
Po zverejnení záberov prišla kameramanka v televíznej stanici N1TV okamžite o miesto. Uviedla, že jej odvtedy viackrát pohrozili smrťou. Ide o internetovú televíziu, ktorá má blízko k maďarskej ultrapravicovej strane Jobbik.

Šéf švédskeho prisťahovaleckého úradu Anders Danielsson dnes vyhlásil, že fotografia malého sýrskeho chlapca, ktorý sa utopil na pláži v Turecku pri pokuse dostať sa do Európy, "mala účinok a zmenila predstavy" o migrantoch.
Prisťahovalecký úrad Migrationsverket očakáva, že tento rok požiada vo Švédsku o útočisko 90.000 ľudí. Severská krajina s desiatimi miliónmi obyvateľov prijala vlani vyše 80.000 žiadateľov o azyl, uviedla tlačová agentúra AP.
Šéf úradu Danielsson povedal pre švédsky denník Aftonbladet, že "kríza je, ale nie sme v nej my. V kríze sú ľudia, ktorí utekajú".
Škandinávska krajina sa zaraďuje medzi päť hlavných krajín Európskej únie, do ktorých smeruje najviac utečencov, a v počte tohtoročných žiadostí o azyl je na druhom mieste po Nemecku.
V piatok neskoro večer sa na centrálnej železničnej stanici v meste Malmö nachádzali stovky migrantov.

Copyright © TASR 2015

RTVS NEWS

RTVS NEWS


V rámci festivalu PRIX EUROPA 2015 bolo nominovaných 212 programov, RTVS získala nominácie v kategóriách Televízna fikcia a Rozhlasová fikcia.
Tento rok bolo do súťaže postúpených spolu 664 príspevkov z 36 krajín, aby súťažili o titul „Najlepšia európska produkcia“ v kategóriách televízia, rozhlas alebo online. RTVS v silnej konkurencii získala dve nominácie: v kategórii Televízna fikcia je to formát Moje povstanie, ktorý RTVS uviedla minulý rok pri príležitosti 70. výročia SNP. V kategórii Rozhlasová fikcia bola nominovaná rozhlasová hra Sedem dní do pohrebu, ktorú na motívy románu Jána Roznera zdramatizoval Peter Pavlac. Odvysielalo ju 17. novembra 2014 Rádio Devín.

„Ocenenia v podobe nominácií nás tešia dvojnásobne, keďže sa týkajú oboch našich médií. Pridanou hodnotou je, že ide o výnimočné projekty, jeden z nich bol dokonca spojený s mimoriadnym výročím našej histórie,“ uviedol k nomináciám generálny riaditeľ RTVS Václav Mika.

PROMINENTNÍ DRŽITELIA CIEN

Každý z dvanástich hrdých víťazov si odnesie bronzovú trofej býka – medzi nimi aj výnimočná osobnosť zo sveta európskych médií, ktorá je kandidátom na ocenenie za celoživotný výkon. Budúci držiteľ ocenenia tak bude nasledovať svojich prominentných predchodcov a kráčať v šľapajach osobností, akými sú legenda BBC - sir David Attenborough, ďalej kreatívny iniciátor stojaci v pozadí mnohých dánskych televíznych seriálov Ingolf Gabold, či nemecká filmová producentka Regina Zieglerová. Všetkým spomínaným tvorcom bola prednedávnom udelená Cena PRIX EUROPA za celoživotný výkon.

SLÁVNOSTNÉ ODOVZDÁVANIE CIEN V BERLÍNE

Festival sa bude konať od 17. do 23. októbra v Berlíne. S takmer tisíckou účastníkov sa táto súťaž stala najdôležitejšou európskou platformou pre vyššie uvedené tri typy médií. Ceny sa budú udeľovať spolu s finančnou odmenou vo výške 6000 EUR pre každý ocenený program a budú slávnostne odovzdané 23. októbra v rozhlasovej budove vysielateľa RBB (Rundfunk Berlin Brandenburg).

Medzi sponzormi cien sú okrem iných aj Spolkové ministerstvo zahraničných vecí Nemecka a Európska komisia. Festival PRIX EUROPA organizuje Aliancia 30 európskych inštitúcií, ktoré zahŕňajú viacerých vysielateľov pod patronátom Európskej vysielacej únie. Prezidentom festivalu je Roger de Weck, generálny riaditeľ Švajčiarskej vysielacej spoločnosti SRG SSR (Schweizerische Radio und Fernsehgesellschaft).

TO JE TV !

TO JE TV !

11. 9. 2015

KAMERA 2015

KAMERA 2015
 




Asociácia Slovenských Kameramanov vyhlasuje súťaž KAMERA 2015

Kategórie:

- Hlavná cena Kamera 2015 - hraná filmová tvorba

- Cena za hraný televízny film a televízny seriál

- Cena za dokumentárny a krátky hraný film

- Cena za audiovizuálnu reklamu a videoklip

- Cena za najlepší študentský film

prihlasovací formulár nájdete tu :
https://docs.google.com/…/1e0frBe3usBPqfq1G7rHXk1j…/viewform




Podmienky prihlásenia


Základnou podmienkou účasti na tejto súťaži je, že prihlásené dielo spĺňa kritériá vymedzených druhov a žánrov audiovizuálnej tvorby v tomto štatúte a kameramanský výkon na tomto diele vytvoril(a) kameraman(ka), ktorý(á) je občanom Slovenskej republiky, alebo kameraman(ka) inej národnosti, ktorý(á) má trvalé bydlisko na území SR a svojim tvorivým výkonom participoval(a) na vzniku slovenského audiovizuálneho diela.

1) Diela môžu prihlásiť kameramani, ostatní audiovizuálni tvorcovia, producenti, televízni vysielatelia, distribútori a tvorivé umelecké združenia.

2) Prijaté môžu byť diela, ktoré boli vyrobené a majú copyrightové označenie v záverečných titulkoch © 2013 – po termíne uzávierky 30.11.2013, © 2014, © 2015, premiéra do 25.11.2015

3) Organizátori súťaže sú oprávnení na základe tohto štatútu prijať do súťaže diela na týchto nosičoch: Digital Betacam SP PAL, HD Cam PAL, DVD, Blu-Ray, HDD, filmová kombinovaná kópia 35 mm alebo 16 mm.

4) Termín ukončenia podania prihlášok a dodania diela na predpísanom nosiči je 30. 9. 2015.

5) Každé prihlásené dielo musí byť dodané na samostatnom nosiči so sprievodným protokolom, na ktorom musí byť uvedený názov diela, jeho minutáž, meno autora - kameramana, názov/meno producenta, kategória do ktorej ho navrhovateľ prihlasuje a krátky popis k dielu.

6) Diela musia byť dodané na adresu: Asociácia kameramanov Slovenska, Lazaretská 12, 811 07 Bratislava, alebo na adresu FTF VŠMU, Svoradova 2, Bratislava.

Argumenty alebo "senzačné odhalenia"?

Argumenty alebo 
"senzačné odhalenia"?


V posledných dňoch sa viacerí novinári intenzívne zaujímajú o mediálne známy prípad mladého dievčaťa, ktoré ochrnulo počas brigády na Cypre. Pacientka je poistenkou VšZP, ktorá jej od začiatku zabezpečuje a i naďalej je pripravená zabezpečiť a uhradiť komplexnú liečbu. V súvislosti s týmto prípadom sa v médiách objavilo aj konštatovanie, že štátna poisťovňa pacientke neschválila liečbu „z dôvodov, nad ktorými rozum zostáva stáť“. Za týmto „senzačným odhalením“ sa však skrýva celkom prozaický dôvod. VšZP pacientke neschválila liečbu v Národnom rehabilitačnom centre Kováčová preto, lebo samotné zdravotnícke zariadenie vo svojom štatúte uvádza, že sa o takéhoto pacienta nedokáže postarať. Je to to isté, ako keď vám lekár napríklad posunie termín operácie kolena, pretože máte akútny problém s krvným tlakom. Ak si však takúto informáciu prečíta nezainteresovaný čitateľ, môže nadobudnúť dojem, že pacient je pre zdravotnú poisťovňu len príťažou a keď sa o neho nevie postarať ona, je odkázaný na pomoc okolia, finančné zbierky či televízne relácie, ktoré prinášajú príbehy ľudí a ich riešenia so silným emocionálnym nábojom.
Rešpektujúc zákon a ochranu osobných údajov týkajúcich sa zdravotného stavu pacientky, dodávame, že liečbu v NRC Kováčová VšZP pacientke neschválila preto, lebo to neumožňuje jej aktuálny zdravotný stav. Pacientka má jednu z komplikácií, pre ktorú nemôže byť prijatá do tohto špecializovaného zdravotníckeho zariadenia. Kontraindikácie prijatia pacienta na liečbu v NRC sú zverejnené na stránke: http://www.nrckovacova.sk/?id_kat_for_menu=16690
Táto informácia je verejne dostupná a môže si ju overiť každý lekár, ktorý žiada o liečbu svojho pacienta v NRC Kováčová, ale i verejnosť.
Na základe odporúčania ošetrujúceho lekára môže poistenka v súčasnosti okamžite absolvovať potrebnú rehabilitáciu v niektorom zo zmluvných ústavných rehabilitačných oddelení dostupných v ústavných ZZ (v UN, FNsP, NsP). V prípade, ak v budúcnosti zdravotný stav pacientky umožní jej liečbu v NRC Kováčová a odporučí to jej ošetrujúci lekár, VšZP nebude mať žiaden problém so schválením takejto liečby.


MEDIA NEWS

MEDIA NEWS



Kameramanka súkromnej maďarskej televízie N1TV sa ospravedlnila za to, že na kopala do utekajúcich migrantov v blízkosti hraníc so Srbskom a podrážala im nohy. Informovala o tom dnes spravodajská televízia ITV News.
Na internet tento týždeň prenikli videozáznamy, na ktorých vidno, ako kameramanka Petra Lászlóová kope do dievčaťa a následne podráža nohu mužovi nesúcemu v náručí malé dieťa.
K incidentu došlo po tom, ako pri juhomaďarskej obci Röszke, ležiacej v bezprostrednej blízkosti hranice so Srbskom, prerazili stovky utečencov policajný kordón.
Zábery vyvolali pobúrenie po celom svete. Maďarské ľavicové strany podali na Lászlóovú žalobu a štátna prokuratúra v Segedíne ju začala vyšetrovať pre podozrenie zo spáchania trestného činu.
Lászlóová sa svoje konanie ospravedlnila a vyhlásila, že sama nemôže uveriť tomu, čo urobila. Tvrdí, že sa naľakala davu migrantov utekajúcich smerom k nej a že jej vo vyhrotenej situácii "praskli nervy" a naskočil obranný reflex.
"Nie som bezcitná rasistická kameramanka, ktorá kope do detí. Nezaslúžim si politický hon na čarodejnice, očierňovanie ani početné vyhrážky zabitím," uviedla Lászlóová, ktorá je podľa vlastných slov od utorkového incidentu stále v šoku. Svoje ospravedlnenie tlmočila v liste uverejnenom v konzervatívnom denníku Magyar Nemzet.
Po zverejnení záberov prišla kameramanka v televíznej stanici N1TV okamžite o miesto. Ide o internetovú televíziu, ktorá má blízko k maďarskej ultrapravicovej strane Jobbik.



Copyright © TASR 2015

RVR NEWS

RVR NEWS





Rada pre vysielanie a retransmisiu vyhlásila 11. septembra 2015 druhé tohtoročné výberové konanie na pridelenie rozhlasových frekvencií pre terestriálne vysielanie. Výberové konanie vyhlásila v zmysle zákona na úradnej tabuli vo svojom sídle, na webovej stránke a v dvoch celoštátnych denníkoch. Jeho súčasťou bude ako obvykle aj verejné vypočutie žiadateľov o nové rozhlasové licencie či súčasných vysielateľov, ktorí chcú svoje pokrytie rozšíriť. Verejné vypočutie záujemcov o frekvencie je naplánované na 9. november 2015.
Uchádzači o jednotlivé frekvencie musia svoju žiadosť podať do 7. októbra 2015, a to osobne alebo písomne na adrese sídla Rady pre vysielanie a retransmisiu (Dobrovičova 8, 811 09 Bratislava).

V jesennom výberovom konaní je zaradených osem voľných rozhlasových frekvencií. S výnimkou tzv. ženevskej frekvencie 94,5 MHz Žilina s výkonom 20 kW ide o frekvencie, ktoré pre rozšírenie svojho pokrytia skoordinovali traja súčasní rozhlasoví vysielatelia.

Prieskum MEDIAN SK

Prieskum MEDIAN SK


Najpočúvanejším slovenským rádiom je Rádio Expres. V prieskume spoločnosti Median SK dosiahol Expres počúvanosť 34,2 percenta, čo predstavuje 1 530 000 poslucháčov. Na druhom mieste skončilo Rádio Slovensko s 29,7 percenta, čiže ho počúva 1 328 000 poslucháčov. Nasleduje Fun rádio, ktoré počúva 1 041 000 poslucháčov (23,2 %). Vyplýva to z prieskumu Radioprojekt, ktorý spoločnosť Median SK robila od 25. mája do 16. augusta na vzorke 3 477 respondentov vo veku 14 až 79 rokov. Monitorovali 50 rozhlasových staníc. Agentúru SITA o tom informovala Linda Kleinertová z Median SK.
Na štvrtej priečke sa v rebríčku umiestnilo Rádio Jemné so 17,0 percentami (759 000 poslucháčov) a s 16 percentami (716 000 poslucháčov) obsadilo piate miesto Rádio Európa 2. Šieste skončilo Rádio Regina so ziskom 13,7 percenta, čiže so 615 000 poslucháčmi. Siedmu priečku obsadilo Rádio_FM s 5,9 percenta (264 000 poslucháčov). Rádio "za posledný týždeň" pritom podľa prieskumu počúvalo 89,9 percenta ľudí, teda 4 025 000 poslucháčov.
Slovenský rozhlas (RTVS) so svojimi piatimi okruhmi dosiahol v parametri "počúval minulý týždeň" 41,8 percenta, čiže ho počúvalo 1 870 000 poslucháčov. Rozhlasová sieť Radio Group dosiahla počúvanosť 39,2 percenta (1 757 000 poslucháčov) a Radio Services 22,9 percenta (1 027 000 poslucháčov).
Podľa prieskumu malo najväčší podiel na trhu (share) Rádio Expres s 23 percentami. Rádio Slovensko dosiahlo 20,2-percentný podiel, tretie skončilo Fun rádio s 12,7-percentným podielom. Na štvrtom mieste sa umiestnilo Rádio Jemné s podielom na trhu 9,9 percenta, na piatom Rádio Europa 2 s 8,7 percenta. Šieste miesto obsadilo Rádio Regina s podielom 8,6 percenta a siedme Rádio_FM s 2,5 percenta. Ostatné rozhlasové stanice majú podiel 14,4 percenta z trhu.



©2015, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.

Reakcia na zavádzajúce informácie primátora Iva Nesrovnala

Reakcia na zavádzajúce informácie
primátora Iva Nesrovnala



DPB, a.s., sa opätovne dôrazne ohradzuje voči tvrdeniam primátora. "Konštatovania, že ako generálny riaditeľ som zlyhal na celej čiare, už presahujú všetky medze. V tejto funkcii som za 4 roky naprával hrubé pochybenia predchádzajúcich vedení, na ktoré som upozorňoval na zastupiteľstve a nikto ich nechcel riešiť ani vidieť. V Dopravnom podniku bolo niekoľko auditov: z EÚ, vládny audit, hlavný mestský kontrolór a Deloitte Advisory a všetky konštatovali, že procesy prebiehajú v zmysle zákona. Aj Deloitte Advisory vo svojej záverečnej správe konštatoval, že finančné výsledky sa od roku 2011 významne zlepšili, čomu prispela aj stabilizácia prevádzkových nákladov. Pozitívne zároveň hodnotia transparentnosť pri zverejňovaní zmlúv o obstarávaní a majetku," povedal predseda predstavenstva a generálny riaditeľ Dopravného podniku Bratislava Ing. Ľubomír Belfi.
Tvrdenia primátora, že mesto prišlo na právnych službách o milióny eur sú zavádzajúce. "Treba povedať, že ide o vymáhanie pokút - boli to 10 až 15 rokov staré prípady - podľa zmluvy z roku 2006, ktoré predchádzajúce vedenie neriešilo. Naopak, naším aktívnym pričinením sme ušetrili Dopravnému podniku, a teda mestu viac ako 15 miliónov eur," zdôraznil predseda predstavenstva a generálny riaditeľ Dopravného podniku Bratislava Ing. Ľubomír Belfi.
Primátor prezentuje rôzne tvrdenia a čísla vytrhnuté z kontextu účelovo v súvislosti s výberovým konaním, čím má znevážiť a spochybniť prácu súčasného vedenia. DPB, a.s., má za posledné tri roky vyrovnané hospodárenie, zabezpečil 230 miliónov eur z eurofondov a je najtransparentnejší mestský podnik.
"Na každé zavádzajúce informácie budeme adekvátne reagovať. Je to len snaha o zakrytie politických nominácií a odpútanie pozornosti od pochybného výberového konania," povedal predseda predstavenstva a generálny riaditeľ Dopravného podniku Bratislava Ing. Ľubomír Belfi.
DPB, a.s., okamžite po vydaní tlačovej správy Magistrátu (zo dňa 8.9.2015), v ktorej primátor účelovo vytrhol nepodložené skutočnosti ohľadom auditu, vydal stanovisko, v ktorom všetky tieto výroky primátora vyargumentoval a doložil, že sa nezakladajú na pravde.

VÝROKY TÝŽDŇA

                VÝROKY TÝŽDŇA


V dobe, kdy my jsme ve Volhynskych bazinach honili po lesich divoka prasata jako Asterix a Obelix, v Damasku a Bagdadu budovali moderni velkomesta. Nebojim se tedy ani tak mesit v Brne ci v Praze, ale opravdu se vice obavam nasich prazdnych kostelu. To nas totiz ohrozuje nejvice


“ Immigrants to the United States should speak American."
Sarah Palin



" Nač vytvářet stanové tábory pro vetřelce u Břeclavi (a jinde) a stresovat a děsit místní obyvatele? Máme tu přece krásné pevnostní město Terezín (bezpečnější, než nějaké stanové městečko), kde by se mohli vetřelci koncentrovat, než je vlaky odvezou domů…“
Adam B. Bartoš



„Paľko je päťdesiatnik a jeho hudba je fajn do Slovenského rozhlasu alebo oldies rádia. My hráme len novú progresívnu hudbu, a preto nehráme Haberu.“
Boris Kollár



“Aj my mame takú danosť, že žijeme spolu s niekoľko stotisíc Rómami. Niekto o tom niekedy, niekde takto rozhodol. My sme to zdedili, je to naša situácia. Musíme s tým žiť. My však voči nikomu nestaviame požiadavku, smerom na západ už vôbec nie, aby tiež spolunažívali s početnou rómskou menšinou. Maďarsko nežiada, aby si ich v Európe rozdelili. Od Jobbiku nás odlišuje všeobecná bezpečnosť.“
Viktor Orbán

SLOVAK WEB NEWS

SLOVAK WEB NEWS


Na Slovensku využíva internet 72 percent populácie. V priebehu posledných troch rokov to predstavuje nárast o takmer desať percentuálnych bodov. Vyplýva to z omnibusového prieskumu spoločnosti GfK z prvej polovice tohto roka, ktorý robila na vzorke 3000 respondentov.
Najviac podľa prieskumu využívajú internet mladí ľudia vo veku 15 až 29 rokov, kde je to vyše 95 percent. Vyše 90-percentný podiel je aj vo vekovej kategórii 30 až 39 rokov. "Zaujímavosťou však je, že internet dnes využíva aj jeden z desiatich ľudí vo veku nad 70 rokov, pričom pred tromi rokmi to boli len necelé tri percentá," vysvetľuje Július Filo, Sector Leader, Financial Services & Technology GfK. Najviac internet využívajú ľudia s vysokoškolským vzdelaním (nad 90 percent).
Vyše dve tretiny ľudí využívajú internet každý alebo skoro každý deň, čo oproti roku 2012 stúplo o sedem percentuálnych bodov, a jedna štvrtina populácie niekoľkokrát do týždňa. Až 96 percent využíva internet hlavne doma. Výrazný posun podľa prieskumu nastal v kategórii internetu v mobile. Kým v roku 2014 ho mala len necelá pätina populácie (18 percent), dnes ho už využíva takmer jedna tretina. Vyše 13 percent dosahuje aj využívanie internetu v škole.
Notebooky, ktoré vlastnia tri pätiny populácie, sú najviac zastúpené v kategórii 15 až 29 rokov (nad 80 percent). Vyše dve pätiny má podľa prieskumu stále stolový počítač, pričom v roku 2014 to bola takmer polovica populácie, a rovnaký podiel má aj tlačiareň k osobnému počítaču. Stolové počítače vlastnia najviac ľudia vo veku 15 až 19 rokov. Najvýraznejší nárast bol podľa prieskumu v kategórii tabletov, ktorý malo v roku 2014 iba 15 percent ľudí a v tomto roku už takmer jedna štvrtina ľudí. Jedna pätina ľudí nemá žiaden počítač v domácnosti.
Prieskum sa robil medzi respondentmi vo veku 15 až 79 rokov osobným dopytovaním.



Copyright © TASR 2015

We´ll never forget

We´ll never forget


10. 9. 2015

Reklamná pauza, môžete sa....

Reklamná pauza, môžete sa....


MEDIA NEWS

MEDIA NEWS
Ole Johan Grimsgaard-Ofstad, Ole Johan Grimsgaard-Ofstad ISIS, Norwegian prisoner isis, Ole Johan Grimsgaard-Ofstad norwegian isis, isis prisoner



Extrémistická organizácia Islamský štát tvrdí, že drží v zajatí Nóra a čínskeho konzultanta a za ich prepustenie požaduje výkupné.
Fotografie oboch mužov oblečených v žltom väzenskom odeve zverejnil v najnovšom vydaní svojho online magazínu Dábik, ktorý zverejnil dnes. Nór je údajne 48-ročný Ole Johan Grimsgaard-Ofstad z Osla a Číňan 50-ročný Fan Ťing-chuej, konzultant na voľnej nohe z Pekingu.
Časopis uvádza číslo telegramu pre "kohokoľvek, kto by chcel zaplatiť výkupné za jeho prepustenie a presun", napísala tlačová agentúra AP. Nehovorí o tom, kedy ani kde boli muži zajatí.
Islamský štát má pod kontrolou veľké časti Iraku a Sýrie. Niekoľkých svojich zahraničných zajatcov zabil a tento akt vždy nahral na videozáznam, ktorý zverejnil na internete.



Copyright © TASR 2015

TASR NEWS

TASR NEWS



Tlačová agentúra Slovenskej republiky (TASR) ukončila k 30. júnu digitalizáciu svojho archívu. Na tento účel sa z eurofondov prefinancovalo 1,66 milióna eur.
"Je to vzorový projekt tak z pohľadu realizácie, termínov i kvality prevedenia. Na tomto konštatovaní sa oficiálne i neoficiálne zhodli rôzni predstavitelia kontrolných skupín, ktoré ho preverovali v štandardných kontrolách," uvádza sa v správe o činnosti TASR za 1. polrok 2015, s ktorou dnes oboznámil poslancov parlamentného mediálneho výboru člen Správnej rady TASR Richard Kvasňovský.
Zdigitalizovalo sa 1.536.200 objektov. Až 90 percent z tohto množstva si verejnosť môže pozrieť prostredníctvom prezentačného a vyhľadávacieho rozhrania vtedy.tasr.sk. Agentúra pripravuje tiež web vtedy.sk, ktorý bude na základe archívnych fotografií a správ vytvárať aktualizované kolekcie.
V prvom polroku portály Teraz.sk a Tablet.TV pokračovali v trende rastu počtu návštevníkov. Každý mesiac od januára do mája zaznamenali nový historický rekord v návštevnosti. Podľa údajov Gemius.sk navštívilo za prvých šesť mesiacov tohto roka spolu portály Teraz.sk 5.935.907 návštevníkov. Za celý uplynulý rok to bolo 3.739.548 návštevníkov.
Tablet.TV zase priniesla najviac živých prenosov zo všetkých médií. Z politických tlačoviek bolo 34 vládnych a ministerských a 141 tlačových konferencií a brífingov opozičných a mimoparlamentných strán.
Agentúra do konca júna vydala 143.034 multimediálnych správ. Súhrnné náklady dosiahli výšku 3.441.685 eur a celkové výnosy 3.598.071 eur, prvý polrok tak ukončila so ziskom 156.386 eur.



Copyright © TASR 2015

RTVS NEWS

RTVS NEWS



Rozhlas a televízia Slovenska a PARTNERS PRODUCTION, spol. s r.o. podpísali dohodu o podmienkach vzájomnej spolupráce zmluvných strán pri výrobe a ďalšom využití audiovizuálneho diela s pracovným názvom: “KINORAMA“, počet častí: 13.


Celkový rozpočet výroby predstavuje sumu vo výške 214 545,76 EUR vrátane DPH.


Celkový koprodukčný vklad RTVS predstavuje sumu 114 378,16 EUR na 13 častí AVD, pričom na jednu časť AVD  predstavuje sumu 8 700.- EUR vrátane DPH. Vecný vklad predstavuje finančnú hodnotu vo výške 1 278,16 EUR na 13 častí AVD. Finančný vklad RTVS na výrobu 13 častí AVD predstavuje sumu vo výške 113 100,-EUR,  vrátane DPH.



Zomrela Marie Spurná

Zomrela Marie Spurná




Vo veku 66 rokov zomrela v utorok 8. septembra po dlhej ťažkej chorobe herečka Marie Spurná. Spurná stvárnila rad divadelných i filmových rolí. Pôsobila v stálom angažmán v pražskom Divadle Na Zábradlí a bola nositeľkou ocenení Ženský herecký výkon roka 2014 v Cenách divadelnej kritiky za úlohu Oľgy Havlovej v inscenácii Velvet Havel.
Stvárnila aj niekoľko filmových rolí. V Menzelových Slávnostiach snežienok hrala hostinskú v manželskom páre s hereckým kolegom Jiřím Schmitzerom. Menšie úlohy mala napríklad vo filmoch Kamarát do dažďa II. a Výchova dievčat v Čechách. Hrala aj v niekoľkých televíznych seriáloch a inscenáciách.


Copyright © ČTK 2015

TO JE MAGYAR TV ! NEW FOOTAGE

TO JE MAGYAR TV !

NEW FOOTAGE

SLOVAK MEDIA NEWS

SLOVAK MEDIA NEWS



Piatkové prípravné futbalové stretnutie v City Arene medzi domácim FC Spartak Trnava a Olympique Marseille sa dalo priamo sledovať aj vo Francúzsku. "Prenos zo Spartak TV sme prostredníctvom satelitu šírili do Francúzska, kde si ho podľa našich informácií pozrelo na internetovej stránke OM takmer 800 000 divákov," referoval na oficiálnom klubovom webe spartak.sk PR a event manažér trnavského Spartaka Marek Ondrejka.


©2015, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.

Výzva európskych denníkov

Výzva európskych denníkov




Európa čelí najhoršej utečeneckej kríze, akú svet zažil od skončenia druhej svetovej vojny. Sýria je päť rokov vo vojne a ľudia na úteku čoraz častejšie na našom kontinente hľadajú ochranu a pomoc. Viac a viac ich umiera pri zúfalých pokusoch uniknúť pred vojnou a prenasledovaním. No s každým ďalším mesiacom Európa robí primálo a prineskoro. Zažívame utečeneckú katastrofu, no neochota konať odhalila vážnu politickú krízu.

Napriek problematickej minulosti musí Európa ukázať, že je zjednoteným kontinentom postaveným na princípoch solidarity, rovnosti a slobody.

Ministri členských krajín EÚ sa 14. septembra stretnú, aby hľadali východisko z krízy. Dnes sa popredné európske denníky spojili vo výzve, v ktorej žiadame našich lídrov, aby sa chopili príležitosti a prijali rozhodné opatrenia na riešenie humanitárnej tragédie a predídenie ďalším úmrtiam.

Vyzývame našich politických lídrov, aby:
•zriadili jednoduché, bezpečné a účinné spôsoby, ako sa uchádzať o azyl v Európe bez toho, aby pritom riskovali svoje životy. Je to najlepší spôsob, ako odstrániť prevádzačstvo a znížiť počet obetí;
•preukázali solidaritu krajinám na vonkajšej hranici Európy, do ktorých prichádzajú utečenci a migranti ako do prvých, financovaním a organizovaním bezpečného, dôstojného a koordinovaného systému zaručujúceho rýchle a férové posúdenie žiadostí o azyl;
•pozastavili vykonávanie Dublinskej dohody, ktorá vracia uchádzačov o azyl na miesto vstupu dovtedy, kým budú do Európy prúdiť veľké počty utečencov;
•podporili spravodlivejšie rozdelenie utečencov medzi členské štáty Únie. Všetky európske krajiny sa musia zúčastniť na omnoho ambicióznejšom premiestňovacom programe než doteraz. Vysoký komisár OSN pre utečencov António Guterres navrhol, aby Európa prevzala zodpovednosť za 200-tisíc utečencov. To by mal byť základ na diskusiu;
•zvýšili peňažnú a humanitárnu pomoc národom Blízkeho východu postihnutým sýrskym konfliktom. Pomoc nesmie zahŕňať iba neodkladné dodávky jedla, vody a liekov, ale Európa by mala pomáhať s dlhodobou obnovou miestnych komunít a ponúknuť tak ľuďom na Blízkom východe nádej a príležitosti na bezpečnejšiu a lepšiu budúcnosť v ich vlastných krajinách;
•zvýšili tlak na kľúčových medzinárodných hráčov, ako sú Irán, Rusko, Saudská Arábia, Turecko a Spojené štáty, aby urobili maximum a priviedli strany sýrskeho konfliktu k mierovým rokovaniam pod vedením OSN.

Naši lídri musia prejaviť odvahu a pochopenie, ak nechcú v tejto skúške našej spoločnej európskej civilizácie zlyhať. Musíme konať a musíme konať hneď.



Bernd Ulrich, Die Zeit, Nemecko;
Ezio Mauro, La Repubblica, Taliansko;
Antonio Caño, El Paìs, Španielsko;
Johan Hufnagel a Laurent Joffrin, Libération, Francúzsko;
Amol Rajan, The Independent, Veľká Británia;
Oliver Duff, i, Veľká Británia;
Andreas Paraschos, Kathimerini, Cyprus;
András Murányi, Népszabadság, Maďarsko;
Matúš Kostolný, Denník N, Slovensko;
Adam Michnik, Gazeta Wyborcza, Poľsko;
Jan Helin, Aftonbladet, Švédsko;
Christian Jensen, Information, Dánsko;
Anna B. Jenssen, Morgenbladet, Nórsko

Škoda, že nevyšli bez textov.

Škoda, že nevyšli bez textov

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS

Americká kapela The Monkees plánuje vydať svoj rovnomenný seriál z rokov 1966 - 1968 po prvý raz na Blu-ray diskoch. Formácia uvedenie na trh aj film, ktorý s nimi v roku 1968 nakrútil režisér Bob Rafelson, pričom pripoja aj doteraz nezverejnené zábery z nakrúcania snímky. Desať diskov bude obsahovať všetkých 58 epizód projektu a rovnako ako spomínaný film sa dostanú na trh v HD kvalite.
Novinka vyjde v limitovanej edícii desaťtisíc očíslovaných box setov a ponúkne aj televízny film 33 1/3 Revolutions Per Monkee (1969), ale tiež bonusy v podobe reklám, v ktorých účinkovali členovia skupiny.
Fanúšikovia a fanúšičky sa môžu tešiť aj na špeciálne televízne mixy dvoch skladieb The Monkees, či na komentáre všetkých štyroch členov kapely. Dátum vydania novinky, prostredníctvom ktorej formácia oslávi 50. výročie založenia, zatiaľ nie je známy.
The Monkees vznikli v roku 1965 v zložení Micky Dolenz, Peter Tork, Michael Nesmith a Davy Jones. Posledný menovaný v roku 2012 zomrel. Debutový, eponymný album uviedli na trh v roku 1966 a zatiaľ posledný, jedenásty Justus v októbri 1996. Na konte majú hity ako Daydream Believer, Last Train to Clarksville, A Little Bit Me, A Little Bit You či I'm a Believer, ktorý sa objavil aj vo filme Shrek (2001).



Súd v ruskej Samare zamietol žaloby Ruskej atletickej federácie (ARAF) a jej bývalého prezidenta Valentina Balachničova proti nemeckej verejnoprávnej televízii ARD. Rusi žalovali ARD za zverejnený dokument o dopingových praktikách v štruktúrach ARAF, ktorý mal poškodiť dobré meno federácie a jej členov. Nemci vo filme odhalili ako miestne antidopingové orgány kryjú užívanie zakázaných látok športovcami.
Právny zástupca ARAF a Balachničova Arťom Pacev uviedol, že sa proti rozhodnutiu súdu odvolá.

©2015, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.


Poprednú holandskú novinárku Fréderike Geerdinkovú, ktorú turecké úrady zadržali koncom minulého týždňa na juhovýchode krajiny, by mali  deportovať - pravdepodobne do vlasti. Informovala o tom  agentúra DPA.
Geerdinková v Turecku dlhodobo pokrýva kurdské témy, pričom jej reportáže odoberajú najmä holandské rozhlasové stanice a noviny.
V meste Yüksekova na juhovýchode Turecka ju zadržali v nedeľu, keď robila reportáž o eskalujúcom konflikte medzi tureckou armádou a militantmi zo Strany kurdských pracujúcich (PKK).
Novinárkin právny zástupca Davut Uzunköprü včera uviedol, že Geerdinkovú prepustili z väzby a momentálne čakala na letisku na okamžitú deportáciu, pravdepodobne do Holandska. Dodal však, že v situácii ešte stále môže nastať zvrat.
Novinárku na voľnej nohe zadržali v Turecku už druhýkrát. Po prvý raz sa tak stalo nakrátko v januári, pričom v apríli ju úrady zbavili obvinení z propagandy v prospech kurdských povstalcov. Prípad vtedy rozpútal diskusiu ohľadom slobody slova v Turecku, uviedla DPA.
Geerdinková žije v Turecku od roku 2006, býva v prevažne kurdskom meste Diyarbakir ležiacom na juhovýchode krajiny.
Podľa vyjadrenia tureckej štátnej agentúry Anadolu Geerdinkovú tentoraz zadržali aj spolu so skupinou ľudskoprávnych aktivistov v bezpečnostnej zóne uzavretej tureckou armádou. Dôvodom na zadržanie novinárky a ďalších 31 osôb bolo podozrenie z napomáhania teroristickej organizácii, doplnila agentúra a potvrdil to aj Uzunköprü.
Turecko dlhodobo dosahuje veľmi slabé výsledky v rámci hodnotení slobody slova ľudskoprávnymi organizáciami. Napríklad v rebríčku zostavovanom organizáciou Reportéri bez hraníc (RSF) sa v tomto roku umiestnilo na 149 mieste spomedzi 180 hodnotených krajín.
Turecké úrady minulý týždeň prepustili z väzby dvoch britských novinárov - dopisovateľa Jakea Hanrahana a kameramana Philipa Pendleburyho - pracujúcich pre spoločnosť Vice News, ktorých o týždeň skôr zadržali v meste Diyarbakir, kde taktiež nakrúcali reportáž o zrážkach medzi vládnymi jednotkami a kurdskými povstalcami. Vo väzbe aj naďalej zostáva ich spolupracovník Muhammad Rasúl, pravdepodobne irackého pôvodu.

Copyright © TASR 2015

Koza

Koza


9. 9. 2015

TO JE TV !

TO JE TV !


Warm day in Llanfairpwllgwyngyllgogerychwyrndrobwllllantysilio...
It may be a mouthful to say, but Llanfairpwllgwyngyllgogerychwyrndrobwllllantysiliogogogoch in north west Wales was one of the warmest places in the UK today.And, it was no problem for our Welsh weather presenter Liam Dutton to mention it on today’s weather forecast.
Posted by Channel 4 News on Tuesday, September 8, 2015

CHARLIE HEBDO SPECIAL RUSSIAN EDITION

CHARLIE HEBDO SPECIAL
RUSSIAN EDITION

Ruské orgány vyšetrujúce vraždu opozičného politika Borisa Nemcova považujú za jej najpravdepodobnejší motív pomstu za urážku moslimov. Nemcov sa jej údajne dopustil, keď sa verejne zastal autorov karikatúr proroka Mohameda vo francúzskom satirickom týždenníku Charlie Hebdo, ktorého redakcia sa začiatkom januára stala terčom útoku dvojice islamistov, pričom o život prišlo 12 ľudí.
S odvolaním sa na článok v denníku Kommersant o tom dnes informovala agentúra Interfax.
Podľa tohto zdroja vyšetrovatelia v súvislosti s najpravdepodobnejším motívom vraždy vychádzajú z prvých výpovedí zadržaných podozrivých - Zaura Dadajeva a Anzora Gubaševa, ktorí svoje rozhodnutie zavraždiť Nemcova objasnili "osobnou nenávisťou k politikovi". Podporou novinárov týždenníka, ktorý zverejnil karikatúry proroka Mohameda, Nemcov podľa podozrivých urazil všetkých moslimov.
Interfax citoval zdroje blízke vyšetrovaniu, ktoré vyslovili očakávanie, že Nemcovov prípad sa podarí uzavrieť do konca tohto roka. Samotné vyšetrovanie a úkony by sa mali skončiť k 28. novembru. Potom - v priebehu mesiaca - by sa so spisom mali oboznámiť obvinení, ich advokáti a pozostalí. Spis následne prevezme generálna prokuratúra, ktorá sa vyjadrí k obvineniu. Vojenský súd moskovského okruhu by sa prípadom mal začať zaoberať začiatkom roka 2016.
Boris Nemcov sa stal obeťou vraždy v noci na 28. februára v centre Moskvy, neďaleko kremeľských hradieb a Červeného námestia. Jeho prívrženci sú presvedčení, že vražda súvisí s Nemcovovou politickou činnosťou, kritikou prezidenta Vladimira Putina či zasahovania Ruska do vývoja udalostí na Ukrajine. Krátko pred smrťou Nemcov pracoval na správe, ktorá mala priniesť dôkazy o priamej účasti ruských vojakov na bojoch v Donbase na východe Ukrajiny.



©2015, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS



Najlepšie zarábajúcimi televíznymi herečkami podľa magazínu Forbes sú Američanka Kaley Cuoco-Sweeting a rodená Kolumbijčanka Sofía Vergara, ktoré od júna 2014 do júna 2015 zarobili zhodne po 28,5 milióna dolárov (v prepočte približne 25,5 milióna eur).
Štyridsaťtriročná Vergara sa pritom na vrchole zoznamu objavila už štvrtý rok po sebe, za čo vďačí úlohe v seriáli Moderná rodina (2009). Okrem toho zarába aj na reklamných zmluvách s rôznymi spoločnosťami a je spoluzakladateľkou firmy Latin World Entertainment.
Dvadsaťdeväťročná Kaley Cuoco-Sweeting s ňou zdieľa prvé miesto najmä vďaka účinkovaniu v seriáli Teória veľkého tresku (2007), kde dostáva milión dolárov za epizódu.
Na druhej priečke je 45-ročná Julie Bowen, ktorá takisto hrá v Modernej rodine. Rodáčka z Baltimoru v Marylande si za spomínané obdobie pripísala na konto dvanásť miliónov dolárov (10,8 milióna eur). Za ňou nasleduje Ellen Pompeo z Kliniky Grace (2005) so zárobkom 11,5 milióna dolárov (10,3 milióna eur). Prvú päťku uzatvára Mariska Hargitay, známa predovšetkým zo seriálu Zákon a poriadok: Špeciálna jednotka (1999), ktorá si prilepšila o jedenásť miliónov dolárov (9,9 milióna eur). Nasledujú Julianna Margulies, Amy Poehler, Mindy Kaling, Kerry Washington, Patricia Heaton, Tina Fey, Emily Deschanel, Pauley Perrette, Robin Wright či Zooey Deschanel.



Zoznam najlepšie platených televíznych herečiek podľa magazínu Forbes:



1. Sofía Vergara - 28,5 milióna dolárov
- Kaley Cuoco-Sweeting - 28,5 milióna dolárov
2. Julie Bowen - 12 miliónov dolárov
3. Ellen Pompeo - 11,5 milióna dolárov
4. Mariska Hargitay - 11 miliónov dolárov
5. Julianna Margulies - 10,5 milióna dolárov
- Amy Poehler - 10,5 milióna dolárov
6. Mindy Kaling - 9 miliónov dolárov
7. Kerry Washington - 7 miliónov dolárov
- Patricia Heaton - 7 miliónov dolárov
8. Tina Fey - 6,5 milióna dolárov
- Emily Deschanel - 6,5 milióna dolárov
9. Pauley Perrette - 6 miliónov dolárov
10. Robin Wright - 5,5 milióna dolárov
11. Zooey Deschanel - 5 miliónov dolárov



Americká tenistka Serena Williamsová očividne nebola vo svojej koži, keď na tlačovej konferencii po triumfe nad sestrou Venus 6:2, 1:6, 6:3 vo štvrťfinále dvojhry žien na US Open odpovedala na otázky novinárov. Unavovali ju najmä tie týkajúce sa jej pocitov zo zdolania staršej sestry. A nebolo ich málo.
"Nič v príprave som neurobila inak. Iba som išla odohrať zápas proti ťažkej súperke," reagovala Serena Williamsová, či z kontextu zisku sezónneho Grand Slamu sa nejako špeciálne pripravovala na sesterský duel.
Na väčšinu otázok akreditovaných médií odpovedala víťazka s vážnou tvárou, akoby ju postup do semifinále ani veľmi netešil. Pri hodnotení zápasu chválila viac Venus ako seba a označila ju za najťažšiu súperku, proti ktorej v kariére nastúpila.
"Odohrala som toho dosť aj proti viacerým hráčkam zvučného mena. Či to boli Lindsay Davenportová, Jennifer Capriatiová, Martina Hingisová, Kim Clijstersová alebo Justine Heninová. So všetkými týmito tenistkami som viackrát prehrala, ale ani jedna z nich nepoznala moju hru tak dobre ako práve Venus a nezdolávala ma tak často ako Venus," skonštatovala 33-ročná Serena.
Na podpichnutie jedného z novinárov, prečo sa neusmieva a viac si neužíva ďalší zápasový triumf, ktorý ju posúva bližšie k zisku tzv. pravého Grand Slamu, už zareagovala mierne podráždene.
"Je polhodinka pred polnocou a akiste tušíte, že by som už radšej bola v posteli. Ráno musím skoro vstávať na tréning. Už sa mi nechce dookola odpovedať na tie isté otázky a vy mi ich stále kladiete. Radosť z toho rozhodne nemám,“ povedala zjavne rozladená Serena a krátko na to sa rozosmiala. "Tak som vás predsa prinútil zasmiať sa. A môžem sa ešte niečo opýtať?" zareagoval novinár. "Zase to bude o Venus?" hlesla už takmer spiaca Serena, na čo sa ozval smiech prítomných. "Nie, bude to o Roberte Vinciovej, súperke v semifinále," dodal novinár a tlačovka potom ešte chvíľu pokračovala.
"Roberta je v semifinále grandslamového turnaja z nejakého dôvodu. Hrali sme proti sebe nedávno v Kanade a zapotila som sa. Určite ju nemienim podceniť. Nečakám, že to proti nej pôjde ľahko. Hrá výborne a určite sa dobre na mňa pripraví,“ povedala S. Williamsová k svojej semifinálovej súperke.
Na konci tlačovej konferencie Serena dostala ešte otázku, s čím bola najspokojnejšia vo víťaznom zápase proti Venus, a jej odpoveď bola absolútne úprimná. "S tým, keď som konečne odchádzala z kurtu a mohla si povedať, že to už mám za sebou."


Dva popredné berlínske denníky - Bild a Berliner Zeitung - vyšli dnes aj s arabskými prílohami, uviedla agentúra DPA. Denníky sa objavili v novinových stánkoch v nemeckej metropole a jej okolí, distribuovali ich aj do tamojších utečeneckých centier.
Cieľovou skupinou štvorstranovej prílohy oboch novín sú utečenci a podľa slov ich vydavateľa - vydavateľstva Axel Springer - obsahuje tipy o tom, kde získať potrebné informácie či ako sa pohybovať v Berlíne a tiež stručnú konverzačnú príručku nemčiny.
Mediálny gigant ďalej uviedol, že výtlačky boli dnes ráno zaslané aj do utečeneckých a registračných centier. Ďalšie cudzojazyčné vydania denníkov však podľa hovorkyne spoločnosti v pláne nie sú.
Denník Bild rozdúchal diskusiu o migrantoch už svojim utorňajším vydaním, v ktorom nezverejnil žiadne fotografie. Takéto rozhodnutie bolo reakciou na kritiku, ktorú si noviny vyslúžili minulý týždeň pre uverejnenie snímky trojročného sýrskeho chlapčeka Ajlana Kurdího, ktorý sa aj s väčšinou svojej rodiny utopil pri pokuse doplávať z Turecka na grécky ostrov Kos.
Zverejnenie fotografie Ajlana svetovými médiami vyvolalo početné reakcie na sociálnych sieťach, kde sa užívatelia sporili ohľadom toho, či je etické zdieľať a šíriť takéto fotografie. Bild na diskusiu reagoval utorňajším - výlučne textovým - vydaním denníka, pričom vyhlásil: "Týmto sme chceli ukázať, aké dôležité sú v žurnalistike fotografie."




©2015, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo
rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.






Kameramanku súkromnej maďarskej televízie N1TV prepustili v utorok večer po tom, ako na verejnosť prenikli zábery, na ktorých kope do migrantov a podráža im nohy. Informovala o tom dnes agentúra Reuters.
Viaceré videá zachytávajú ženu ako kope do dievčaťa a následne podráža nohu mužovi nesúcemu v náručí malé dieťa. K incidentu došlo počas po tom, ako skupina utečencov prerazila policajný kordón pri juhomaďarskej obci Röszke ležiacej v bezprostrednej blízkosti hranice so Srbskom. Televízia meno prepustenej kameramanky neuviedla, podľa stránky 444.hu však ide o Petru Lászlóovú.
"Zamestnankyňa N1TV dnes preukázala neakceptovateľné správanie pri prijímacom tábore v Röszke," uviedla vo vyhlásení N1TV, známa tiež ako televízia Nemzeti. Dodala, že kameramanke s okamžitou platnosťou vypovedala pracovnú zmluvu.
"Verím, že sme spravili, čo sme v tejto situácii museli spraviť. Nerozumieme ako sa to mohlo stať, je to šokujúce a neakceptovateľné," uviedol šéfredaktor stanice Szabolcs Kisberk. Samotná Lászlóová sa k prípadu doposiaľ nevyjadrila.
Maďarsko zastáva voči utečencom prekračujúcim jeho hranice v snahe dostať sa predovšetkým do Nemecka pomerne tvrdý postoj. Jeho vláda migrantov vykresľuje ako hrozbu pre európsku prosperitu a kresťanské hodnoty, napísala agentúra Reuters.
Televízia N1TV sa podľa vlastných slov zaoberá "národnými témami". Raz týždenne vysiela diskusnú reláciu s Gáborom Vonom, predsedom maďarskej ultrapravicovej strany Jobbik.




Dvaja pracovníci médií zahynuli v Pakistane priebehu 24 hodín pri dvoch útokoch neznámych ozbrojencov, ku ktorým došlo v nepokojnom  prístavnom meste Karáči. Informovala o tom dnes agentúra AP s odvolaním sa na miestnu políciu.
      K prvému incidentu došlo v utorok večer, keď neznámi muži spustili paľbu na dodávku patriacu pakistanskej spravodajskej televízii Geo TV, pričom zabili vysielacieho technika a zranili vodiča.
      Druhý útok sa stal dnes ráno. Podľa zástupcu generálneho inšpektora pakistanskej polície neznámi ozbrojenci na motocykloch zastrelili novinára Áftába Álama, keď stál pred svojím domom. Álam v minulosti tiež pracoval pre Geo TV.
      Bezprostredne po útokoch nebolo jasné, či medzi nimi existuje nejaká súvislosť, a to vzhľadom na skutočnosť, že obete pracovali pre médiá. Spoločnosti Geo TV však v minulosti pakistanské úrady zakázali vysielať v dôsledku sporu s vplyvnou tajnou službou.
      Podľa Medzinárodnej federácie novinárov (IFJ) len v roku 2014 zahynulo v Pakistane 14 pracovníkov médií. Od roku 1992 ich pri rôznych útokoch zahynulo až 50.





Copyright © TASR 2015

Cinematik 2015

Cinematik 2015



Jubilejný 10. ročník Medzinárodného filmového festivalu Cinematik uvedie až 162 filmov, z toho 77 celovečerných a 85 krátkometrážnych titulov. "Je to jedno z tých najvyšších čísiel, čo sme za tých deväť rokov festivalu priniesli do Piešťan," povedal pre TASR Peter Konečný, PR manažér festivalu, ktorý v programe Španielsko pod lupou: Katalánsko ponúkne vyše 20 filmov a viacero stretnutí s tvorcami.
      Cenu Rešpekt si príde na Slovensko osobne prevziať Jaime Rosales, hlavný hosť festivalu. Španielskeho filmára niekoľkokrát ocenili na MFF Cannes, kde pravidelne uvádza svoje diela v sekciách venovaných odvážnym a inovatívnym filmom. "Aj vďaka nemu sa o katalánskej kinematografii hovorí ostatné roky ako o veľmi progresívnej, zaujímavej. Sme veľmi radi, že prijal pozvanie," poznamenal Peter Konečný.
      Pokračovateľ tradície európskeho autorského filmu bude mať na Cinematiku masterclass, na ktorom odprezentuje to, ako sám filmy vníma a ako ich nakrúca. Návštevníci festivalu si budú môcť pozrieť všetkých päť celovečerných filmov, ktoré Jaime Rosales vytvoril - Hodina dňa (2003), Samota (2007), Guľka v hlave (2008), Sen a ticho (2012), Krásna mladosť (2014). "Plus sme mu dali možnosť výberu filmov, ktoré ovplyvnili celú jeho kariéru. Jednu sekciu venujeme len filmom, ktoré vybral osobne." Rosalesovi priaznivci si tak budú môcť pozrieť snímky, ktoré ho neustále v tvorbe inšpirujú. Sú medzi nimi filmy Roberta Bressona, Andreja Tarkovskeho či Luisa Bunuela.
      Sekcia Súčasný katalánsky film predstaví reprezentatívny výber deviatich výrazných osobností tohto španielskeho regiónu, z ktorých viacerí získali ceny na veľkých festivaloch. Vo výbere figuruje víťaz Karlových Varov Augustí Vila, víťaz San Sebastiánu Isaki Lacuesta, víťaz Rotterdamu, návštevníkom Cinematiku už známy Sergio Caballero, ale aj enfant terrible katalánskeho filmu a držiteľ Zlatého leoparda z Locarna Albert Serra. V programe nechýbajú tri silné debuty, medzi nimi aj film Pliaga od Neus Ballús, ktorý miešaním fikcie a dokumentu očaril pred dvoma rokmi divákov na Berlinale a ďalších festivaloch.
      Novinkou piešťanského festivalu je aj väčší počet kinosál, premietať sa bude až v šiestich priestoroch - Dom umenia, Kino Fontána, Kino Klub, PNky Cinema, Kino Kúpele, Žiwell.
      Cinematik 2015 sa uskutoční od 10. do 15. septembra.




Copyright © TASR 2015