24. 1. 2016

Ceny české filmové kritiky

Ceny české filmové kritiky

Film režiséra Petra Zelenku a producenta Davida Ondříčka Stratení v Mníchove si odniesol najviac cien českej filmovej kritiky za rok 2015, keď na ocenenie premenil všetky tri nominácie - pre najlepší scenár, réžiu a film. Informoval o tom server iDNES.cz.
Režisérsky debut Štěpána Altrichtera s titulom Schmitke bodoval okrem kategórie objav roku aj v novej kategórii pre najlepší audiovizuálny počin.
V hereckých kategóriách zvíťazili Kryštof Hádek za výkon v snímke Kobry a užovky a Alena Mihulová za úlohu vo filme režiséra Slávka Horáka Domáca opatera. Hádek a Mihulová svojimi hereckými výkonmi bodovali už na Medzinárodnom filmovom festivale v Karlových Varoch.
Najlepším českým dokumentom minulého roku sa stal film režisérky a producentky Jany Ševčíkovej Opri rebrík o nebo.
Filmoví publicisti a kritici udeľovali ocenenia českej filmovej kritiky už po šiestykrát. O ceny sa uchádzalo dovedna 25 celovečerných hraných a bábkových filmov a 19 dokumentov. Sobotný galavečer, ktorý z pražského divadla Archa naživo vysielala aj Česká televízia, moderovali herečka a blogerka Marie Doležalová a herec a režisér Vojtěch Kotek.

Copyright © TASR 2016