12. 1. 2016

MEDIA NEWS


MEDIA NEWS


Anglický režisér Ridley Scott rokuje o spolupráci na filmovej adaptácii seriálu The Prisoner (1967 - 1968). Snímku plánuje nakrútiť spoločnosť Universal Studios už niekoľko rokov, počas ktorých na scenári novinky pracovali Christopher McQuarrie či William Monahan. O produkciu sa postarajú Scott Stuber a Dylan Clark. V pôvodnom britskom televíznom projekte o bývalom agentovi, ktorého zajmú s cieľom dozvedieť sa tajné informácie, si zahrali Patrick McGoohan, Angelo Muscat či Peter Swanwick. Herecké obsadenie pripravovaného filmu zatiaľ nie je známe.
Filmovým debutom 78-ročného Ridleyho Scotta je vojnová dráma Súperi (1977), ktorú na Medzinárodnom filmovom festivale v Cannes ocenili ako najlepší prvý film. Už o dva roky neskôr do kín uviedol legendárny sci-fi horor Votrelec, po ktorom nasledovali snímky Blade Runner (1982), Legenda (1985), Čierny dážď (1989), 1492: Dobytie raja (1992), Hannibal (2001), Podvodníci (2003), Kráľovstvo nebeské (2005), Dobrý ročník (2006), Americký gangster (2007), Pavučina lží (2008), Robin Hood (2010), Prometheus (2012), Konzultant (2013), Exodus: Bohovia a králi (2014) alebo Marťan (2015). Filmy Thelma a Louise (1991), Gladiátor (2000) a Čierny jastrab zostrelený (2001) mu priniesli nominácie na Oscara v kategórii Najlepšia réžia a na konte má tiež päť nominácií na ceny BAFTA, tri nominácie na Zlatý glóbus a získal dve Primetime Emmy či jednu Saturn Award udeľovanú Akadémiou sci-fi, fantasy a hororových filmov, ktorá mu za celoživotné dielo udelila i George Pal Memorial Award. Filmár má od roku 2003 rytiersky titul.

Organizátori českej ankety TýTý potvrdili, že tento rok sa nebude konať slávnostné odovzdávanie cien. "Hľadáme model, ktorý by vyhovoval všetkým staniciam, ale televízie zatiaľ stále nenašli spoločnú reč, takže bude lepšie urobiť si na rok prestávku a nabrať dych," uviedla Elena Slováková z vydavateľstva Bauer Media a dodala, že v budúcnosti majú záujem vrátiť sa k udeľovaniu cien. "V hre sú buď divácke, alebo odborné ceny. Pre nás sú základom hlasy divákov, trofeje od odborníkov vnímame nanajvýš ako doplnkové, ale niektoré stanice chcú opak," doplnila Slováková.
České divácke ceny TýTý udelili po prvý raz v roku 1991. Vlani získali trofeje napríklad Karel Šíp, Ivan Trojan, Simona Stašová, Lucie Vondráčková, Josef Klíma, Všechnopárty, Iva Janžurová či Karel Gott, ktorého vyhlásili za najobľúbenejšieho speváka a stal sa tiež absolútnym víťazom.



©2015, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.

Rada Európskej aliancie tlačových agentúr (EANA), ktorej členom je aj Tlačová agentúra Slovenskej republiky (TASR), včera ostro odsúdila ako represívnu novú poľskú mediálnu legislatívu i správy, že poľská vláda plánuje zmeniť právne postavenie tlačovej agentúry PAP a obmedziť tak jej nezávislosť.
Sloboda slova a nezávislosť médií sú dve základné požiadavky udržateľnej demokracie a je povinnosťou všetkých demokratických síl tieto princípy obhajovať. Zásadnou podmienkou pre nezávislosť tlačovej agentúry je transparentný právny rámec, ktorý zabezpečí taktiež nezávislosť jednotlivých zúčastnených žurnalistov, zdôraznila EANA vo svojom vyhlásení.
Členmi EANA sú tlačové agentúry v 32 európskych krajinách. Aliancia slúži ako fórum pre spoluprácu a informovanie o dianí, ktoré sa týka pôsobenia tlačových agentúr. Pre demokratickú spoločnosť má obrovský význam, aby tlačové agentúry pracovali v súlade s princípmi slobody tlače a nestranného spravodajstva. Jedným z hlavných záujmov EANA je, aby tlačové agentúry fungovali v súlade s týmito pravidlami a mali na to ekonomické i právne podmienky.
Preto Rada EANA vyzýva poľskú vládu, aby zobrala tieto stránky do úvahy a zabezpečila, že poľská tlačová agentúra PAP bude aj v budúcnosti poskytovať nestranné a dôveryhodné spravodajstvo ako nezávislá agentúra médiám v Poľsku i v zahraničí. Dnešné vyhlásenie EANA podpísal jej generálny tajomník Erik Nylen.
Nový poľský mediálny zákon, ktorý prezident Andrzej Duda podpísal 7. januára, ustanovuje zánik mandátov členov doterajšieho vedenia a dozorných rád poľských verejnoprávnych médií a vymenovanie nových dáva do rúk vláde.
Európska komisia sa na Poľsko obrátila so žiadosťou o vysvetlenie, ako nový mediálny zákon, na základe ktorého má nových členov vedenia verejnoprávnych médií vymenovať minister štátnej pokladnice, a teda vláda, korešponduje s pravidlami EÚ o slobode médií. Poľská vláda však akékoľvek obavy o slobodu médií v krajine odmieta.
Sporné opatrenia v mediálnej oblasti vyvolali v Poľsku vlnu protestov, ktorých účastníci obvinili vládnucu konzervatívnu stranu Právo a spravodlivosť z oslabovania demokratických slobôd v krajine považovanej za obrancu ekonomickej a politickej stability v Európe.

Európska komisia (EK) uskutoční 13. januára "orientačnú diskusiu" o situácii v Poľsku, ktorej súčasťou bude aj zváženie možnosti uplatnenia trojstupňovej procedúry reakcie únie na "ohrozenie právneho štátu" v členskej krajine EÚ. Stane sa tak na rokovaní za zatvorenými dverami, informovali dnes tlačová agentúra PAP i spravodajská televízia TVN24.
Podľa týchto zdrojov, ktoré sa odvolávajú sa na oficiálne vyjadrenia v Bruseli, ešte žiadne rozhodnutie o tejto veci nepadlo. Ak by sa EK na neverejnom zasadnutí, ktoré ešte neznamená prvý stupeň spomínanej procedúry, rozhodla pre jej odštartovanie, stalo by sa tak zo spomínaných príčin vôbec po prvý raz v histórii.
Kým hovorca EK zdôraznil, že žiadne rozhodnutie v danej veci nepadlo, nemecké médiá, konkrétne denník Frankfurter Allgemeine Zeitung, priniesol naopak informáciu, že už bolo rozhodnuté a že Brusel je proti uplatneniu takejto procedúry voči Poľsku. Takýto krok by si vyžadoval súhlas predstaviteľov všetkých členských krajín EÚ s výnimkou dotknutej.
Poľskí vládni činitelia sa v uplynulých hodinách nechali počuť, že poskytnú eurokomisárom maximálnu súčinnosť vrátane doručenia písomných materiálov tak, aby sa ich rozhodovanie neopieralo o špekulácie, mýty, mediálne správy a predsudky, ale o reálne fakty.
Predmetom kritiky viacerých európskych činiteľov boli v uplynulých týždňoch niektoré kroky novej poľskej administratívy smerujúce ku kontrole nad verejnoprávnymi médiami, ako aj nad ústavným súdom.

Internetová sociálna sieť Twitter zvažuje zaradiť do svojej služby nový prvok, ktorý umožní užívateľom písať a zverejňovať podstatne dlhšie tvíty. Kapacita jednej takejto správy by sa mala zvýšiť zo súčasných 140 znakov až na 10.000, informovala Európska aliancia tlačových agentúr (EANA).
Podľa webovej stránky Recode.net by navrhovaný počet znakov zodpovedal približne 1000 slovám vrátane medzier, čo je dostatočné pre štandardnú novinársku správu. Twitter by mal spustiť túto novú službu koncom prvého kvartálu tohto roka, oficiálny termín však nezverejnil, píše Recode.net, citujúc zdroje oboznámené s týmto plánom.
Limit pre počet znakov sa pred uvedením finálnej verzie služby ešte môže zmeniť. Twitter údajne testuje verziu produktu, ktorý zobrazuje 140-znakové tvíty, ale keď užívatelia kliknú na daný text, rozšíri sa o ďalší obsah, uviedla stránka Recode.net. Spoločnosť Twitter však túto skutočnosť zatiaľ nekomentovala.
EANA je tradičná stavovská organizácia tlačových agentúr z Európy, ktorej členom je TASR ako jediná slovenská tlačová agentúra. Úlohou aliancie je formulovať, koordinovať a spoločnými silami riešiť výzvy agentúrnej žurnalistickej práce v dynamicky sa meniacich trhových, legislatívnych, technologických podmienkach a v otázkach autorských práv.

Copyright © TASR 2016