13. 1. 2016

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS



Noviny Komsomoľskaja pravda na Ukrajine zmenili včera svoj názov v súlade so zákonom o dekomunizácii. Premenovali sa na "KP na Ukrajine", informovala agentúra Interfax-Ukrajina.
Denník na svojej internetovej stránke uviedol, že "redakcia musela k tomu prikročiť kvôli zákonu o dekomunizácii ..., ako aj kvôli neochote ministerstva spravodlivosti zohľadniť skutočnosť, že ukrajinské vydanie novín, ktoré existuje už 19 rokov, nikdy nebolo 'hlasnou trúbou VLKSM' (Všezväzový leninský komunistický zväz mládeže), ale je jedným z lídrov tlačených médií na Ukrajine".
Ukrajinský prezident Petro Porošenko podpísal vlani 15. mája zákon o odsúdení komunistického a nacistického totalitného režimu na Ukrajine a o zákaze propagácie ich symbolov. Okrem toho podpísal aj zákon o sprístupnení archívov represívnych orgánov komunistického režimu z rokov 1917-91, o uctievaní víťazstva v druhej svetovej vojne a o právnom štatúte bojovníkov za nezávislosť Ukrajiny v 20. storočí, ku ktorým sa zaraďujú aj príslušníci organizácií, ako napríklad Ukrajinská povstalecká armáda (UPA).



Príslušníci pakistanských bezpečnostných síl vykonali v metropole Islamabad raziu v dome regionálneho dopisovateľa amerického denníka New York Times Salmána Masúda. Informovala o tom dnes agentúra DPA.
Masúd, ktorý je pakistanským občanom, uviedol, že domovú prehliadku prišla vykonať približne desiatka policajtov a príslušníkov polovojenských bezpečnostných síl.
"Dôvod domovej prehliadky neuviedli," povedal pre DPA Masúd. Tento žurnalista v minulosti spolupracoval so šéfom pakistanskej redakcie New York Times Declanom Walshom - írskym novinárom, ktorého z Pakistanu vyhostili v roku 2013.
Novinári, ktorí v Pakistane informujú o bojoch medzi bezpečnostnými silami a bojovníkmi z islamistického hnutia Taliban, často čelia hrozbám z oboch strán. Z hľadiska novinárskej práce je Pakistan pokladaný za jedno z najnebezpečnejších miest na svete.





Mediálny magnát Ruppert Murdoch (84) sa zasnúbil s herečkou a bývalou supermodelkou Jerry Hallovou (59). Uvádza sa to v oznámení, ktoré dnes zverejnili britské noviny The Times patriace Murdochovej korporácii.
"Pán Rupert Murdoch - otec Prudence, Elisabeth, Lachlana, Jamesa, Grace a Chloe Murdochovcov - a slečna Jerry Hallová - matka Jerry Hall Elizabethy, Jamesa, Georgie a Gabriela Jaggerovcov - s potešením oznamujú svoje zasnúbenie," píše sa v inzeráte.
Podľa dodatočného vyjadrenia Murdochovho hovorcu pre The Times sa snúbenci tešia na svoju svadbu i spoločnú budúcnosť, uviedla agentúra Reuters.
Jerry Hallová bola viac ako 20 rokov vydatá za frontmana Rolling Stones Micka Jaggera, s ktorým mala štyri deti. Ich manželstvo uzavreté v Indonézii však bolo napokon vyhlásené za neplatné, keďže Jagger spochybnil jeho legálnosť.
Ruppert Murdoch, šéf mediálneho koncernu News Corporation a spoločnosti 21st Century Fox, má za sebou už tri manželstvá a je otcom šiestich detí. Naposledy bol ženatý s čínsko-americkou podnikateľkou Wendi Dengovou, s ktorou sa rozviedol v roku 2013 po 14-ročnom manželstve.
S Jerry Hallovou pochádzajúcou z amerického Texasu je spolu od vlaňajšieho leta a prvýkrát sa s ňou objavil na verejnosti pred troma mesiacmi na finále majstrovstiev sveta v ragby. Zasnúbili sa minulý víkend v Los Angeles, kde sa zúčastnili na udeľovaní filmových cien Zlaté glóbusy, uviedla agentúra AP.

Copyright © TASR 2015