29. 1. 2016

MEDIA NEWS



MEDIA NEWS


Anglický herec Joseph Fiennes, ktorý má stvárniť Michaela Jacksona v pripravovanej komediálnej dráme britskej televíznej stanice Sky Arts, má pochopenie pre fanúšikov zosnulého speváka, ktorí nesúhlasia s jeho obsadením do tejto úlohy. Štyridsaťpäťročný rodák z mesta Salisbury to povedal pre americkú reláciu Entertainment Tonight. "Som beloch zo strednej vrstvy z Londýna. Som šokovaný rovnako ako možno aj vy," uviedol Fiennes.
Predstaviteľ titulnej úlohy v snímke Zamilovaný Shakespeare (1998) priznal, že očakáva kritiku za to, že stvárni Afroameričana, no nemyslí si, že by jeho farba pleti mala hrať veľkú úlohu. "Jackson mal určite problém, problém s pigmentom. Tomu naozaj verím. Pravdepodobne mu bola bližšia moja farba ako jeho pôvodná," vyjadril sa Fiennes.
Dej spomínanej snímky sa zameria na údajnú cestu autom z New Yorku do Ohia, ktorú vraj Kráľ popu podnikol s herečkou Elizabeth Taylor a hercom Marlonom Brandom po teroristických útokoch 11. septembra 2001. "Je to istým spôsobom šialené, no scenár je príjemný a spôsob interakcie medzi nimi tromi je zábavný a tiež plný dojemností," priblížil snímku Fiennes. "Je to ľahká komédia. V žiadnom prípade nie je zlomyseľná. Je vlastne roztomilá," dodal.
V úlohe dvojnásobnej držiteľky Oscara sa predstaví Stockard Channing známa najmä ako Rizzo z filmového muzikálu Pomáda (1978). Predstaviteľa ikonického krstného otca Dona Vita Corleoneho si zahrá Brian Cox. O scenár sa postaral škótsky autor Neil Forsyth, pričom výrobu zastrešuje produkčná spoločnosť anglického herca a futbalistu Ralfa Littlea.
Detaily údajnej cesty autom prvý raz publikoval magazín Vanity Fair v roku 2011. V septembri 2001 vraj Michael Jackson pozval Taylor a Branda na svoje vystúpenie v Madison Square Garden. Po tom, ako pre teroristické útoky zrušili lety, rozhodli sa do Kalifornie cestovať autom. Podľa bývalého spevákovho zamestnanca sa trojica dostala až do Ohia. Informáciu však vyvrátil jeden z herečkiných asistentov, ktorý tvrdil, že zostala v New Yorku a navštívila miesto útoku.
Joseph Fiennes je známy najmä zo spomínaného filmu Zamilovaný Shakespeare (1998). Hral tiež v historickej životopisnej dráme Kráľovná Alžbeta (1998), vojnovej romantickej dráme Nepriateľ pred bránami (2001), životopisnej dráme Luther (2003), filmovej adaptácii divadelnej hry Kupec Benátsky (2004), životopisnej dráme Zbohom, Bafana (2007), vo filmoch Červený barón (2008) a Hercules (2014) alebo seriáloch FlashForward - Spomienka na budúcnosť(2009 - 2010) a Camelot (2011). V rokoch 2012 a 2013 si zahral v antológii American Horror Story (2011).

Seriál House of Cards (2013) bude pokračovať aj piatou sezónou. Spoločnosť Netflix predĺžila obľúbenú sériu o ďalší rok, pričom epizódy piatej sezóny by mala ponúknuť v USA na budúci rok. Nové časti však vzniknú bez tvorcu série Beaua Willimona, ktorý projekt opúšťa. Jeho nástupcu zatiaľ nevybrali.
Seriál House Of Cards vzniká na motívy rovnomennej knihy Michaela Dobbsa, ktorú v 90. rokoch sfilmovala aj BBC. V seriáli z prostredia vysokej politiky účinkujú Kevin Spacey, Robin Wright, Molly Parker či Michael Kelly. Titul dva razy nominovali na Zlatý glóbus v kategórii Najlepší televízny seriál - dráma. Toto ocenenie napokon získali hlavní predstavitelia Robin Wright a Kevin Spacey, ktorému udelili aj Screen Actors Guild Award. Štvrtú sezónu Netflix sprístupní v USA 4. marca. Prvú sezónu titulu v súčasnosti vysiela pod názvom Dom z kariet Česká televízia.


©2016, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.

Reportér amerického denníka The Washington Post Jason Rezaian, ktorého nedávno prepustili po 545 dňoch z väzenia v Teheráne, sa vo štvrtok poďakoval svojim kolegom a americkým diplomatom, napísala agentúra DPA.
Na slávnostnom podujatí pri príležitosti otvorenia nových kancelárií tohto denníka vo Washingtone Rezaian ďakoval kolegom novinárom za to, ako dlho venovali jeho prípadu pozornosť a "udržali ho nažive". Poďakovanie vyjadril ďalej americkému ministrovi zahraničných vecí Johnovi Kerrymu a diplomatovi Brettovi McGurkovi, ktorí mali vyjednanie jeho prepustenia v kompetencii.
Rezaian uviedol, že iránski vyšetrovatelia mu povedali, že noviny neexistujú, nikto nevie o jeho osude a americká vláda "nepohne kvôli jeho prepusteniu ani prstom".
Tridsaťdeväťročného Jasona Rezaiana zatkli v júli 2014 v Teheráne. Vlani v novembri ho iránsky súd odsúdil na bližšie nešpecifikovaný trest odňatia slobody po tom, ako ho uznal za vinného zo špionáže a šírenia protiiránskej propagandy. Rezaian s iránsko-americkým občianstvom údajne prostredníctvom nemenovaného amerického novinára odovzdával tajné informácie Bielemu domu vo Washingtone.
Novinára Rezaiana a ďalších štyroch Američanov prepustili z väzení v Iráne v súlade s dohodou o výmene väzňov medzi Washingtonom a Teheránom 16. januára.

Sedem uchádzačov o nomináciu Republikánskej strany na prezidenta Spojených štátov sa v noci nadnes stretlo v televíznej debate, ktorú z mesta Des Moines v štáte Iowa vysielala televízia Fox News. Išlo o poslednú debatu republikánskych kandidátov pred sériou primárnych volieb, ktoré sa začnú v pondelok práve v Iowe, informovala agentúra AP.
Účastníkmi diskusie boli senátor za štát Texas Ted Cruz, senátor za štát Florida Marco Rubio, guvernér štátu Ohio John Kasich, guvernér New Jersey Chris Christie, bývalý guvernér Floridy Jeb Bush, bývalý neurochirurg Ben Carson a senátor za štát Kentucky Rand Paul. Debatu sa rozhodol bojkotovať - zatiaľ na základe prieskumov verejnej mienky - najhorúcejší kandidát na republikánsku prezidentskú nomináciu Donald Trump. Dôvodom jeho neúčasti bol spor s televíziou Fox News a jej neochota vymeniť moderátorku programu Megyn Kellyovú, ktorá je podľa Trumpa voči nemu zaujatá, čo dokázala už v debate odvysielanej vlani v auguste.
Trump najnovšie Fox News odkázal, že sa debaty zúčastní pod podmienkou, že televízia poukáže na účet jeho nadácie na podporu vojnových veteránov sumu päť miliónov dolárov, čo však vedenie televízie odmietlo. Práve na počesť vojnových veteránov usporiadal Trump v Des Moines dobročinnú akciu, ktorú takmer súbežne s debatou siedmich republikánskych kandidátov odvysielala televízia CNN.
Práve v znamení žartov na adresu Trumpovej neúčasti sa niesli úvodné minúty debaty kandidátov. "Ja som maniak a všetci tu na pódiu sú hlúpi, tuční a škaredí a Ben (Carson) je hrozný chirurg," napodobnil Trumpov štýl jeho najväčší rival v boji o republikánsku prezidentskú nomináciu Ted Cruz.
Na účet realitného magnáta a miliardára si zažartoval aj bývalý guvernér štátu Florida Jeb Bush, ktorý s úsmevom povedal, že mu "Donald Trump chýba" pretože bol pre neho "niečo ako plyšový medvedík".
Zo zahraničnopolitických tém dominoval boj proti teroristickej organizácii Islamský štát a islamizácii spoločnosti. V tejto súvislosti floridský senátor Marco Rubio opäť zopakoval svoj sľub, že ako prezident by zatvoril mešity na miestach, kde dochádza k radikalizácii. O jadrovej dohode šiestich svetových mocností s Iránom Rubio povedal, že ju "jedného dňa", keď bude prezidentom, jednoducho roztrhá.
Cruz sa v súvislosti s IS zaprisahal, že bude bojovať za úplné zničenie tejto teroristickej organizácie. "Budem IS prenasledovať, nech bude kdekoľvek, a úplne ho zničím. V podobnom duchu sa k boju s Islamským štátom postavil aj guvernér štátu Ohio John Kasich, ktorý povedal, že bude spájať ľudí všetkých vierovyznaní, aby spoločnými silami islamistov porazili.
Okrem výziev na boj s islamistami zaznela z úst republikánskych kandidátov aj kritika namierená proti administratíve súčasného demokratického prezidenta Baracka Obamu. Toho si zobral na mušku Jeb Bush, ktorý povedal, že vojnoví veteráni by si zaslúžili viac úcty, ako sa im dostáva od súčasných Spojených štátov pod Obamovým vedením.
Kandidáti sa vo všeobecnosti vyhýbali vzájomnej konfrontácii a svoje útoky sústredili na demokratickú uchádzačku Hillary Clintonovú. "Nemá dostatočnú kvalifikáciu na to, aby bola prezidentkou," povedal o bývalej americkej ministerke zahraničných vecí guvernér Chris Christie.

Copyright © TASR 2015