28. 1. 2016

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS

Hospodárske výsledky Facebooku za posledný kvartál vlaňajška výrazne prekonali očakávania trhu Informovali o tom agentúry Reuters a DPA.
Tržby za posledné tri mesiace 2015 vyskočili takmer o 52 % na 5,84 miliardy USD (5,36 miliardy eur) z 3,85 miliardy USD v rovnakom období 2014, pričom analytici v priemere počítali s tržbami na úrovni 5,4 miliardy USD. Príjmy z reklamy stúpli o 56,8 % na 5,64 miliardy USD. Akcia spoločnosti v poburzovom obchodovaní posilnila takmer o 12 % na 105,32 USD.
Zisk sa viac než zdvojnásobil, keď vzrástol o 124 % na 1,56 miliardy USD. Zisk bez započítania niektorých položiek dosiahol 79 centov na akciu, pričom analytici prognózovali len 68 centov na akciu.
Facebook mal na konci vlaňajška po celom svete 1,59 miliardy aktívnych užívateľov mesačne, čo je o 40 miliónov viac ako tri mesiace predtým a o 14 % viac ako na konci roka 2014. Z toho 1,44 milióna využíva službu na mobilnom zariadení, čo je medziročne o 21 % viac.

Na slobodu prepustili dnes troch pracovníkov panarabskej televízie al-Džazíra, ktorých pred desiatimi dňami uniesli v jemenskom meste Taíz počas natáčania reportáže.
Prepustenými sú spravodajca televízie Hamdí Bukárí, kameraman Abdalazíz Sabrí a tiež šofér Munír Sabaí, uviedla al-Džazíra.
Kto za únosom stojí, nie je doposiaľ známe - aktuálne Bukárího príspevky na sociálnej sieti Facebook však naznačujú, že by mohlo ísť o povstalcov zo šiitského hnutia húsíov.
Nezisková organizácia Reportéri bez hraníc (RSF) označila Jemen za jednu z najnebezpečnejších krajín pre novinárov, pričom dodala, že v zajatí ozbrojených skupín je tam momentálne prinajmenšom 17 mediálnych pracovníkov.
Povstalci šiitského hnutia húsíov ešte v septembri 2014 obsadili jemenskú metropolu Saná a postupne sa dostali až do Adenu na juhu krajiny. Vlani v marci do bojov na strane vlády prezidenta Abda Rabbuha Mansúra Hádího vstúpila koalícia vedená Saudskou Arábiou, čo postup šiitov spomalilo.
Posledným ohniskom konfliktu medzi povstalcami a medzinárodne uznávanou jemenskou vládou sa stalo práve mesto Taíz, ktoré pretrvávajúce boje doviedli až k humanitárnej kríze. Tamojší obyvatelia sa boria s nedostatkom jedla a slabé zásoby majú aj miestne nemocnice.

Cottbus Britta Hilpert Reporterin Pegida Demo

Členovia televízneho štábu, pokrývajúci protiimigračný protest vo východonemeckom Magdeburgu, sa v stredu večer stali terčom útoku paprikovým sprejom. Oznámila to dnes agentúra DPA s odvolaním sa na miestnu políciu.
K incidentu došlo na proteste pravicovo-populistickej strany Alternatíva pre Nemecko (AfD), na ktorom sa zúčastnilo asi 600 ľudí.
Páchateľa útoku polícia zadržala a vzala do väzby pre podozrenie zo spáchania trestného činu. Napadnutých členov televízneho štábu museli ošetriť zdravotníci.
V uliciach Magdeburgu, ktorý bol v čase studenej vojny súčasťou komunistického Východného Nemecka, sa v stredu večer zišlo aj zhruba 150 odporcov AfD.
AfD nemá zastúpenie v ústrednom nemeckom parlamente, ale prenikla už do zastupiteľstiev niekoľkých spolkových krajín i do europarlamentu.
V tohtotýždňovom prieskume verejnej mienky skončila s približne desaťpercentnou podporou na treťom mieste za dvojicou strán súčasnej vládnej koalície kancelárky Angely Merkelovej. Nárast popularity AfD podľa pozorovateľov súvisí so súčasnou migračnou krízou.

Copyright © TASR 2015