27. 1. 2016

Nový Čas ide proti vláde na plné obrátky, zamlčiava ale fakty

Nový Čas ide proti vláde 
na plné obrátky, zamlčiava ale fakty

Informácie o tom, že riaditeľ vydavateľstva Ringier na Slovensku v závere ostatného roka rozhodol o vstupe tohto vydavateľstva do politického boja proti vládnej strane SMER - SD sa, žiaľ, potvrdzujú. Kým najprv išlo o dohadovanie sa komentátorov portálu aktuality.sk s opozičným politikom na tom, ako to naložia vláde a SMERu - SD, od nového roka sa do tejto otvorenej kampane proti vláde zapojilo aj hlavné periodikum vydavateľstva. Denník Nový Čas dnes predviedol tendenčnú manipuláciu najhrubšieho zrna, kedy na 9 stranách do vlády "páli ostrými", pričom však starostlivo zamlčiava fakty.
Na prvej dvojstrane informuje svojich čitateľov "prečo u nás nenakúpite potraviny lacnejšie", pričom vychádza z tlačovej konferencie ministra pôdohospodára Ľ. Jahnátka, na ktorej tento informoval o poklese cien potravín o 12,3%. Všetky médiá tento objektívny fakt priniesli korektne a pravdivo, len Nový Čas si našiel svoj, jasne proti vláde namierený titulok.
Na ďalšej strane sa denník venuje údajnej kauze pridelenia dotácie Vysokej škole Danubius. Pozoruhodné na tomto je, že ide o tému, ktorú priniesol už v závere minulého týždňa poslanec Matovič, médiá sa jej nevenovali, a Nový Čas si na ňu spomenul až dnes, kedy isto úplne náhodou vedľa nej je uverejnený celostranový platený inzerát práve politickej strany I. Matoviča.
Hneď na ďalšej dvojstrane sa venuje denník štrajku učiteľov, kde sa snaží dať do protirečenia tvrdenia premiéra voči štrajkujúcim učiteľom z roku 2003 a dnes. Pritom však z jeho výrokov žiadne protirečenie nevyplýva, pretože v roku 2003 R. Fico hovoril o opodstatnenosti štrajku ako reakcie na zhoršujúcu sa pozíciu učiteľov v dôsledku reštrikčnej politiky vtedajšej vlády. Dnešná situácia je zásadne odlišná v tom, že to bola práve súčasná vláda, ktorá zvýšila platy učiteľov o 22 %, čo je najviac zo všetkých zamestnancov verejnej správy. Tento fakt sa samozrejme denník snaží bagatelizovať.
Na záver svojho dnešného ťaženia proti vláde publikoval denník kritický postoj jedného z predstaviteľov Konferencie biskupov Slovenska voči vláde vo veci výpovedí zdravotných sestier a z časti aj štrajku učiteľov, pričom však zámerne v celom svojom protivládnom bloku denník zamlčal fakt, že v štrajku je zapojených zhruba 2 % škôl a vo výpovediach sú približne 2 % zdravotných sestier.
Záverom by sa dalo skonštatovať, že ani opozícia by dnešnú kampaň proti vláde a SMERu - SD nezvládla lepšie. Úlohou médií však nie je suplovať opozíciu a ak takúto ambíciu niektorí novinári majú, mali by hrať s verejnosťou otvorenú hru a založiť si stranu a kandidovať vo voľbách. Inak je ich práca len predvolebnou manipuláciou, akú dnes Nový Čas predviedol v tom najhrubšom prevedení.


Tlačový odbor strany SMER - sociálna demokracia