3. 1. 2016

Personálna situácia v RTVS je stabilná, no nie rozvojová

Personálna situácia v RTVS je 
stabilná, no nie rozvojová

Ako katarznú označuje generálny riaditeľ Rozhlasu a televízie Slovenska (RTVS) Václav Mika situáciu v personálnej oblasti v RTVS po jeho nástupe v auguste 2012. „Začali sme hromadným prepúšťaním a systémom, ktorý smeroval k úsporám,“ povedal v rozhovore pre agentúru SITA Mika. V súčasnosti charakterizuje personálny stav vo verejnoprávnej televízii a rozhlase udržateľnosť, no „v žiadnom prípade to nie je rozvoj“, tvrdí. Pripomenul, že v RTVS sa medziročne neznižujú mzdové náklady vďaka tomu, že sa posilnili výrobné, profesijné zložky. Zamestnancov RTVS, ktorých je v rozhlase i televízii vrátane umeleckých telies približne 1 300, síce nečaká výrazné zvyšovanie platov, no platy sa čiastočne valorizujú. Rozbehli sa aj systémy personálneho manažmentu – vzdelávania, motivačných nadstavbových súčastí mzdy a ďalšie, konštatoval Václav Mika.
„Osobne by som si želal, ak by tu ešte viac profesionálnych ľudí v profesionálnych pozíciách dostalo príležitosť pracovať za štandardných podmienok,“ povedal ďalej pre SITA generálny riaditeľ RTVS. Chcel by profesionálne posilniť verejnoprávny rozhlas i televíziu. Základný systém podľa Miku nemá byť v tom, že sa robia školenia a spúšťa sa systém vzdelávania a ten sa stane súčasťou celého systému riadenia ľudských zdrojov.
Dodržiavanie spisovného jazyka musí byť základom verejnoprávneho média, zdôraznil šéf RTVS, ktorý sám sleduje jazykové okienko a často je prekvapený vývojom a modernizáciou spisovného jazyka. „Sú dve roviny. Jedna rovina je rovina pravopisu a spisovného jazyka a druhá rovina je rovina moderného jazyka. Máme v rozhlase aj v televízii formát, ktorý sa venuje slovenčine a každý jazyk, aj slovenčina, má konkrétny vývoj. Archaický pohľad na slovenčinu tiež nemusí byť vždy to, čo je najsprávnejšie,“ uviedol Václav Mika k téme jazykovej a štylistickej kvality prejavu redaktorov spravodajstva a moderátorov, či už v rozhlase, alebo v televízii.


©2015, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.