12. 1. 2016

Televíziu sleduje denne 70 percent Slovákov s televíznym prijímačom

Televíziu sleduje denne 70 percent
Slovákov s televíznym prijímačom


 Televíziu si každý deň zapne 70 percent obyvateľov Slovenska s televíznym prijímačom v domácnosti. Ukázal to prieskum zameraný na skúmanie návykov pri sledovaní televízie, ktorý zrealizovala spoločnosť SES spolu s agentúrou NMS Market Research.
      Podľa prieskumu zrealizovaného na vzorke 538 Slovákov vo veku od 18 do 64 rokov pozerá televíziu často počas týždňa 21 percent, raz do týždňa päť a menej ako raz do týždňa štyri percentá Slovákov.
      Čo sa týka spôsobu prijímania TV signálu, dominuje satelitný príjem, informovala v tlačovej správe SES, ktorá je celosvetovo vedúcim satelitným operátorom. Takto pozerá televíziu 42 percent Slovákov. Káblovú TV má doma štvrtina (25 percent) účastníkov prieskumu, prostredníctvom internetu (IPTV) ju pozerá pätina (20 percent) a terestriálnu anténu 11 percent respondentov.
      Prieskum ukázal aj to, že len necelá desatina (deväť percent) Slovákov je ochotných platiť mesačne za TV balíčky viac ako desať eur. Vyše tretina (36 percent) by bola ochotná platiť do piatich eur mesačne. Necelá polovica (44 percent) Slovákov prijíma päť programov v rozlíšení HD v rámci predplateného balíka TV služieb, štvrtina (27 percent) do desať HD programov a 16 percent má k dispozícii viac ako 15 HD programov.
      Slováci pritom podľa prieskumu pred televízne obrazovky usadajú nielen pre zábavu, ale aj učenie sa cudzieho jazyka. Až 85 percent respondentov je presvedčených, že pozeranie zahraničných programov pomáha zlepšovať jazykové znalosti a 68 percent ich aj sleduje, uprednostňuje pritom dokumentárne programy, filmy, seriály a športové prenosy.

Copyright © TASR 2015