4. 1. 2016

Výročná cena Literárneho fondu za novinársku tvorbu

Výročná cena Literárneho fondu
za novinársku tvorbu



Podporiť kvalitnú žurnalistiku je cieľom Výročnej ceny Literárneho fondu za novinársku tvorbu. Do súťaže Literárneho fondu sa novinári i fotografi môžu zapojiť do konca januára. Víťazi získajú okrem uznania prínosu ich práce pre tlačené a elektronické médiá aj finančné odmeny. Ceny udelí Výbor Sekcie pre žurnalistiku a novinársku fotografiu Literárneho fondu. O ceny sa môžu uchádzať občania SR so spravodajskými a publicistickými dielami uverejnenými v roku 2015. Do súťaže sa dajú prihlásiť príspevky pre tlač, rozhlas, televíziu, spravodajské agentúry a internetové médiá a tiež fotografie. Príspevky treba poslať do 31. januára na adresu Literárny fond, Grösslingová 55, 815 40 Bratislava 1.
Výročná cena sa udeľuje v troch kategóriách - za publicistiku, spravodajstvo a novinársku fotografiu. V kategórii publicistika sa udelí najlepším z prihlásených publicistických diel zverejnených v tlači a internetových médiách, v rozhlase a v televízii. Do kategórie spravodajstvo sa dajú prihlásiť spravodajské diela zverejnené v tlači a internetových médiách, v rozhlase, televízii a spravodajských agentúrach. Samostatná kategória je určená novinárskej fotografii.
Uchádzať sa o Výročné ceny Literárneho fondu za novinársku tvorbu v roku 2015 môžu autori, návrhy na ocenenie môžu podávať aj šéfredaktori, katedry žurnalistiky a členovia Výboru Sekcie pre žurnalistiku a novinársku fotografiu Literárneho fondu. Autor sa môže uchádzať o cenu maximálne s tromi samostatnými súťažnými príspevkami alebo jednou sériou s maximálne tromi príspevkami. Do kategórie novinárska fotografia sa dá prihlásiť s maximálne tromi samostatnými fotografiami alebo jednou sériou, ktorú tvorí najviac šesť fotografií. Prihlásené diela je potrebné zdokumentovať. Pokiaľ ide o tlač, tak za dokumentáciu sa považujú príspevky vo forme, ako boli publikované (naskenované). Pre elektronické médiá platí, že treba priložiť kazetu, CD, DVD vo formáte mpg. K príspevkom v kategóriách rozhlas a televízia treba doplniť aj stručnú anotáciu. Rozhovory z tlačových agentúr budú zaradené v kategórii publicistika aj v kategórii spravodajstvo medzi tlač a internetové médiá. Pri novinárskej fotografii sa do súťaže posielajú fotografie na zadnej strane označené názvom a menom autora. K súťažným prácam v jazyku národnostných menšín je nevyhnutné priložiť preklad príspevku do slovenského jazyka, upozorňuje vyhlasovateľ súťaže Literárny fond.
V prihláške treba uviesť meno autora, adresu bydliska, e-mailovú adresu, kategóriu, žáner, názov súťažného príspevku, presný názov a adresu masmédia, kde bolo dielo uverejnené a dátum uverejnenia. Prihlášky, súťažné príspevky a anotácie treba predložiť v troch exemplároch, v prípade novinárskych fotografií stačí jeden exemplár. Porota vylúči zo súťaže nekompletné prihlášky, práce ktorých autor nesprávne určil kategóriu, prípadne prihlásil viac ako tri príspevky.
Cena za novinársku tvorbu pozostáva z diplomu a finančnej odmeny tisíc eur. V každej kategórii sa udeľujú spravidla dve prémie do výšky 500 eur. Práce navrhnuté na výročnú cenu posúdi odborná porota, ktorú menuje Výbor Sekcie pre žurnalistiku a novinársku fotografiu Literárneho fondu. Kompletné informácie o súťaži a prihláška sú zverejnené na webstránke Literárneho fondu - http://litfond.sk/.




©2015, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.