4. 1. 2016

Zomrel Michel Galabru

Zomrel Michel Galabru

Francúzsky herec Michel Galabru, ktorý sa stal známym po boku Louisa de Funesa v úspešných filmoch o žandároch, zomrel dnes v Paríži vo veku 93 rokov. Potvrdila to jeho rodina pre francúzske médiá, informovala agentúra DPA.
Galabru sa narodil v roku 1922 v Maroku. Kariéru začal v 50. rokoch v parížskom na tradície bohatom divadle Comédie Francaise. V tom čase dostal aj svoje prvé z celkovo viac než 200 filmových úloh.
Preslávil sa v sérii komédií o žandároch zo Saint Tropez, v ktorých Louis de Funes stvárnil cholerického žandára Ludovica Cruchota a Galabru jeho nadriadeného Jéroma Gerbera, no objavil sa aj v dramatických rolách.
"Michel Galabru bude v srdciach Francúzov navždy nosiť jedinečnú uniformu nežného a populárneho humoru," uviedla francúzska ministerka kultúry Fleur Pellerinová.
Po smrti Louisa de Funesa v roku 1983 hral Galabru v početných ďalších filmoch, okrem iného vo vedľajších úlohách v snímkach ako Asterix a Obelix či Herci. Úspech mal až do vysokého veku aj na divadelných scénach, vlani však musel odrieknuť dve plánované hry.

©2016, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.