5. 1. 2016

Zomrel Robert Stigwood

Zomrel Robert Stigwood


Slávny hudobný manažér Robert Stigwood, ktorý stál za úspechom Bee Gees, Cream a niekoľkých legendárnych filmov a muzikálov, zomrel. Mal 81 rokov. O úmrtí austrálskeho rodáka informovali dnes jeho priatelia.
Stigwood bol agentom a manažérom Bee Gees na vrchole ich slávy, rockovej legendy Cream a riadil úspešnú sólovú kariéru Erica Claptona, pričom súčasne produkoval muzikály pre divadlo.
Jeho smrť oznámil na Facebooku Spencer Gibb, syn Robina Gibba z Bee Gees, uviedla tlačová agentúra Reuters.
Ďalšie podrobnosti nie sú zatiaľ známe.
"Chcem sa s vami podeliť o smutnú správu, že môj krstný otec a dlhoročný (hudobný) manažér mojej rodiny, Robert Stigwood, zomrel," napísal Gibb.
Stigwood sa narodil v štáte Južná Austrália a pracoval na ohromujúcom počte priekopníckych diel, či už na Broadwayi alebo v popových rebríčkoch. Produkoval divadelné hity ako Vlasy a Jesus Christ Superstar idúce úplne mimo oficiálneho rámca.
Bol tiež producentom legendárnych filmov - Horúčka sobotňajšej noci, ktorý predstavil diskotékovú hudbu a mladého Johna Travoltu vo svete, snímky Tommy, rockovej opery skupiny The Who, po ktorých nasledovala Pomáda (1978). Súčasne s tým však doviedol Bee Gees k ich svetovej sláve.
Najbližšie zo svojich aktivít mal práve ku Bee Gees, keďže boli rovnako ako on Austrálčania. Bol ich manažérom v 70. rokoch, keď boli na vrchole slávy.
Pocty zosnulej osobnosti hudobného sveta prichádzali dnes zo všetkých strán. Broadwayský producent muzikálov, anglický hudobný skladateľ Andrew Lloyd Webber (ALW), s ktorým Stigwood spolupracoval na mnohých projektoch, o ňom na Twitteri napísal:
"Zbohom milovaný Robert, veľký šouman, ktorý ma tak veľa naučil. S láskou, ALW," citovala ho agentúra Reuters.

Copyright © TASR 2016