19. 2. 2016

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS
Medzinárodná mimovládna organizácia Výbor na ochranu novinárov (VON) so sídlom v New Yorku vyzvala na prepustenie sýrskeho novinára Rámího Džaráha, ktorého zatkli v Turecku.
Džaráh prostredníctvom internetu vo štvrtok večer pre tlačovú agentúru AP uviedol, že ho zadržali, keď si podával žiadosť o povolenie na pobyt v tureckom meste Gaziantep. Novinár dnes už nebol dostupný. Dôvod jeho zadržania nie je známy.
Džaráh po odchode zo Sýrie spoluzakladal nezávislú skupinu občianskych žurnalistov ANA Press. Táto tlačová agentúra poskytuje videá a správy o sýrskom konflikte zahraničným médiám.
Koordinátorka VON Nina Ogňanovová dnes vyhlásila: "Sýrski novinári ako Džaráh, ktorí prišli do Turecka hľadať bezpečné útočisko, by mali byť chránení, a nie zadržiavaní a prenasledovaní."
Agentúre AP sa zatiaľ nepodarilo skontaktovať s tureckým ministerstvom vnútra.

Copyright © TASR 2016



Americký seriál Vinyl (2016) sa dočká druhej sezóny. Pilotný film projektu uviedla HBO v americkej premiére v nedeľu 14. februára, pričom slovenskí a českí diváci a diváčky ho mohli sledovať už hneď v nasledujúci večer.
V seriáli, ktorého dej sa zameriava na newyorskú hudobnú scénu 70. rokov minulého storočia, kedy sa dostávali do popredia žánre ako punk aj disco, účinkujú napríklad Bobby Cannavale, Olivia Wilde, Ray Romano, Ato Essandoh, Max Casella, P.J. Byrne, J.C. MacKenzie alebo James Jagger. Posledný menovaný herec je synom Jerry Hall a lídra kapely The Rolling Stones Micka Jaggera, ktorý je spolutvorcom a spoluproducentom seriálu. Na jeho tvorbe sa podieľajú aj Rich Cohen, Terence Winter a Martin Scorsese, ktorý sa tiež postaral o réžiu pilotného filmu.

©2016, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.