10. 2. 2016

RTVS NEWS.Atletické európske šampionáty 2016 - 2019 exkluzívne v RTVS

 RTVS NEWS


Václav Mika s majstrov sveta Matejom Tóthom a predsedom SAZ Petrom Korčokom. Foto: TASR.
Atletické európske šampionáty 2016 - 2019 exkluzívne v RTVS


Vďaka čerstvo podpísanej zmluve o spolupráci RTVS a Slovenského atletického zväzu (SAZ) získajú priaznivci športu na Slovensku možnosť v rokoch 2016 - 2019 naživo sledovať najvýznamnejšie atletické európske šampionáty. Špičková európska atletika sa na obrazovky RTVS vracia po kratšej pauze, čo okrem priamych aktérov slávnostného podpisu v bratislavskom sídle zväzu - predsedu SAZ Petra Korčoka a generálneho riaditeľa RTVS Václava Miku - privítal aj úradujúci majster sveta v chôdzi na 50 km z Pekingu Matej Tóth.
Teší ma, že kráľovná športu sa opäť vracia na obrazovky verejnoprávnej televízie. Myslím si, že na ňu patrí. Z vlastnej skúsenosti viem, že sú to úplne iné emócie, keď diváci môžu úsilie slovenského športovca sledovať počas celej jeho súťaže, resp. môžu s ním prežívať okamihy jeho životných pretekov, ako keď sa o jeho úspechu dozvedia iba z krátkeho športového spravodajstva. Presvedčil som sa o tom predovšetkým pri reakciách mnohých priaznivcov, ktoré som dostal po vlaňajších MS v Pekingu. Mnohí z nich ma ubezpečili, že tie preteky ´išli´ tesne pred cieľom už spolu so mnou," povedal Matej Tóth na margo aktuálne potvrdenej spolupráce.
"Pre priaznivcov slovenského športu máme veľmi pozitívnu správu. Na základe tejto zmluvy budú diváci môcť naživo vidieť ME 2016 a 2018 v atletike, halové ME 2017 a 2019, ME družstiev v rokoch 2016, 2018 a ME v krose 2016, 2017, 2018. Sme radi, že prišlo k tomuto partnerstvu s RTVS, lebo ako organizátor ME 2017 v cezpoľnom behu, ktoré budú v Čilistove pri Šamoríne, sme sa vedeniu Európskej atletiky (EA) zaviazali, že z tohto šampionátu vyrobíme televízny signál pre držiteľa televíznych práv. Vďaka pochopeniu a spolupráci s RTVS tento sľub môžeme aj dodržať." Predseda SAZ Peter Korčok v tejto súvislosti zdôraznil, že možnosť vysielať kontinentálne šampionáty v rokoch 2016 - 2019 doteraz získalo tridsať krajín, čo znamená, že prenosy z Čilistova budú môcť sledovať diváci z 30 krajín, kým prenos z minuloročných ME v krose vo Francúzsku sledovali priaznivci iba z 13 krajín. "Pre nás je to veľká pocta, pretože v tridsiatich krajinách môžu vidieť dianie z európskeho šampionátu, ktorý prvýkrát v histórii bude hostiť Slovensko. Správy o našej krajine sa tak dostanú do celého sveta, čo je pre nás veľmi osožná reklama. Urobíme všetko pre to, aby tá reklama stála za to."
Podľa generálneho riaditeľa RTVS Václava Miku smelou ambíciu tohto média je stále byť pri úspechoch slovenských športovcov. "Sme radi, že aj vďaka tejto spolupráci a partnerstve so SAZ môžeme plniť misiu národného vysielateľa i výrobcu televízneho signálu. Tento rok sme to zažili počas nedávnych ME v krasokorčuľovaní, zopakujeme si to na pretekoch Svetového pohára v alpskom lyžovaní v Jasnej a na ME vo vodnom slalome v Liptovskom Mikuláši. Verím, že tejto úlohy sa úspešne zhostíme aj počas ME v cezpoľnom behu, ktoré sa uskutočnia na budúci rok v Čilistove pri Śamoríne. Sme radi, že toto podujatie bude v krásnom areáli, ktorý už máme vyskúšaný, už sme si ho stihli zmapovať," povedal na utorňajšom popoludňajšom stretnutí s novinármi generálny riaditeľ RTVS V. Mika.
Šéf RTVS tiež pripomenul, že človekom, ktorý má na svedomí nadviazanie úzkej spolupráce RTVS a SAZ na roky 2016 - 2019, je práve úradujúci majster sveta v chôdzi na 50 km Matej Tóth. Jeho životný úspech totiž mimoriadne zmobilizoval záujem televíznych divákov o atletické dianie nie iba v Európe, ale na celom svete. "Kým európske šampionáty na roky 2016 - 2019 dokážeme zabezpečiť, svetové atletické podujatia v budúcich rokoch sú pre nás zatiaľ najmä z finančných dôvodov nedostupné. Šport je v súčasnosti totiž veľký biznis," zdôraznil Václav Mika.