18. 2. 2016

RTVS- VOĽBY 2016

RTVS- VOĽBY 2016



V záverečnej predvolebnej diskusii RTVS, ktorá sa uskutoční 2. marca, sa stretnú lídri piatich strán OĽaNO-NOVA, Most-Híd, SNS, #Sieť a Smer-SD. Vyplýva to z listu, ktorý jednotlivým kandidujúcim politickým subjektom v stredu (17.2.) adresoval riaditeľ sekcie spravodajstva, športu a publicistiky RTVS Lukáš Diko.
O rozdelení strán do jednotlivých diskusných relácií dnes Diko informoval členov Rady RTVS. Rozdelenie Telerozhlas uskutočnil na základe priemeru zo štyroch prieskumov verejnej mienky. Výsledky posledného prieskumu, ktorý realizovala agentúra Median SK, boli zverejnené v stredu.
RTVS naplánovala celkom 12 predvolebných diskusií, ťažiskové budú záverečné štyri, ktoré verejnoprávna inštitúcia odvysiela v dňoch 26.2., 29.2., 1.3. a 2.3. o 20.25 h na svojich hlavných televíznych a rozhlasových okruhoch Jednotke a Rádiu Slovensko. V predposlednej z týchto diskusií, ktorá sa uskutoční 1. marca, sa stretnú strany SDKÚ-DS, Kotleba-ĽSNS, SMK, hnutie Sme rodina – Boris Kollár, strana SaS a hnutie KDH.
Do relácie odvysielanej v pondelok 29. februára prídu zástupcovia strán DS-Ľudo Kaník, Strana zelených Slovenska, TIP, Šanca, SKOK, Komunistická strana Slovenska. Diskusie odvysielanej v piatok 26. februára sa zúčastnia Strana moderného Slovenska, Odvaha – Veľká národná a proruská koalícia, Maďarská kresťanskodemokratická aliancia, koalícia Spoločne za Slovensko, Priama demokracia, VZDOR-strana práce.
Okrem štvorice primárne televíznych predvolebných diskusií RTVS odvysiela aj osem primárne rozhlasových diskusií, prvá z nich sa uskutoční už tento piatok (19.2.). Premiéru budú mať na Rádiu Slovensko, vždy o 12.20 h. Na televíznej Dvojke budú odvysielané v ten istý deň o 18.00 h.
V záverečnej primárne rozhlasovej diskusii, ktorá sa uskutoční v sobotu 27. februára, sa stretnú predstavitelia strán SNS, #Sieť a Smer-SD. Primárne rozhlasové diskusie budú moderovať Braňo Dobšinský, Lucia Virostková a Juraj Jedinák. Kvarteto primárne televíznych diskusií Martin Strižinec.
Generálny riaditeľ RTVS Václav Mika dnes informoval, že primárne televízne diskusie budú mať dĺžku zhruba 90 minút. Podľa Dika budú obsahovať skryté titulky, naživo tlmočené a opatrené audiokomentárom, aby boli dostupné aj pre zdravotne hendikepovaných divákov RTVS.

Copyright © TASR 2016