12. 2. 2016

RVR NEWS

RVR NEWS

Dodržiavanie pravidiel vysielania televízií a rádií počas predvolebnej kampane začne v sobotu 13. februára monitorovať Rada pre vysielanie a retransmisiu (RVR). Licenčná rada spustí trojtýždňový monitoring v deň začiatku vysielania politickej reklamy v elektronických médiách. Samotná kampaň sa podľa novej volebnej legislatívy začala dňom zverejnenia vyhlásenia volieb v Zbierke zákonov SR, čo bolo 12. novembra 2015, teda v ten istý deň ako termín konania volieb - 5. marec 2016, oznámil predseda Národnej rady (NR) SR Peter Pellegrini. Ako ďalej agentúru SITA informovala hovorkyňa RVR Lucia Jelčová, rada bude od 13. februára do 5. marca v tradičnom monitoringu sledovať, či vysielatelia dodržujú zákonnú úpravu vysielania v čase predvolebnej kampane a samotných volieb. "Rada bude monitorovať spolu 12 televíznych a osem rozhlasových spravodajských a publicistických relácií verejnoprávneho RTVS aj komerčných vysielateľov. Okrem pravidelne vysielaných programov sú medzi nimi aj špeciálne predvolebné diskusie, ktorých vysielanie musí záujemcom schváliť rada," informovala ďalej Jelčová.
Ako spresnil predseda RVR Miloš Mistrík, rada schválila predložené projekty diskusných relácií trom vysielateľom. "Televízia Markíza má odvysielať päť diskusií s názvom Parlamentné voľby 2016, Rádio Expres štyri relácie Braňo Závodský Naživo - volebný duel a nová televízia IN TV mimoriadne zaradí tri diskusie s názvom IN VOĽBY 2016," cituje tlačová správa predsedu RVR. Projekty Rade predkladajú len komerční vysielatelia. Verejnoprávnej RTVS vyplýva povinnosť odvysielať diskusné programy v rozsahu 10 hodín pre televízne a 10 hodín pre rozhlasové okruhy priamo zo zákona. RTVS už avizovala vysielanie špeciálnych diskusií k voľbám v rozhlase a televízii od 19. februára do 2. marca.
Televízia TA3 avizovala, že do svojho vysielacieho programu nezaradí žiadne špeciálne relácie k parlamentným voľbám. "Najväčšia politická diskusia sa odohrá v relácii V politike, ktorú bude TA3 vysielať z historickej budovy Národnej rady SR na Župnom námestí v Bratislave v nedeľu 28. februára. V prvej časti sa stretnú predstavitelia strany Smer-SD, Most-Híd, KDH, strany Sieť a SNS. Následne sa uskutoční diskusia predstaviteľov strán, ktoré sú v prieskumoch verejnej mienky na ďalších pozíciách," informovala SITA spravodajská televízia. Ako pre SITA doplnila hovorkyňa RVR, relácia V politike televízie TA3 je medzi dvadsiatimi reláciami, ktoré bude rada v rámci monitoringu predvolebného vysielania sledovať. V tomto prípade však TA3 nemusela licenčnej rade predložiť projekt predvolebného vysielania. Platí totiž, že "pokiaľ vysielatelia predvolebné diskusie realizujú v rámci bežne vysielaných programov, pričom nezmenia ich formát, dĺžku, frekvenciu vysielania a podobne a ich vysielaním nedochádza k zmene vysielacej štruktúry, v zmysle zákona RVR nemusia predkladať projekt diskusnej relácie," doplnila hovorkyňa rady.
Licenčná rada pripomína, že nový zákon o volebnej kampani určuje aj podmienky pre vysielanie politickej reklamy. Obdobie, počas ktorého sa môže vysielať, plynie pre tohtoročné parlamentné voľby od 13. februára do 2. marca. Od 3. do 5. marca, teda 48 hodín pred dňom konania volieb a počas nich, platí volebné moratórium, keď je zakázané viesť volebnú kampaň. Už 14 dní pred konaním volieb a rovnako aj v deň ich konania, teda od 20. februára do 5. marca je zakázané zverejňovať výsledky volebných prieskumov. Na vysielanie politickej reklamy vo vysielaní v RTVS majú kandidujúce strany a hnutia právny nárok. Vysielatelia s licenciou sa môžu sami rozhodnúť, či pre politickú reklamu vyhradia vysielací čas. "Každý vysielateľ však musí dodržať maximálne povolené množstvo politickej reklamy aj pravidlá o proporčnom rozdelení času vyhradenom na jej vysielanie medzi jednotlivé subjekty. Zodpovednosť za obsah politickej reklamy nesú kandidujúce strany a hnutia," doplnil predseda RVR Miloš Mistrík. Náklady na politickú reklamu platia kandidujúce politické subjekty. Nový zákon o volebnej kampani určil politickým stranám a hnutiam limit na kampaň k voľbám do Národnej rady SR tri milióny eur vrátane DPH. Prostriedky na kampaň musia viesť na osobitnom účte.
Rada upozorňuje, že popri volebnom monitoringu sleduje dodržiavanie zákona o vysielaní a retransmisii. "Rada venuje v období kampane a konania volieb zvýšenú pozornosť aj ustanoveniam o všestrannosti informácií, pluralite názorov, objektivite a nestrannosti vysielaného obsahu. Popri plánovanom monitoringu vybraných relácií bude rada vysielanie monitorovať aj na základe prípadných sťažností," dodáva sa v tlačovej správe RVR. Podrobný komentár rady k zákonnej úprave vysielania počas kampane a volieb je zverejnený na jej webstránke http://www.rvr.sk.
Voľby do NR SR sa riadia novou volebnou legislatívou, zákonom o podmienkach výkonu volebného práva a zákonom o volebnej kampani. Voľby sa uskutočnia v sobotu 5. marca od 07:00 do 22:00. Ak si to vyžiadajú miestne podmienky, môžu sa volebné miestnosti otvoriť skôr. O priazeň približne 4,4 milióna voličov sa uchádza 23 politických subjektov.

©2016, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.