12. 2. 2016

SVETOVÝ DEŇ ROZHLASU

SVETOVÝ DEŇ ROZHLASU

Rozhlas je kľúčové masmédium v urgentných situáciách a katastrofách. Taká je v roku 2016 téma Svetového dňa rozhlasu, ktorý pripadá na 13. februára.
Záplavy, erupcie sopiek, zemetrasenia, nehody na jadrových zariadeniach - podľa správy o katastrofách vo svete, ktorú uverejnila Medzinárodná federácia spoločností Červeného kríža a Červeného polmesiaca za rok 2015, je súčasný svet čoraz častejšie vystavený rastúcemu počtu katastrof. Tie postihujú čoraz viac ľudí.
Rozhlas v situáciách nasledujúcich po katastrofe, ale aj v situáciách pred vznikom katastrofy, prejavil svoju užitočnosť a pružnosť. Tento prostriedok masovej informácie - dostupný, ponúkajúci široké pokrytie a kontakt v reálnom čase s možnosťou dať hlas ľuďom z miesta katastrofy - zohráva centrálnu úlohu v oblasti prevencie a zmenšovania rizík vzniku katastrof, uvádza Organizácia Spojených národov pre vzdelávanie, vedu a kultúru (UNESCO) na svojej webovej stránke.
Približne sto podujatí na miestnej úrovni je pripravených pri príležitosti Svetového dňa rozhlasu mimo sídla UNESCO a jej partnerov.
Pôvodný program 13. februára pripravia rozhlasové stanice Radio France Internationale (RFI) vo francúzštine, stanica MCD v arabčine a španielska stanica Cadena Ser v španielčine na webovej stránke worldradioday.org. Podľa UNESCO je pripravené aj vysielanie RFI v ruštine, angličtine a čínštine.
Svetový deň rozhlasu sa prvýkrát slávil v roku 2012. Vyhlásili ho delegáti na 36. zasadnutí Generálnej konferencie UNESCO 3. novembra 2011. Dátum 13. február zvolili v spojitosti so založením Rozhlasu OSN v roku 1946. Návrh na vyhlásenie Svetového dňa rozhlasu predložila delegácia Španielskeho kráľovstva.
Cieľom Svetového dňa rozhlasu je upozorniť verejnosť i ďalšie médiá na význam rozhlasu. K ďalším cieľom tohto dňa patrí zlepšenie medzinárodnej spolupráce medzi rozhlasmi a povzbudenie všetkých, čo môžu prispieť k ľahšiemu prístupu k rozhlasu i vytváraniu staníc, aby tak postupovali. Zároveň má 13. február upozorniť verejnosť na jedinečné hodnoty rozhlasu, ktorý je schopný poskytnúť služby najširšiemu okruhu ľudí. Navyše v súčasnosti rozhlas zažíva prudký technologický vývoj.Zdroje: www.unesco.org, www.worldradioday.org, www.diamundialradio.org, www.un.org

Copyright © TASR 2016