13. 2. 2016

VOLBY 2016

VOLBY 2016

Vysielanie predvolebných diskusií a politickej reklamy sa môže začať v sobotu 13. februára. Vyplýva to z novej volebnej legislatívy, konkrétne zákona o volebnej kampani. Samotná kampaň sa po novom začala dňom zverejnenia vyhlásenia volieb v Zbierke zákonov SR, čo bolo 12. novembra 2015, teda v ten istý deň ako termín konania volieb - 5. marec 2016, oznámil predseda Národnej rady (NR) SR Peter Pellegrini. Nový zákon o volebnej kampani určuje aj podmienky pre vysielanie politickej reklamy a predvolebných diskusii. Obdobie, počas ktorého sa môžu vysielať, je od 13. februára (od 00:00) do 2. marca (do 23:59), vyplýva to z komentára k zákonnej úprave vysielania v čase volieb do NR SR zverejnenom na webstránke Rady pre vysielanie a retransmisiu (RVR) http://www.rvr.sk.
Na vysielanie politickej reklamy vo verejnoprávnom RTVS majú kandidujúce strany a hnutia právny nárok podľa zákona. Vysielatelia s licenciou sa môžu sami rozhodnúť, či pre politickú reklamu vyhradia vysielací čas a diskusie špeciálne k voľbám môžu vysielať, ak ich projekt schválila RVR. "Každý vysielateľ však musí dodržať maximálne povolené množstvo politickej reklamy aj pravidlá o proporčnom rozdelení času vyhradenom na jej vysielanie medzi jednotlivé subjekty. Zodpovednosť za obsah politickej reklamy nesú kandidujúce strany a hnutia," upozornil dnes v zverejnenej tlačovej správe k štartu vysielania politickej reklamy predseda RVR Miloš Mistrík. Licenčná rada pripravila počas vysielania politickej reklamy, ale aj vo volebný deň, špeciálny monitoring. Rada bude monitorovať spolu 12 televíznych a osem rozhlasových spravodajských a publicistických relácií verejnoprávneho RTVS aj komerčných vysielateľov. Okrem pravidelne vysielaných programov sú medzi nimi aj špeciálne predvolebné diskusie, ktorých vysielanie rada schválila. Rada sleduje spravodajské a publicistické relácie rádií a televízií a reaguje aj na podnety a sťažnosti. Ak uzná, že vysielateľ porušil zákon, môže ho upozorniť alebo aj pokutovať. RVR zároveň v komentári k zákonnej úprave vysielania v čase volieb do NR SR upozorňuje, že "pre RTVS aj pre vysielateľov s licenciou je vysielanie akýchkoľvek iných programov ako diskusných programov, spravodajských relácií, publicistických relácií a politickej reklamy, ktoré by mohli ovplyvniť hlasovanie voličov v prospech alebo v neprospech kandidujúcej politickej strany, alebo kandidujúcej koalície politických strán, počas kampane zakázané. Uvedený zákaz sa vzťahuje na všetky iné relácie, v ktorých existuje možnosť, že by akýmkoľvek spôsobom mohli ovplyvniť hlasovanie voličov v prospech alebo v neprospech kandidujúcej politickej strany alebo koalície". Podrobný komentár rady k zákonnej úprave vysielania počas kampane a volieb je zverejnený na jej webstránke http://www.rvr.sk.
Tradične 48 hodín pred voľbami a v deň volieb, až do skončenia hlasovania, platí volebné moratóriu. Pred parlamentnými voľbami to bude od 3. do 5. marca do skončenia hlasovania. Už 14 dní pred konaním volieb a rovnako aj v deň ich konania, teda od 20. februára (od 00:00) do 5. marca vrátane je zakázané zverejňovať výsledky volebných prieskumov. Zákon o volebnej kampani určuje, že zverejňovať informácie o kandidujúcich politických stranách a koalíciách politických strán "v ich prospech alebo neprospech v rozhlasovom vysielaní, v televíznom vysielaní, v rámci audiovizuálnej mediálnej služby na požiadanie, v periodických publikáciách, neperiodických publikáciách a v agentúrnom spravodajstve je 48 hodín pred začiatkom volieb a v deň konania volieb až do skončenia hlasovania zakázané", pričom sa to nevzťahuje na vysielanie prostredníctvom internetu.
Náklady na politickú reklamu platia kandidujúce politické subjekty. Nový zákon o volebnej kampani určil politickým stranám a hnutiam limit na kampaň k voľbám do Národnej rady SR tri milióny eur vrátane DPH. Prostriedky na kampaň musia viesť na osobitnom účte.
Popri vysielaní venovanom voľbám sa verejnosť najčastejšie s kampaňou stretáva na plagátových a bilbordových plochách. Zákon o volebnej kampani sa špeciálne venuje i umiestňovaniu volebných plagátov. Tie sa môžu vyvesovať tam, kde to určia obce (v Bratislave a Košiciach mestské časti) všeobecne záväzným nariadením. V ňom obec určí miesta a podmienky na umiestňovanie volebných plagátov na verejných priestranstvách počas volebnej kampane. Vyhradená plocha musí zodpovedať zásadám rovnosti kandidujúcich subjektov.
Porušenie jednotlivých pravidiel vedenie kampane i vysielania politickej reklamy sa pokutuje. Zákon medzi iným za priestupky považuje aj dary alebo finančnej odmeny za hlasovací lístok, ktorý volič nevloží do volebnej schránky. Pokuty za porušenie jednotlivých častí zákona o volebnej kampani môže udeľovať podľa konkrétneho prípadu Štátna komisia pre voľby a kontrolu financovania politických strán, Ministerstvo vnútra SR, Ministerstvo kultúry SR a tiež RVR, a to v prípade porušenia pravidiel vysielania politickej reklamy sa sankcionuje podľa zákona o vysielaní a retransmisii.
Voľby do NR SR sa riadia novou volebnou legislatívou, zákonom o podmienkach výkonu volebného práva a zákonom o volebnej kampani. Voľby sa uskutočnia v sobotu 5. marca od 07:00 do 22:00. Ak si to vyžiadajú miestne podmienky, môžu sa volebné miestnosti otvoriť skôr. O priazeň približne 4,4 milióna voličov sa uchádza 23 politických subjektov.


©2016, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.