29. 2. 2016

Zomrela Louise Rennison

Zomrela Louise Rennison

Vo veku 65 rokov zomrela britská spisovateľka, novinárka a komička Louise Rennison, známa predovšetkým ako autorka románov pre tínedžerov. Prostredníctvom mikroblogovacej siete Twitter o tom informovali zástupcovia vydavateľstva HarperCollins. "S veľkým zármutkom musíme potvrdiť úmrtie jednej z našich milovaných autoriek a priateliek Louise Rennison," uviedli v príspevku. V ďalšom vyhlásení dodali, že nikto nepísal pre tínedžerov tak ako ona. Ako ďalej opísali, Rennison rozumela ich životom a tiež mimoriadnym a silným priateľstvám. Príčina úmrtia dosiaľ nie je známa.
Louise Rennison sa narodila v roku 1951. Preslávila sa najmä sériou desiatich príbehov o tínedžerke Georgii Nicholson. Prvá kniha Angus, bozky a trapasy (1999) a druhé pokračovanie Som ok, nemám bikiny (2000), sa stali predlohou snímky On je fakt božský! (2008) v hlavnej úlohe s britskou herečkou Georgiou Groome. Je tiež autorkou románov o Tallulah Casey, sesternici Georgie Nicholson, ktorej príbehy opísala v publikáciách Búrlivé pančušky (2010), Sen noci pančuškovej (2012) a Skrotenie zlej pančušky (2013). V roku 2008 si vyslúžila ocenenie Queen of Teen a o dva roky neskôr získala Roald Dahl Funny Prize. Pôsobila tiež v rozhlasovej stanici BBC Radio 4.

©2016, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.