7. 3. 2016

Der Deutsche Medienpreis

Der Deutsche Medienpreis 

Nemeckú mediálnu cenu za rok 2015 si dnes večer v Baden-Badene prevzal generálny tajomník Organizácie Spojených národov Pan Ki-mun (71). Porota zdôvodnila výber laureáta ocenenia okrem iného jeho zásluhami v oblasti solidarity a spolupráce medzinárodného spoločenstva vrátane úspešného summitu o klimatickej zmene.
      Bývalý nemecký spolkový prezident Christian Wulff v laudáciu vyzdvihol, že tento juhokórejský diplomat v službách svetovej organizácie počas takmer desiatich rokov vo funkcii staval mosty a riešil problémy v mimoriadne ťažkom kontexte.
      Informácie priniesla tlačová agentúra DPA.
      Nedotovanú cenu, ktorú udeľujú od roku 1992 osobnostiam s významným vplyvom na spoločnosť a politiku, získali postupne od roku 2003 vtedajší generálny tajomník OSN Kofi Annan, Hillary Clintonová, frontman írskej rockovej formácie U2 Bono, španielsky kráľ Juan Carlos I., tenisové legendy Andre Agassi a Steffi Grafová, neskôr aj tibetský duchovný vodca - 14. dalajláma, nemecká kancelárka Angela Merkelová a britský filantrop, podnikateľ Sir Richard Branson.
      V roku 2011 udelili mediálnu cenu štyrom osobnostiam, ktorých činy označila porota v zdôvodnení za symboly ľudskosti - niekdajšiemu podplukovníkovi sovietskej armády Stanislavovi Petrovovi, zakladateľke afganského inštitútu vzdelávania Sakíne Jakúbíovej, evanjelickému duchovnému z Betlehemu Mitrímu Ráhibovi a konžskému lekárovi Denisovi Mukwegemu. V ostatných troch prípadoch boli laureátmi Nemeckej mediálnej ceny americký herec, režisér a producent George Clooney (2012), holandská kráľovná, rodáčka z Argentíny Máxima (2013) a tréner svetových šampiónov vo futbale z Nemecka Joachim Löw (2014).

Copyright © TASR 2016