7. 3. 2016

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS

Francúzky minister zahraničných vecí Jean-Marc Ayrault odsúdil dnes rozhodnutie tureckých úradov, podľa ktorého majú opozičný denník Zaman riadiť správcovia určení súdom. Informovala o tom agentúra Reuters.
Turecká polícia si za použitia slzotvorného plynu a vodných diel vynútila v piatok vstup do sídla redakcie denníka v Istanbule, ktorú teraz na základe rozhodnutia súdu riadia súdnou cestou určení správcovia. Redakcia Zamanu za nových podmienok pracuje od soboty.
"Je to neprijateľné. Nemôžeme sa chcieť približovať európskym normám a pritom nerešpektovať pluralitu médií. To je samozrejmosť a Turkom sme to jasne povedali," uviedol Ayrault pre rozhlasovú stanicu France Inter.
Zaman je opozičným denníkom, ktorý vychádzal v náklade 850.000 výtlačkov. Podľa agentúry AP je zásah proti nemu súčasťou intenzívnych snáh tureckej vlády potlačiť protivládne hnutie spájané s exilovým duchovným Fethullahom Gülenom.
Nútená správa nad denníkom vyvolala pobúrenie medzinárodných organizácií na ochranu ľudských práv a slobody tlače; znepokojenie vyjadrilo aj viacero západných vlád a šéfka diplomacie EÚ Federica Mogheriniová.

Copyright © TASR 2016


Americká speváčka Lady Gaga uviedla, že sa predstaví aj v pripravovanej šiestej sezóne hororovej antológie American Horror Story (2011). Dvadsaťdeväťročná rodáčka z New Yorku si zahrala v piatej sérii s podtitulom Hotel, pričom za svoj výkon získala Zlatý Glóbus.
Speváčka sa k ďalšiemu účinkovaniu v spomínanom seriáli vyjadrila v rozhovore pre rádio Z100, pričom na otázku, či sa objaví aj v nasledujúcej sezóne, odpovedala iba "áno". "Neviem vám teraz povedať žiadne detaily," dodala. Predstavitelia televíznej stanice FX, ktorá American Horror Story vysiela, zatiaľ potvrdili iba účasť Angely Bassett. Tá si zahrala v ostatných troch sezónach.
Lady Gaga, vlastným menom Stefani Joanne Angelina Germanotta, sa preslávila skladbami Just Dance a Poker Face z debutového albumu The Fame (2008). Na konte má šesť cien Grammy, pričom dve z nich si vyslúžila vďaka skladbe Bad Romance z EP The Fame Monster (2009). Z druhého albumu Born This Way (2011) pochádzajú single Born This Way, Judas či Edge Of Glory. Začiatkom novembra 2013 vydala štúdiovku Artpop a o necelý rok neskôr sa do predaja dostal album Cheek To Cheek, ktorý nahrala so spevákom Tonym Bennettom. Lady Gaga predala celosvetovo približne 27 miliónov kópií albumov a 145 miliónov kópií singlov. Magazín Forbes ju označil za najvplyvnejšiu celebritu roka 2011 a viackrát ju zaradil medzi najmocnejšie ženy sveta.

©2016, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.