11. 3. 2016

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS

Izrael dnes v skorých ranných hodinách zavrel redakciu palestínskej televízie v Ramalláhu. Ide o krok súvisiaci s rozhodnutím izraelského bezpečnostného kabinetu, ktorý schválil opatrenia na prerušenie vysielania zo Západného brehu. Izrael totiž tamojších vysielateľov podozrieva z podnecovania násilností, v ktorých sa Západný breh a Jeruzalem zmietajú od vlaňajšieho októbra, informovala agentúra DPA.
Televízia Palestine Today, napojená na hnutie Islamský džihád, informovala, že izraelské bezpečnostné jednotky dnes urobili v jej sídle v Ramalláhu raziu, zhabali vysielaciu techniku a na vstupné dvere vyvesili oznam, že redakcia je zavretá.
Príslušníci izraelskej armády zatkli dvoch zamestnancov televízie, ktorí boli v čase razie v redakcii. Zadržaný bol aj manažér televízie, ktorému izraelskí vojaci prehľadali dom v neďalekom meste Birzajt.
Podľa jedného z kameramanov televízie izraelské zložky urobili raziu aj v priestoroch spoločnosti Trans Media, ktorá televízii Palestine Today a ďalším televíznym spoločnostiam zabezpečuje satelitné vysielanie. "Vojaci zobrali všetko, vrátane kompletného vysielacieho zariadenia," povedal.
Izrael obviňuje palestínske médiá, vrátane štátnej Palestine TV, z podnecovania násilností tým, že v priamom prenose vysielajú demonštrácie a zrážky palestínskych militantov s izraelskými vojakmi. Z toho dôvodu Izrael nedávno nariadil prerušenie vysielania aj trom rozhlasovým staniciam zo Západného brehu.
Najnovšie opatrenia izraelského bezpečnostného kabinetu sú reakciou na novú vlnu palestínskych násilností v Jeruzaleme a na ďalších miestach, ktorých terčom boli v stredu izraelskí civilisti a vojaci. O život pri nich prišiel jeden Izraelčan a jeden občan USA.

V limitovanom pokračovaní seriálu Prison Break: Útek z väzenia (2005 - 2009) si zahrajú aj Rick Yune a Augustus Prew. Informoval o tom portál TV Line. Štyridsaťštyriročný Yune, ktorý sa zviditeľnil najmä stvárnením Johnnyho Trana v snímke Rýchlo a zbesilo (2001), sa v pripravovanej novinke prestaví v úlohe kórejského zlodeja identity menom Ja. Jeho 28-ročný kolega, ktorý sa preslávil predovšetkým účinkovaním v akčnej komédii Kick-Ass 2 (2013), v novinke stvárni vtipného, bláznivého, no ostrého Whipa. Okrem spomínaných hercov si v seriáli zahrá tiež 44-ročný Newyorčan Mark Feuerstein, ktorý sa predstaví v úlohe manžela pôvodnej postavy Dr. Sary Tancredi. Tú stvárnila 38-ročná rodáčka z Illinois Sarah Wayne Callies, ktorá zatiaľ len rokuje o opätovnom účinkovaní v projekte.
Pripravovaná séria vzniká pod taktovkou americkej spoločnosti 20th Century Fox Television. Bude mať desať epizód, pričom tvorca a výkonný producent Paul Scheuring momentálne píše scenár prvej. Nové diely sa budú odohrávať niekoľko rokov po udalostiach zo štvrtej série, pričom sa v nich predstavia obe hlavné postavy - bratia Michael Scofield (v podaní Wentwortha Millera) a Lincoln Burrows (Dominic Purcell), a to aj napriek tomu, že Michael Scofield v záverečnom filme Prison Break: The Final Break (2009) zomrel. Prezidentka 20th Century Fox Television Dana Walden však uviedla, že nová séria poskytne "logické a uveriteľné vysvetlenie, prečo je stále nažive". Seriál má na konte napríklad dve nominácie na ocenenie Zlatý Glóbus.

©2016, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.

Od júna 2015 ukrajinské úrady zakázali premietanie alebo vysielanie viac ako 430 filmov a seriálov vyrobených v Rusku, informoval dnes v rozhovore pre vládny vestník riaditeľ Štátnej filmovej agentúry Pilip Illenko.
Od vlaňajšieho júna totiž na Ukrajine platí zákon, ktorý umožňuje zakázať filmy a seriály obsahujúce propagandu o tzv. silových štruktúrach Ruska.
Ako informovala agentúra RIA Novosti, ukrajinský minister kultúrny Vjačeslav Kyrylenko vysvetlil, že zákaz sa týka všetkých militaristických filmov a seriálov, ktoré vznikli po roku 1991, ako aj ruskej televíznej a filmovej produkcie nakrútenej po roku 2014. Takýmto snímkam štátna filmová agentúra nevydá povolenie na distribúciu na Ukrajine.
Illenko priznal, že v zákone sú nepresnosti, ktoré komplikujú, niekedy dokonca znemožňujú jeho plnenie, ale "pokračujeme v práci; do tohto okamihu je zakázaných viac ako 430 filmov".
Pred mesiacom zasa ukrajinská Národná rada pre rozhlasové a televízne vysielanie zakázala na Ukrajine vysielanie 15 ruských kanálov káblovej televízie. Stalo sa tak na základe monitorovania ich vysielania. Ako spresnil predseda rady Jurij Artemenko, hlavnými dôvodmi zákazu boli porušenie zákona o národnej bezpečnosti a zákona o reklame. Rada uviedla, že vo vysielaní týchto televízii sa "objavili ľudia, ktorí sú hrozbou pre bezpečnosť Ukrajiny". Televízie vysielali aj reklamy, ktoré sú na Ukrajine zakázané.
Ukrajinské ministerstvo kultúry vlani v auguste zverejnilo zoznam ruských kultúrnych dejateľov, ktorí predstavujú hrozbu pre bezpečnosť Ukrajiny. Je medzi nimi aj filmový režisér a držiteľ americkej filmovej ceny Oscar Nikita Michalkov.

Copyright © TASR 2016