7. 3. 2016

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS

Americký rapper Joey Badass sa predstaví v druhej sezóne seriálu Mr. Robot (2015). Dvadsaťjedenročný interpret stvárni suseda a zároveň kamaráta hlavnej postavy menom Elliot v podaní Ramiho Maleka. Rodák z newyorského Brooklynu by sa mal objaviť vo viacerých epizódach série.
Joey Badass, vlastným menom Jo-Vaughn Virginie Scott, pochádza z New Yorku a na hudobnej scéne sa pohybuje od roku 2009, keď spoluzakladal kolektív Pro Era. Rapper má na konte mixtapey 1999 (2012), Rejex (2012), Summer Knights (2013), ďalej Summer Knights EP (2013) a debutový album B4.Da.$$ (2015), ktorý vydal 20. januára, v deň svojich 20. narodenín.

©2016, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.

V angličtine vychádzajúci turecký denník Zaman má na titulnej strane včerajšieho vydania fotografiu prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana a vnútri čísla článok o končiacej sa výstavbe mosta cez Bospor, ktorú prezident podporuje.
Číslo vyšlo dva dni po tom, ako si polícia za použitia slzotvorného plynu a vodných diel vynútila vstup do sídla redakcie denníka v Istanbule, ktorú teraz na základe rozhodnutia súdu budú riadiť súdnou cestou určení správcovia. Redakcia za nových podmienok pracuje od soboty.
Piatkové rozhodnutie súdu vyvolalo veľké protesty prívržencov tureckej opozície a namietala proti nemu aj EÚ, ako aj organizácie na ochranu ľudských práv a slobody slova a tlače.
Zaman je opozičným denníkom, ktorý vychádzal v náklade 850.000 výtlačkov. Podľa agentúry AP zásah proti opozičnému denníku je súčasťou intenzívnych snáh tureckej vlády potlačiť protivládne hnutie spájané s exilovým duchovným Fethullahom Gülenom.
Prezident Recep Tayyip Erdogan o ňom tvrdí, že stojí za sériou vykonštruovaných zvukových nahrávok zverejnených na internete, ktoré údajne odhalili korupciu v najvyšších vládnych kruhoch. Táto korupčná aféra "praskla" v decembri 2013.
Gülen - bývalý Erdoganov podporovateľ - popiera akúkoľvek účasť na zverejnení nahrávok a odmieta obvinenia, že využíva sieť svojich chránencov na ovplyvňovanie politiky v Turecku.
Terčom reštrikcií zo strany vládnych úradov sú aj ďalšie opozičné médiá a novinári. Erdogan, ktorý je v čele Turecka od roku 2003 - najprv ako premiér, teraz ako prezident -, vak tvrdí, že Turecko má najslobodnejšie médiá na svete, uviedla agentúra DPA.

Copyright © TASR 2016