23. 3. 2016

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS

Nová relácia bývalých moderátorov motoristického programu Top Gear bude mať premiéru na jeseň. V online rozhovore s fanúšikmi na portáli Reddit to prezradil James May, ktorý bude zatiaľ nepomenovaný program moderovať s Jeremym Clarksonom a Richardom Hammondom. Presný termín však zatiaľ neoznámil. Novú reláciu bude vysielať americká spoločnosť Amazon prostredníctvom streamovacej služby Amazon Prime.
Hammond a Clarkson boli moderátormi Top Gearu od roku 2002, May sa k nim pridal o rok neskôr. Spoluprácu s projektom ukončili vlani po tom, ako Clarkson 4. marca napadol jedného z producentov programu Oisina Tymona, pretože mu po nakrúcaní nezabezpečil teplé jedlo. Tymon, ktorý mal zranené ústa, sa následne sám odviezol do nemocnice, pričom si myslel, že príde o prácu. Na moderátora preto ani nepodal oficiálnu sťažnosť vedeniu BBC. To sa o incidente dozvedelo až od samotného Clarksona, ktorého 10. marca suspendovali na neurčito, pričom pozastavili aj vysielanie Top Gearu.
Fanúšikovia relácie na toto rozhodnutie zareagovali spustením online petície, prostredníctvom ktorej žiadali Clarksonov návrat. Podpísalo ju viac než milión ľudí. Vedenie BBC taktiež spustilo interné vyšetrovanie, ktoré viedol riaditeľ BBC Scotland Ken McQuarrie. Ten výsledky odovzdal generálnemu riaditeľovi Tonymu Hallovi, ktorý 25. marca oznámil, že s Clarksonom pre porušenie interných predpisov neobnovia kontrakt. Hammond a May následne oznámili, že s BBC nepredĺžia kontrakty. Trojica potom v júli podpísala zmluvu so spomínanou spoločnosťou Amazon na tri sezóny novej relácie. Top Gear však bude na BBC pokračovať aj naďalej. Novými moderátormi sa stali Chris Evans, Matt LeBlanc, Sabine Schmitz, Chris Harris, Rory Reid a Eddie Jordan. Nové epizódy začnú vysielať v máji na stanici BBC Two.
Takmer tisíctristo rekvizít a kostýmov z mysteriózneho kriminálneho seriálu Hannibal (2013 - 2015) sa dostalo do online dražby. Fanúšikovia a fanúšičky série, v ktorej sa predstavili Mads Mikkelsen, Hugh Dancy, Laurence Fishburne či Gillian Anderson, sa o jednotlivé predmety môžu uchádzať prostredníctvom webstránky propstore.auctionserver.net, pričom aukcie trvajú do 4. až 8. apríla. Medzi predmetmi v ponuke je oblečenie kultového zloducha Hannibala Lectera, jeho vražedný oblek z vinylu či nôž, ktorý sa objavil v krvavom finále druhej sezóny. Vyvolávacie ceny sa pritom pohybujú od dvadsať do tisícštyristo amerických dolárov (v prepočte približne 18 až 1250 eur).
V prvých dvoch sezónach najnovšieho spracovania príbehov z pera Thomasa Harrisa pracoval Hannibal Lecter, ktorého stvárňuje spomínaný Mads Mikkelsen, ako uznávaný psychiater priamo v FBI. Jeho úlohou bolo pomáhať detektívovi Willovi Grahamovi (Hugh Dancy), ktorý sa dokáže vcítiť do zvrátených myslí najhorších masových vrahov a následne intuitívne rekonštruovať ich myšlienky a postupy. Táto schopnosť ho však fyzicky a najmä psychicky vyčerpáva, preto sa jeho šéf Jack Crawford (Laurence Fishburne) rozhodol najať Hannibala, ktorý sa mal starať o Willove psychické zdravie. Doktor Lecter však vie o duševných pochodoch zločincov viac, ako ktokoľvek tuší.
Okrem spomínaných si v seriáli zahrali Joe Anderson, Richard Armitage, Zachary Quinto, Tao Okamoto, Eddie Izzard či Nina Arianda. Americká televízia NBC, ktorá seriál vysielala, ho vlani po tretej sezóne ukončila. Za týmto rozhodnutím údajne stáli nevysporiadané autorské práva. Tvorca seriálu Bryan Fuller chcel totiž vo štvrtej sérii do príbehu uviesť Clarice Starling, ktorú v oscarovom Mlčaní jahniat (1991) stvárnila Jodie Foster, no nepodarilo sa mu na túto postavu získať práva.

©2016, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.