28. 3. 2016

Zomrel Jim Harrison

Zomrel Jim Harrison

Vo veku 78 rokov zomrel v sobotu americký spisovateľ, filmový scenárista a básnik Jim Harrison, autor knižnej predlohy i scenára historického filmu Legenda o vášni (1994) s Bradom Pittom a Anthonym Hopkinskom v hlavných úlohách. Úmrtie Jima Harrisona, ktorý bol autorom vyše 30 kníh a dobrým priateľom herca Jacka Nicholsona, oznámilo dnes jeho vydavateľstvo Grove Atlantic.
Hovorkyňa vydavateľstva Deb Seagerová povedala, že zomrel vo svojom domove v Arizone. Vlani na jeseň mu zomrela manželka, s ktorou prežil vyše 50 rokov. Bezprostrednú príčinu jeho smrti neuviedla.
Jim Harrison bol autorom scenárov k filmom Pomsta (1990) s Kevinom Costnerom a Vlk (1994) s Jacksom Nicholsonom. Film Pomsta bol nakrútený podľa jeho knižnej predlohy. Písanie scenára však prirovnával k nervy ničiacemu zážitku "keď človek uviazne vo výťahu" a rád si pripomínal, že "som iba autor", čo mával v Hollywoode na ceduľke na svojom stole.
Podľa tlačovej agentúry AP býva tento všestranný a plodný spisovateľ niekedy prirovnávaný k Hemingwayovi pre široký rozsah svojich záujmov. Bol lovec a rybár a rád trávil čas v chatke neďaleko svojho rodiska v Michigane, mal rád alkohol a bol tiež hollywoodskym scenáristom. Bol blízkym priateľom Jacka Nicholsona a poznal sa so Seanom Connerym, Orsonom Wellesom a Warrenom Beattym. Bol športovým žurnalistom a mal mimoriadny apetít, raz zjedol obed o 37 chodoch. Bol cestovateľ a rozprávač príbehov, z ktorých najslávnejšia bola jeho sága z roku 1979 Legendy o vášni.
Napísanie ságy mu umožnil jeho priateľ Jack Nicholson, ktorý mu v druhej polovici 70. rokov požičal 15.000 dolárov, aby sa dostal z dlhov a mohol sa sústrediť na písanie. Legendy o vášni mu získali takú popularitu a priniesli toľko peňazí, že sa navždy zbavil existenčných starostí.
K napísaniu príbehu ho inšpirovali denníky pradeda jeho manželky, Williama Ludlowa, ktoré našiel raz pri návšteve v dome svojich svokrovcov.
Sága rozpráva o plukovníkovi Williamovi Ludlowovi, ktorý sa usadí na ranči v Montane s troma synmi s veľmi odlišnými osobnosťami a hodnotovými stupnicami. Príbeh sa odvíja od obdobia pred vypuknutím 1. svetovej vojny až po polovicu 20. storočia a zahŕňa široký svet od San Francisca až po Singapur.
Posledným literárnym dielom Jima Harrisona, ktorý dokončil len nedávno, je zbierka poviedok The Ancient Minstrel.

Copyright © TASR 2016