18. 4. 2016

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS

Aktualizácia základnej európskej smernice o autorských právach sa s najväčšou pravdepodobnosťou odloží. Oznámila to Európska komisia (EK), podľa ktorej skoršieho vyjadrenia mal byť príslušný dokument predstavený v prvej polovici tohto roka.
Komisár EÚ pre digitálnu ekonomiku a spoločnosť Günther Oettinger však naznačil, že tento krok očakáva v septembri až októbri. Komisia sa totiž rozhodla, že potrebuje viac času na preskúmanie kontroverzného tzv. doplnkového autorského práva zavedeného v Nemecku a Španielsku, ako aj výnimiek z tzv. práva slobody panorámy.
Doplnkové autorské právo prijaté Berlínom a Madridom viedlo k novým sporom medzi vydavateľstvami a internetovou spoločnosťou Google. V Nemecku sa daný spor týka najmä stanoviska Google, že tento webový gigant nebude platiť za použitie úryvkov vydavateľského obsahu. V Španielsku ukončil Google činnosť svojej služby Google News s argumentom, že spoločnosť nebude platiť za uvedené používanie úryvkov.
Výnimky z tzv. práva slobody panorámy sú zavedené v mnohých, avšak nie všetkých členských štátoch únie. Výnimky znamenajú, že ľudia môžu vyhotovovať panoramatické fotografie, ktoré zahŕňajú napríklad sochu permanentne umiestnenú pred budovou, bez toho, aby na to potrebovali povolenie jej autora.
Švédsky najvyšší súd nedávno rozhodol v prospech organizácie ochraňujúcej autorské práva umelcov v právnom spore s internetovou encyklopédiou Wikipedia, ktorej mediálna databáza disponuje množstvom panoramatických záberov z územia Švédska zachytávajúcich permanentne vystavené diela na verejných priestranstvách.
Švédsky súd sa vyjadril, že výnimky z práva slobody panorámy umožňujú vytvárať panoramatické fotografie aj vtedy, ak sa na nich nachádzajú i autorským zákonom chránené sochy a iné objekty, avšak vytvárať databázy takýchto materiálov bez povolenia držiteľa autorských práv a sprístupňovať takéto databázy verejnosti je porušením autorských práv príslušného umelca.
EANA je tradičná stavovská organizácia tlačových agentúr z Európy, ktorej členom je TASR ako jediná slovenská tlačová agentúra. Úlohou aliancie je formulovať, koordinovať a spoločnými silami riešiť výzvy agentúrnej žurnalistickej práce v dynamicky sa meniacich trhových, legislatívnych, technologických podmienkach a v otázkach autorských práv.

Copyright © TASR 2016

Európska komisárka pre hospodársku súťaž Margrethe Vestagerová skúma dohodu spoločnosti Google s výrobcami telefónov a operátormi v súvislosti s operačným systémom Android. Tieto dohody by mohli obmedzovať hospodársku súťaž. Podľa jej slov by veľké spoločnosti nemali chrániť svoje pozície tým, že brzdia inovácie. "Preto sa pozornejšie pozeráme na kontrakty s výrobcami telefónov a operátormi, ktorí používajú operačný systém Android,“ povedala.
"Vyžadovať od výrobcov telefónov, aby vopred inštalovali aplikácie od spoločnosti Google a nedať im možnosť zvoliť si, znamená, že spoločnosť Google uzatvára jednu z hlavných ciest, akou sa nové aplikácie môžu dostať k zákazníkom,“ povedala Vestagerová.

©2016, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.