2. 4. 2016

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS

Americký prezident Barack Obama v piatok vyhlásil, že je znepokojený najnovšími tendenciami v Turecku, ktoré sa prejavujú obmedzovaním slobody tlače. Šéf Bieleho domu na záverečnej tlačovej konferencii washingtonského summitu o jadrovej bezpečnosti zároveň poznamenal, že svojho tureckého náprotivka Tayyipa Erdogana vyzval, aby nepresadzoval stratégiu represií a umlčovania demokratického dialógu vo svojej krajine.
Obama však zdôraznil, že aj napriek nezhodám medzi oboma krajinami bola už spolupráca Turecka so Spojenými štátmi v minulosti viackrát rozhodujúca v mnohých medzinárodných otázkach.
V Turecku prebieha v súčasnosti proces s dvoma novinármi obvinenými zo špionáže a z prezradenia štátneho tajomstva. Týchto trestných činov sa mali dopustiť článkom o dodávkach zbraní tureckej tajnej služby povstalcom v Sýrii, vrátane islamistov.
Trestné oznámenie na oboch novinárov podal samotný prezident Erdogan a hrozí im až doživotný trest odňatia slobody.
"(Erdogan) nastúpil do úradu s prísľubom demokracie a Turecko je historicky krajinou, kde hlboká islamská viera žije bok po boku modernity a rastúcej otvorenosti. A tohto dejinného odkazu sa má (Erdogan) držať - a nie stratégie zahŕňajúcej potláčanie informácií a umlčovanie demokratického dialógu," povedal Obama.

Britský magazín Hello! sa ospravedlnil Georgeovi Clooneymu za to, že s ním zverejnil rozhovor, ktorý bol podľa herca "kompletne vymyslený". Citáty z interview, v ktorom Clooney údajne hovoril o svojom manželstve s britskou právničkou Amal Clooneyovou, prevzali iné médiá po celom svete.
Clooney však vydal vyhlásenie, že "neposkytol interview magazínu Hello! a citáty, ktoré mi boli pripisované, neboli presné", informovala dnes tlačová agentúra AP.
Herecká hviezda konštatovala, že "mať 'exkluzívne interview' kompletne vykonštruované je niečo nového a je to veľmi znepokojivý trend".
Magazín Hello! na svoju obranu uviedol, že rozhovor kúpil v dobrej viere od agentúry Famous. V dnešnom vyhlásení sa magazín "úprimne ospravedlňuje pánovi Clooneymu a jeho manželke Amal za akékoľvek rozrušenie, ktoré im zverejnenie tohto materiálu mohlo spôsobiť".

Copyright © TASR 2016

Deväť až 13 rokov za mrežami si má odpykať pätica Azerbajdžancov, ktorí ubili na smrť novinára, pretože kritizoval správanie futbalistov z národného tímu.
Súd v Baku uznal päticu vinnou zo "spôsobenie ujmy na zdraví, vedúce k smrti", napísala agentúra AFP.
Redaktor tlačovej agentúry ANN Rasim Alijev (30) zomrel vlani v auguste v nemocnici deň po tom, čo ho v centre hlavného mesta napadla a brutálne zbila skupina osôb.
Novinár po zápase azerbajdžanského tímu Gabala proti mužstvu Apollon Limassol kritizoval správanie reprezentanta Džavila Husseinova, ktorý po zápase mával tureckou vlajkou v zjavne provokoval porazených cyperských Grékov. Alijev na sociálnej sieti napísal, že by si neprial, "aby nás tak nevychovaný, neslušný futbalista reprezentoval na ihriskách Európy".
Novinárovi potom zatelefonoval muž, ktorý sa predstavil ako fotbalistov bratranec a pozval ho do čajovne, aby si rozdielne názory vyjasnili. "Prišiel som tam sám. Bolo ich tam päť či šesť a okamžite sa na mňa vrhli, aby ma zmlátili," vypovedal novinár krátko pred svojou smrťou.
Proces s futbalistom, ktorý je súdený zvlášť, ešte nedospel k verdiktu.

Copyright © ČTK 2016