27. 4. 2016

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS

V nových častiach obľúbeného mysteriózneho seriálu Mestečko Twin Peaks (1990 - 1991) sa predstavia aj herečka Monica Bellucci a jej kolegovia Tim Roth a David Duchovny. Televízia Showtime o tom informovala prostredníctvom oficiálnej stránky série na sociálnej sieti Facebook, kde zverejnila zoznam účinkujúcich. Ako tiež zástupcovia Showtime oznámili, nakrúcanie očakávaných epizód sa skončilo.
Zverejnený zoznam priniesol celkovo 217 mien. Kým 51-ročná Bellucci a o tri roky starší Roth patria medzi prekvapenia, o účasti Duchovného sa hovorilo už skôr. Päťdesiatpäťročný rodák z New Yorku sa pritom opäť ukáže ako agentka Denise Bryson, ktorú stvárnil v pôvodnom seriáli.
V projekte sa predstaví aj Kyle MacLachlan, ktorý si zopakoval úlohu Dalea Coopera, či samotný režisér Lynch, ktorý si opätovne zahral šéfa pobočky FBI Gordona Colea. Z pôvodného obsadenia sa do seriálu vrátili aj Sheryl Lee, Dana Ashbrook, Sherilyn Fenn, Catherine E. Coulson, Mädchen Amick, Michael Horse, Miguel Ferrer, Ray Wise, David Patrick Kelly, Grace Zabriskie, Warren Frost alebo Harry Dean Stanton. Po ich boku sa predstavia napríklad Naomi Watts, Amanda Seyfried, Ashley Judd, Robert Knepper, Jennifer Jason Leigh, Laura Dern, Ernie Hudson, Balthazar Getty, Michael Cera, Trent Reznor či Richard Beymer.
Novinku pripravuje režisér David Lynch, ktorý sa spolu s Markom Frostom postaral o scenár všetkých 18 plánovaných častí. Dvojica pritom spolupracovala aj na tvorbe pôvodného seriálu, ktorý v roku 1991 získal tri Zlaté glóbusy či Peabody Award. O zámere nakrútiť nové epizódy obľúbeného seriálu informoval Lynch vlani v októbri. Neskôr síce oznámil, že od projektu odchádza pre nedostatok financií, no napokon v máji prácu na nových častiach potvrdil. Verejnosti ich chcú predstaviť na budúci rok.

©2016, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.

Súd v Teheráne uznal štyroch iránskych novinárov za vinných z propagandy proti režimu a z kontaktov so "zahraničnými vládami", pričom každého odsúdil najmenej na päť rokov väzenia. Informovali o tom dnes iránske médiá.
Obhajca obžalovaných potvrdil tresty v rozpätí od piatich do desiatich rokov.
Všetci štyria novinári, ktorí pracovali pre proreformné médiá, sa môžu proti rozsudku odvolať, uviedla agentúra DPA.
Ide o prvý prípad od nástupu prezidenta Hasana Rúháního do úradu v auguste 2013, čo žurnalisti dostali takéto tvrdé tresty.
Hoci Rúhání vystupuje proti potláčaniu a obmedzovaniu tlače, je pomerne bezmocný voči rozhodnutiam súdov.
Iránske mediálne zákony sú už dlhé roky zdrojom ostrých diskusií. Hranica medzi novinárskou kritikou a ohrozovaním národnej bezpečnosti je napríklad nejasná a aj kontakty s informátormi zo zahraničia sú na súdoch v niektorých prípadoch vnímané ako spolupráca s tajnými službami.

Copyright © TASR 2016