29. 4. 2016

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS



Televízia HBO zverejnila prostredníctvom služby YouTube trailer nového českého dramatického seriálu Pustina. Osemdielna séria prinesie príbeh rodiny odvíjajúci sa na pozadí dedinskej komunity, ktorá sa ocitá na pokraji vlastného zániku. V úlohe starostky Hany Sikorovej sa predstaví Zuzana Stivínová. Herecké obsadenie dopĺňajú Jaroslav Dušek, Eliška Křenková či Jan Cina. Scenár napísal Štěpán Hulík, ktorý sa podieľal aj na úspešnej minisérii Horiaci ker (2013). Seriál vzniká na lokáciách v Českej republike a na česko-poľskom pohraničí pod taktovkou Ivana Zachariáša a Alice Nellis. Novinka by sa mala na obrazovkách HBO objaviť na jeseň.

Sobotné víťazstvo kazašského profesionálneho boxera Gennadija Golovkina nad Američanom Dominicom Wadeom sledovalo prostredníctvom domácich vysielacích práv pay-per-view (PPV) na HBO 1 325 000 ľudí. Americká prémiová televízna stanica dosiahla svoj najlepší výsledok tohto kalendárneho roka. Priamo v ikonickom The Forum v kalifornskom Inglewoode bolo prítomných 16 353 divákov. Cez miliónovú sledovanosť sa dostal aj súboj v rámci toho istého galavečera, v ktorom najlepší pästiar naprieč divíziami Román González z Nikaraguy triumfoval nad portorickým vyzývateľom McWilliamsom Arroyom. Informácie sú z webstránky špecializovaného magazínu The Ring.

©2016, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.

Súd v tureckom Istanbule uložil včera dvojročný trest odňatia slobody dvom opozičným novinárom, ktorí zverejnili kópiu titulnej strany francúzskeho satirického týždenníka Charlie Hebdo s karikatúrou proroka Mohameda.
Stĺpčekári Ceyda Karanová a Hikmet Četinkaya pracujúci pre turecký denník Cumhuriyet sa podľa rozsudku týmto konaním dopustili trestného činu podnecovania k nenávisti, informuje agentúra AP s odvolaním sa na správu tureckej štátnej tlačovej služby Anadolu. Oboch však súd zbavil dodatočných obvinení z "urážania náboženských hodnôt".
Očakáva sa, že Karanová a Četinkaya sa proti dnešnému rozsudku odvolajú.
Denník Cumhuriyet po vlaňajšom útoku extrémistov na parížsku redakciu Charlie Hebdo publikoval vybrané karikatúry a články tohto periodika na znak solidarity. Vtedajšia štvorstranová príloha neobsahovala kontroverznú karikatúru Mohameda, uvedení novinári ju však zaradili do svojich stĺpčekov v tom istom vydaní.
Turecká prokuratúra sa touto kauzou začala zaoberať po tom, ako premiér Ahmet Davutoglu vyhlásil, že jeho vláda nedovolí žiadne urážky "nášho proroka".
Denník Cumhuriyet (Republika) založil v roku 1924 blízky spolupracovník zakladateľa moderného laického tureckého štátu Mustafu Kemala Atatürka. Denník je ostrým kritikom režimu prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana. V ostatných rokoch redakcia zažila niekoľko súdnych procesov kvôli svojim článkom a jej sídlo bolo terčom viacerých atentátov.

Copyright © TASR 2016