5. 4. 2016

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS

Pripravovanú seriálovú adaptáciu románu Ostré predmety (2006) americkej spisovateľky Gillian Flynn bude vysielať televízia HBO. Jej predstavitelia si objednali zatiaľ prvú sezónu, ktorá bude pozostávať z ôsmich epizód.
Príbeh románu sleduje reportérku Camille Preaker, ktorú v seriáli stvárni Amy Adams. Tá sa po krátkom pobyte na psychiatrickej liečebni vracia do rodného mestečka, aby napísala reportáž o vraždách dvoch miestnych dievčat. O réžiu projektu sa postará kanadský filmár Jean-Marc Vallée, autorkami scenára sú samotná Flynn spoločne s Marti Noxon. Štyridsaťpäťročná spisovateľka bude tiež jednou z výkonných producentiek.


Kancelárka Angela Merkelová kritizovala nemeckú štátnu televíziu ZDF za odvysielanie prednesu básne, ktorá zosmiešňuje tureckého prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana. Podľa Merkelovej bola báseň "úmyselne urážlivá", povedal dnes hovorca kancelárky Steffen Seibert.
Hovorca dodal, že kancelárka sa cez víkend telefonicky zhovárala o tejto básni s tureckým premiérom Ahmetom Davutoglom.
Nemecký komik Jan Böhmermann prečítal báseň v programe televízie ZDF najprv vo štvrtok 31. marca a potom znova v sobotu 2. apríla, pripomenula tlačová agentúra DPA.
Seibert vyhlásil, že Berlín pokladá báseň za nactiutŕhačskú, čo zákony v Nemecku nepovoľujú. Hovorca dodal, že obsah básne je úderom pod pás.
Ankara začiatkom tohto mesiaca nahnevane reagovala na ďalšiu televíznu satiru, ktorá si uťahovala z Erdogana a ktorú odvysielala nemecká štátna stanica NDR. Ankara vtedy vyjadrila nevôľu nad dvojminútovou satirickou piesňou známou v Berlíne, po ktorej si Turecko predvolalo nemeckého veľvyslanca na ministerstvo zahraničných vecí, aby mu vyjadrilo svoj protest.




Americká moderátorka Ellen DeGeneres predstavila na internete tanečnú webovú sériu pre deti tWitch and Allison’s Dance Challenge. V novinke skupina šiestich tanečníkov vo veku od 10 do 14 rokov súťaží o možnosť naživo vystúpiť v jednej z májových epizód televízneho programu The Ellen DeGeneres Show. Moderátormi a zároveň aj porotcami seriálu sú choreograf, tanečník, herec a dídžej spomínanej talkšou Stephen “tWitch” Boss a jeho manželka, tanečnica Allison Holker. Osemdielny projekt budú postupne zdieľať prostredníctvom moderátorkinej webstránky Ellentube, pričom premiérová epizóda je už k dispozícii. Prvé tri časti budú vysielať aj v televízii.
Ellen DeGeneres je jednou z najznámejších televíznych osobností v USA. Spomínaná talkšou The Ellen DeGeneres Show (2003) má úspech u kritiky i divákov, čoho dôkazom je aj zisk vyše troch desiatok cien Daytime Emmy od začiatku vysielania relácie. Venuje sa aj bytovému dizajnu. V auguste 2008 si vzala za manželku herečku Portiu de Rossi.
 
©2016, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.

Ruský web Sputnik si už v Lotyšsku svojej priaznivcov nenájde. Zablokovať ho nechala tamojšia vláda. Server vraj porušoval legislatívu Európskej únie, keď vo svojich článkoch šíril ruskú propagandu. Moskva vyhlásila, že ide o jasný prejav cenzúry.
"Obvinenia z porušenia uznesenie Rady EÚ o reštriktívnych opatreniach v súvislosti s ohrozením územnej celistvosti, suverenity a nezávislosti Ukrajiny pokladáme za ničím nepodložené a politicky motivované", uviedol odbor informácií a tlače ruského MZV. "Týmto spôsobom lotyšskej vedenie bezprostredne porušuje právo médií na zhromažďovanie informácií a ich šírenia", vyhlásila šéfredaktorka Sputnika Margarita Simoňanová.
Sputnik svojej správy šíria v tridsaťjeden štátoch, v Česku funguje presne rok. Práve teraz, v čase ukrajinskej krízy, funguje na plné obrátky. Tento web, pomenovaný podľa prvej umelej družice Zeme úplne otvorene priznáva, že je dielom ruského štátneho mediálneho koncernu.
Ďalším takým príkladom je podľa serveru Neovlyvní aj Aeronet, Svet okolo nás alebo ac24.cz. Dokopy ich v Česku funguje okolo štyroch desiatok. Ide o weby anonymné, ich správy sú ale vytvorené profesionálne. Niekedy sú dobre rozpoznateľné podľa zlé češtiny, ale tiež podľa veľkého množstva informácií, ktorými sa snaží vytvoriť chaos a zmiasť čitateľa, ktorý si toľko správ nemôže overiť.

Zdroj: Česká televize

Krátke vyjadrenie vďaky zverejnené v miestnych novinách rodičmi kopilota leteckej spoločnosti Germanwings Andreasa Lubitza, ktorý zámerne s lietadlom havaroval vo francúzskych Alpách a zabil tak všetkých 150 ľudí na palube, vyvolalo dnes v Nemecku búrlivú a rozhnevanú diskusiu. Informovala o tom tlačová agentúra DPA.
V inzeráte, ktorý vyšiel prvýkrát v sobotu 2. apríla v denníku Rhein-Zeitung, sa Lubitzovi rodičia poďakovali priateľom, rodine, duchovnému a miestnym obyvateľom za podporu, ktorej sa im dostalo po synovej smrti.
"Chceme sa poďakovať každému, kto nás podporoval a pomáhal nám v roku plnom hrôzy, strachu, nedôvery, nepokoja, ochromenia, zúfalstva a žiaľu, s ktorým sme sa museli vyrovnávať, s tou obrovskou stratou a so všetkým, čo sa stalo," napísali Lubitzovi rodičia a brat. "Stratili sme milého a drahocenného človeka," dodala rodina v inzeráte.
Toto osobné vyznanie však rozhnevalo rodičov obetí, uviedol nemecký bulvárny denník Bild, ktorý zverejnil spomínaný inzerát v dnešnom vydaní.
"Svoje zavraždené deti môžeme navštíviť iba pri ich hroboch. A Lubitzova rodina v poďakovaní ešte označí syna za drahocenného človeka. Náš hnev sa teraz ani nedá vyjadriť slovami," povedali denníku Bild rodičia jednej obete prostredníctvom právnika Elmara Giemullu.
Otec ďalšej obete prejavil pochopenie pre Lubitzovu rodinu, ale sťažoval sa na skutočnosť, že v inzeráte nie je vôbec zmienka o ľuďoch zabitých pri havárii. "Nie som schopný slova nad touto ignoranciou a nedostatkom úcty voči mŕtvym," povedal.
Denník Rhein-Zeitung medzitým bránil svoje rozhodnutie inzerát zverejniť. Pochopenie s Lubitzovou rodinou vyjadrili aj užívatelia sociálnych sietí.

Copyright © TASR 2016