8. 4. 2016

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS

Výbor talianskeho parlamentu pre boj proti mafii si predvolal vedenie talianskej verejnoprávnej televízie RAI po tom, ako v hlavnom vysielacom čase odvysielala rozhovor so súdeným mafiánom a synom najbrutálnejšieho bosa sicílskej mafie Cosa Nostra, informuje agentúra AP.
      Moderátor nočnej talkshow Bruno Vespa pozvanie Giuseppeho Salvatora Riinu, syna legendárneho mafiána Salvatoreho "Tota" Riinu, v relácii odvysielanej v noci včera obhajoval. Vespa sa v úvode svojej divácky obľúbenej šou s názvom "Porta a Porta" divákom prihovoril, že tento diel nemusí byť všetkým po vôli. "K tomu, aby ste mohli bojovať s mafiou, ktorá je stále mocná a teší sa ochrane, ju musíte poznať," dodal s tým, že sa pokúšal poukázať na dôležité postavenie rodiny v živote mafiánov.
      Riina mladší, ktorý pochádza zo štyroch detí, nedávno vydal knižné pamäte s názvom Rodinný život Riinovcov. Opisuje v nich svoje detstvo a život ako potomka jedného z najhľadanejších mužov Talianska.
      Počas polhodinového vopred nahratého rozhovoru Riina, ktorý nechodil do školy a učil sa doma, opisuje svoje detstvo ako "pekné" a spomína, ako musel klamať o svojej totožnosti, aby kryl otca. Ani raz počas tohto rozhovoru svojho otca ani mafiu nekritizoval, nepriznal ani existenciu mafie.
      Riinu staršieho (85), jedného z hlavných vodcov mafie Cosa Nostra, talianske úrady chytili po rokoch na úteku v roku 1993. Súd ho uznal vinným z viacerých vrážd a odsúdil na doživotie. Jeho syna odsúdili za členstvo v mafii tiež a dostal deväť rokov väzenia. Momentálne je prepustený na podmienku. Vystúpením v relácii sa snažil propagovať svoju knižnú publikáciu.
      Odvysielanie relácie vzápätí odsúdilo niekoľko talianskych politikov a protimafiánsky parlamentný výbor si preto dnes urgentne predvolal manažment RAI na okamžité vysvetlenie celej záležitosti.



Program slovenských kín spestril americký film Spotlight, ktorý tento rok získal sošku Oscara v prestížnej kategórii Najlepší film a Najlepší pôvodný scenár. Snímka režiséra Toma McCarthyho rozpráva strhujúci skutočný príbeh tímu reportérov denníka Boston Globe, držiteľov Pulitzerovej ceny, ktorí v roku 2002 šokovali mesto a celý svet, keď odhalili, že katolícka cirkev systematicky kryje široko rozšírenú pedofíliu, ktorej sa dopúšťalo viac ako 70 miestnych kňazov.
      "Som veľmi znepokojený tým, ako málo kvalitnej investigatívnej žurnalistiky tu máme oproti tomu, čo tu bolo pred 15 rokmi," povedal Tom McCarthy ku genéze snímky o novinároch, ktorí odkryli zneužívanie detí duchovnými. Prípad nemal podľa neho dosah len na hŕstku obvinených duchovných, ale otriasol celou katolíckou cirkvou. "Videl som tento film ako príležitosť ukázať niečo ako: Tu je ten druh vplyvu, aký môže mať dobre financovaná žurnalistika vykonávaná skúsenými profesionálmi. Veď, čo by už mohlo byť dôležitejšie než osud našich detí?"
      McCarthy taktiež priniesol osobný pohľad na tento príbeh. "Bol som vychovávaný ako katolík, takže mám veľké pochopenie, obdiv a úctu k tejto inštitúcií," vysvetľuje režisér a scenárista. "Tento príbeh nie je o napádaní cirkvi. Je o pýtaní sa, ako sa niečo takéto môže stať? Cirkev sa dopúšťala, a v niektorých prípadoch sa stále dopúšťa, činov inštitucionálneho zla nielen v zmysle zneužívania detí, ale taktiež tým, že toto zneužívanie kryje. Ako takéto niečo môže trvať celé desaťročia, bez toho, aby sa ľudia vzopreli a povedali niečo?"
      Od 70. rokov je "Spotlight" investigatívnou spravodajskou jednotkou denníka The Boston Globe. Môžu stráviť mesiace na jedinom príbehu, ktorý si medzi sebou zvolia. Tým sú akosi anonymní pred zvyškom novín, zodpovedajúc sa jedine svojim nadriadeným. Pravidlom však je, že nesmú o svojej práci hovoriť s nikým iným, či už je to rodina, priatelia alebo ostatní zamestnanci. V roku 2001 tím vyšetruje sexuálne zneužívanie maloletého katolíckym kňazom, ktoré, ako sa zdá, kryje samotný kardinál bostonskej arcidiecézy. V priebehu ročného vyšetrovania odhaľujú desiatky rokov trvajúci problém, ktorý táto inštitúcia nielen utajuje, ale v skutočnosti nerobí nič pre to, aby mu zabránila a len ho prehliada. V tomto procese prichádzajú k smutnému poznaniu, že je to nielen arcidiecéza a katolícka cirkev vo všeobecnosti, kto nesie vinu za to, čo sa udialo.
      Podľa vzoru usilovnosti skutočného Spotlight tímu strávil Tom McCarthy a spoluscenárista Josh Singer mesiace vedením rozhovorov s novinármi, obeťami a ďalšími ľuďmi v centre príbehu. Šéfa novinárskeho tímu Waltera "Robbyho" Robinsona si zahral Michael Keaton. Pod jeho vedením pracuje i hviezdny reportér Michael Rezendes, ktorého stvárnil Mark Ruffalo. Jeho postava sa sústreďuje na právne aspekty vyšetrovania. Sacha Pfeiffer v podaní Rachel McAdams, sa špecializuje na rozhovory s obeťami sexuálneho zneužívania. Za výborne zvládnutú úlohu reportérky získala tento rok nomináciu na Oscara v kategórii Najlepšia herečka vo vedľajšej úlohe. Posledným členom štvorčlenného tímu je výskumník zaoberajúci sa zhromažďovaním údajov Matt Carroll, ktorého stvárnil Brian d'Arcy James. Lieva Schreibera uvidia diváci v úlohe výkonného editora Boston Globe Martyho Barona. Drsného právnika Mitchella Garabediana - neoceniteľný prínos pre tím investigatívnych žurnalistov, na plátne zobrazuje Stanley Tucci.


Copyright © TASR 2016

Spoločnosť Google, patriaca pod firmu Alphabet Inc, zvažuje podanie ponuky na odkúpenie kľúčového podnikania spoločnosti Yahoo. Informovala o tom agentúra Bloomberg s odvolaním sa na zdroje oboznámené s problematikou. Spoločnosť Verizon Communications Inc, o ktorej sa hovorilo, že podá ponuku, podľa dostupných informácií plánuje predložiť ponuku na odkúpenie internetových aktivít spoločnosti Yahoo budúci týždeň. Spoločnosti AT&T Inc, Comcast Corp a Microsoft Corp tentoraz ponuku neurobia.
Spoločnosť Yahoo začala s predajom kľúčových aktív vo februári, ešte skôr zrušila plán predaja svojho podielu v čínskej firme Alibaba Group. Spoločnosti Verizon a Yahoo odmietli situáciu komentovať, nevyjadrili sa k nej ani spoločnosti Google, AT&T, Comcast a Microsoft.

Americký hudobník a herec Tom Waits sa predstaví v pripravovanom dramatickom seriáli Citizen. Šesťdesiatšesťročný rodák z kalifornskej Pomony stvárni kňaza menom Cesar, ktorý zo svojho kostola v losangeleskej štvrti Boyle Heights riadi gerilovú humanitárnu organizáciu. V projekte si zahrajú aj Alex Gonzalez, Augusto Aguilera a Ismael Cruz Cordova. O réžiu pilotnej epizódy sa postará Alfonso Gomez-Rejon, ktorý bude aj jedným z výkonných producentov.
Thomas Alan Waits debutoval v roku 1973 albumom Closing Time. Zatiaľ poslednú nahrávku Bad As Me ponúkol v októbri 2011. So štúdiovkou sa mu podarilo obsadiť tretiu priečku v americkom rebríčku Billboard 200, čo je zároveň jeho zatiaľ najväčší úspech v tejto hitparáde. Okrem toho vydal niekoľko kompilácií a tri koncertné záznamy. Na konte má tiež soundtracky filmov One from the Heart (1981) a Noc na Zemi (1991), pričom za prvý spomínaný ho nominovali na Oscara. Ako herec sa predstavil napríklad v snímkach Mimo zákon (1986), Dracula (2000), Káva a cigarety (2003), Imaginarium Dr. Parnassa (2009) či Kniha prežitia (2010). Waitsa, ktorý je známy aj vďaka charakteristickému hlasu, uviedli v roku 2011 do Rock'n'rollovej siene slávy.

©2016, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.