14. 4. 2016

RADA RTVS

RADA RTVS

Informáciu o aktivitách RTVS v súvislosti s 90. výročím rozhlasového a 60. výročím televízneho vysielania prerokovala a vzala na vedomie na dnešnom zasadnutí Rada rozhlasu a televízie Slovenska.
Dvojici výročí sa od začiatku februára venuje internetové Rádio Pyramída. Špeciálne relácie ponúkajú aj ďalšie programové služby, Rádio Slovensko uvádza denný seriál Rodinku rozhlasových, Rádio Regina pripravilo cyklus Na koncert s Reginou, v ktorom ponúka medzi iným aj zostrihy archívnych nahrávok koncertov z Bratislavskej lýry, Polstoročie humoru, v ktorom odvysiela zostrihy z najúspešnejších košických Maratónov, či Zábavu z archívu, kde ponúkne zostrihy z najúspešnejších rozhlasových zábavníkov. Rádio Devín sa výročiu venuje v programových blokoch Fokus a Otázka mesiaca, Rádio FM v podobe koncertov a špeciálnych podujatí.
Televízna Jednotka k 60. výročiu uvedie Filmové kino, v ktorom od záveru augusta premietne slovenské snímky, medzi nimi budú aj Záhrada, Eva Nová či Rukojemník. Slovenskú klasiku v HD kvalite uvedie blok Naj televízne filmy, medzi nimi Červené víno, Geľo Sebechlebský, Živý bič, Ako sa Vinco zaťal, Tri gaštanové kone, Bičianka z doliny či Rysavá jalovica. Pod názvom Zlaté časy to bude televízna zábava v 14 epizódach. Na obrazovky sa dostane aj deväť častí dokumentárneho seriálu Fetiše televízie.
Televízna Dvojka od záveru augusta ponúkne to najlepšie zo slávnych Bratislavských pondelkov, záznamy koncertov Bratislavskej lýry, výberové epizódy pod názvom Herecké legendy, dokumentárnu sériu Pred kamerou, za kamerou, od septembra denne Večerníček – to najlepšie s hlásateľskými vstupmi.
Z marketingových a brandingových aktivít si zaslúži pozornosť špeciálna poštová známka k výročiam RTVS, indoorová aj outdoorová propagácia, nová zvuková aj obrazová grafika.
Májové Majstrovstvá sveta v ľadovom hokeji v Rusku budú jedným z hlavných športových podujatí na obrazovkách verejnoprávneho vysielateľa. RTVS v termíne od 6. do 22. mája odvysiela z Moskvy a Petrohradu celkom 32 priamych prenosov a 31 záznamov. Zápasy slovenskej reprezentácie bude vysielať v priamom prenose Jednotka a Rádio Slovensko. Všetky zápasy s komentárom budú aj na webe hokej.rtvs.sk. Rada vzala túto informáciu na vedomie.
„Máme výnimočný prístup k tomu, čo nás čaká. Prvýkrát oslavujeme ako inštitúcia dve veľké výročia, 90. rozhlasu a 60. televízie ako najstarších mediálnych inštitúcií na Slovensku. Osobitosť je v tom, že si to pripomenieme spoločne, je spojitosť medzi týmito médiami, ale každý si zaslúži svoj vlastný program a svoju mediálnu cestu. Programovo bude tento výnimočný rok vrcholiť na jeseň, bude súčasťou vysielacej štruktúry televízie v niekoľkých dňoch a rozhlasu, kde prebieha celý rok. Rádio Pyramída je ukážkou toho, že vznikla programová služba, ktorá osobitne slúži na pripomenutie si tohto výročia,“ povedal pre TASR generálny riaditeľ Václav Mika.
„Koncept aktivít k výročiu, ktorý pripravil manažment RTVS, bude dôstojným rámcom, ktorým si pripomenieme spomínané výročia. Som veľmi rád, že sa nezabudne ani na regionálne štúdiá, ktoré dlhoročne odvádzajú kvalitnú prácu,“ uviedol pre TASR predseda rady Igor Gallo.

Copyright © TASR 2016