21. 4. 2016

RADA RTVS

RADA RTVS

Rada RTVS na dnešnom zasadnutí zaujala stanovisko k výsledku hospodárenia RTVS v roku 2015 s osobitnou pozornosťou venovanou hospodáreniu RTVS s finančnými prostriedkami poskytnutými na základe zmluvy so štátom, ako aj k vyhodnoteniu plnenia programovej služby za rok 2015. V zmysle zákona o RTVS má manažment RTVS povinnosť predložiť výročnú správu na rokovanie Rady RTVS do 30. apríla. Výročnou správou za rok 2015 sa bude Rada RTVS zaoberať na svojom májovom zasadnutí. Následne ju do 31. mája predloží mediálnemu výboru NR SR.
      Z uvedeného materiálu vyplýva, že RTVS plní svoju činnosť v rámci dvoch televíznych (Jednotka a Dvojka) a deviatich rozhlasových programových služieb (Rádio Slovensko, Rádio Regina, Rádio Devín, Rádio_FM, Rádio Patria, Radio Slovakia International, Rádio Klasika, Rádio Litera a Rádio Junior).
      Bežné výdavky v roku 2015 predstavovali sumu 106.212.231 eur, kapitálové výdavky čiastku 7.983.934 eur. Na základe zmluvy s Ministerstvom kultúry SR o obsahoch, cieľoch a zabezpečení služieb verejnosti, tzv. zmluvy so štátom bol príspevok na realizáciu pôvodných programov vo verejnom záujme v oblasti rozhlasového vysielania 3.300.000 eur, v oblasti televízneho vysielania 20.933.842 eur, na zabezpečenie vysielania do zahraničia 1.000.000 eur. 
      Na svojich zasadnutiach sa Rada RTVS venovala programovým otázkam systematicky, preto hodnotenie plnenia programových cieľov je vlastne sumarizáciou celoročného pohľadu rady na rozhlasové a televízne vysielanie RTVS. Premietli sa doň i viaceré výhrady a podnety, ktoré odzneli počas rokovaní v roku 2015. 
      "Manažment RTVS urobil v uplynulom roku všetko pre to, aby RTVS ako verejnoprávny vysielateľ mal dôstojné miesto na mediálnom trhu. Dovolím si tvrdiť, že sa mu to podarilo aj napriek tomu, koľko mal finančných prostriedkov. Keď sa vrátime pár rokov dozadu, RTVS bola niekde možno na chvoste, teraz je – dovolím si tvrdiť – lídrom a tým, kto v niektorých oblastiach určuje trendy na slovenskom mediálnom trhu," uviedol na zasadnutí k predloženému materiálu predseda rady Igor Gallo.


Copyright © TASR 2016