27. 4. 2016

RVR NEWS

RVR NEWS


Licenčná rada pokračuje v preverovaní sťažnosti na volebné vysielanie. Na vysielanie televízií a rádií k marcovým parlamentným voľbám dostala 12 sťažností, z nich dve na obdobie pred začiatkom vysielania politickej reklamy. Doteraz z nich prešetrila polovicu. Okrem toho Rada pre vysielanie a retransmisiu (RVR) vyhodnocuje aj vlastný monitoring, ktorý robila od 13. februára, od začiatku vysielania politickej reklamy v elektronických médiách až do 5. marca, teda aj vo volebný deň. Správne konania začala koncom marca. Na základe monitoringu vybrala RVR na podrobnú analýzu 10 programov, z nich v jednom prípade porušenie zákona o vysielaní a retransmisii nezistila, štyrmi sa začala zaoberať v správnom konaní a piatimi by sa mala zaoberať 10. mája, agentúru SITA o tom informovala hovorkyňa RVR Lucia Jelčová. Ak licenčná rada uzná, že vysielateľ porušil zákon, môže ho upozorniť alebo aj pokutovať.
Prvé dve zo sťažností rada riešila 22. marca. Išlo o sťažnosť na vysielanie Televízie Turiec, na Správy TV Turiec vysielané 30. decembra o cca 18:30 a rada rozhodla, že sťažnosť je neopodstatnená. V prípade druhej sťažnosti, na Videotextové vysielanie z 10. januára 2016 začala správne konanie. Dve správne konania týkajúce sa predvolebného vysielania začala licenčná rada 12. apríla a ďalšie štyri tento týždeň, v utorok 26. apríla. Minulotýždňové správne konania vedie RVR voči vysielateľovi Markíza - Slovakia za možné porušenie zákona o objektívnosti a nestrannosti spravodajských a politicko-publicistických programov a oddeľovaní názorov a komentárov od informácií spravodajského charakteru v súvislosti s vysielaním príspevku Voľby 2016: Prieskum v programe Televízne noviny zo dňa 19. januára 2016. Rada tiež 12. apríla začala preverovať Televízne noviny vysielané 19. februára. Toto správne konanie vedie na základe vlastného monitoringu. Sťažnosť na reláciu Markízy Voľby 2016: Predvolebná diskusia zo 14. februára označila za neopodstatnenú.
V utorok začala RVR v súvislosti s predvolebným vysielaním správne konania na základe vlastného volebného monitoringu voči vysielateľom: Rozhlasu a televízii Slovenska (RTVS), C.E.N, s.r.o. a Markíza - Slovakia, s.r.o. Konkrétne v prípade verejnoprávneho RTVS rada preveruje dva príspevky odvysielané na národnostnom okruhu Slovenského rozhlasu (SRo), Rádiu Patria. Preveruje, či rádio neporušilo zákonné pravidlá objektívnosti a nestrannosti spravodajských a politicko-publicistických programov, oddeľovania názorov a komentárov od informácií spravodajského charakteru v príspevku o prieskume volebných preferencií agentúry MVK vysielanom 18. februára a v príspevku o prieskume volebných preferencií agentúry AKO vysielanom 19. februára v programe Kronika. V prípade spoločnosti C.E.N., vysielateľa spravodajskej televízie TA3 rada preveruje, či TA3 neporušila pravidlá objektívnosti a nestrannosti spravodajských a politicko-publicistických programov, oddeľovania názorov a komentárov od informácií spravodajského charakteru v súvislosti s odvysielaním príspevku "Do NR SR by išlo 7 strán" dňa 15. februára a príspevku "Do NR SR by išlo 8 strán" vysielaného 19. februára v programe Hlavné správy. Pre podozrenie z možného porušenia rovnakého paragrafu zákona o vysielaní a retransmisii (paragraf 16, odsek 3, písmeno b) RVR začala správne konanie voči spoločnosti Markíza - Slovakia, vysielateľovi TV Markíza, konkrétne pre dva príspevky odvysielané v programe Televízne noviny - "Vyzerá to na dvojkoalíciu" z 15. februára a "Posledný prieskum" z 19. februára. V prípade vysielania Markízy v programe "Voľby 2016: Predvolebná diskusia" z 14. februára RVR na svojom utorkovom rokovaní konštatovala, že zákon porušený nebol. Zvyšným podnetom sa RVR bude venovať na ďalších zasadnutiach.
Zo spomínaných 12 sťažností na vysielanie rádií a televízií k voľbám do Národnej rady SR dostala rada zhodne tri sťažnosti na verejnoprávneho vysielateľa - RTVS a na súkromnú Televíziu Markíza. Ostatné sťažnosti, a to vždy po jednej na jedno médium, sú na vysielanie: TA3, Rádia Wow, Rádio Frontinus, Televízie Turiec a videotextové vysielanie. Rada pre vysielanie a retransmisiu tiež dostala jeden podnet od Prezídia Policajného zboru, a to na TV Joj. Ten však podľa hovorkyne RVR "nesmeruje voči konkrétnemu programu".
Politické subjekty, strany, hnutia alebo koalície, ktoré sa v sobotu 5. marca uchádzali o hlasy voličov, mohli po novom začať volebnú kampaň dňom, v ktorom vyhlásenie volieb zverejnili v Zbierke zákonov SR, teda 12. novembra 2015. Kampaň trvala do 3. marca do 00:00. Vysielanie politickej reklamy a špeciálnych predvolebných diskusií v médiách bolo povolené od 13. februára do 3. marca do 00:00. Štrnásť dní pred dňom konania volieb a v deň konania volieb až do skončenia hlasovania bolo zakázané zverejňovať výsledky volebných prieskumov.

©2016, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.