23. 4. 2016

Štúrovo pero 2016

Štúrovo pero 2016


Stredoškolský časopis Gymoš zo Spojenej školy Juraja Henischa v Barejove a Attelier - akademický mesačník Univerzity sv. Cyrila a Metoda v Trnave si odnášajú z novinárskej súťaže stredoškolákov a vysokoškolákov Štúrovo pero 2016 najvyššie ocenenia - Zlaté Štúrovo pero a Hlavnú cenu Nadácie Čisté slovo.
Redakcia časopisu Gymoš získala ocenenie za dlhodobo výborný časopis, ktorý sa viac rokov po sebe umiestňoval na popredných miestach tejto prestížnej súťaže najmladších novinárov. Attelier zase za dlhodobo vysokú profesionálnu úroveň, obsahovú a žánrovú pestrosťou a výbornú grafickú úpravu.
Víťazom súťaže v kategórii stredoškolských časopisov sa tento rok stal a cenu za najkvalitnejšie texty a naj časopis minulého roka opätovne získal Rozhľad z Gymnázia Považská Bystrica. Medzi vysokoškolskými časopismi zabodoval Zumag - časopis študentov žurnalistiky Filozofickej fakulty Katolíckej univerzity v Ružomberku.
V kategórii novinárske príspevky stredoškolákov si Hlavnú cenu Literárneho fondu odnáša Kristína Kucejová z Gymnázia v Považskej Bystrici za kvalitatívne vyrovnanú sériu textov vrátane mini sociologickej sondy do študentského života a komunikácie.
Novinárske príspevky vysokoškolákov ovládla Ria Gehrereová z Univerzity Komenského v Bratislave za sériu článkov s veľmi ťažkou až kontroverznou tematikou o obeti sexuálneho násilia zo strany katolíckeho kňaza, ktorú odsúdila celá dedina.
V kategórii online magazínov získal prvú priečku za spracovanie originálnych a zaujímavých tém a ich profesionálne webové prevedenie, skvelú prácu so sociálnymi sieťami, funkčnosť a použiteľnosť stránky a oslovenie širokého publika magazín Gaudeo.sk z Univerzity sv. Cyrila a Metoda v Trnave. Magazín získal zároveň stáž v TASR.
Cenu generálneho riaditeľa TASR za najtvorivejší žurnalistický počin získala Kristína Biela, šéfredaktorka časopisu Občas Nečas z Univerzity Konštantína Filozofa v Nitre za to, že sa jej podarilo vybudovať funkčné a mienkotvorné médium, ktoré oslovuje širokú verejnosť, spracováva lokálne námety, nebojí sa citlivých tém, výrazne zvýšilo svoju úroveň v online prezentácii a má motiváciu neustále sa zlepšovať. Víťazka získava zároveň stáž v TASR.
Cenu Talent TASR a tiež stáž získava junior redaktorka Školského servisu TASR Kristína Garaiová. Svojimi príspevkami dotýkajúcimi sa politiky, spoločenského diania, či rozhovormi pravidelne pomáha vytvárať obsah webového portálu takmer od jeho vzniku.
Ceny stredoškolským časopisom za finančné vzdelávanie udelila aj Nadácia Slovenskej sporiteľne a špičkové stredoškolské časopisy ocenila aj Televízia Markíza. Ocenené však boli aj ďalšie desiatky jednotlivcov. O najvyššie pocty sa tento rok uchádzalo celkom 81 stredoškolských a osem vysokoškolských časopisov.
Ako pre TASR uviedla riaditeľka Krajskej knižnice Ľ. Štúra vo Zvolene Milota Torňošová, v kategórii novinárske príspevky zaslalo do súťaže ešte 49 stredoškolákov celkom 124 prác a 20 vysokoškolákov 79 prác.
Súťaž podporuje a rozvíja novinárske nadanie študentov stredných a vysokých škôl. Umožňuje im prezentovať školské časopisy a novinárske príspevky, napomáha k rozširovaniu poznatkov súťažiacich o žurnalistike a žurnalistických žánroch. "Súťaž má medzi študentmi veľkú popularitu, aj v tomto roku sa na jej vyhodnotení zúčastnilo okolo 230 študentov a hostí," pripomenula riaditeľka.
V rámci programu sa uskutočnili aj tradičné rozhovory o písanej žurnalistike, tlačové besedy s osobnosťami novinárskeho sveta a spoločenského života.
Vyhlasovateľmi súťaže sú Banskobystrický samosprávny kraj - KKĽŠ Zvolen, Televízia Markíza - Nadácia televízie Markíza a Nadácia Slovenskej sporiteľne.

Copyright © TASR 2016