12. 4. 2016

VÝNIMKY NAŠE KAŽDODENNÉ

VÝNIMKY NAŠE KAŽDODENNÉ
 
Rada pre vysielanie a retransmisiu (RVR) na dnešnom zasadnutí rozhodovala o výnimke novely zákona o vysielaní a retransmisii, o ktorú požiadalo do 31. marca 16 programových služieb trinástich vysielateľov.
Podľa tejto novely musia slovenské verejnoprávne aj súkromné rádiá od 1. apríla tohto roku zaradiť do vysielania viac slovenskej hudby. Pre verejnoprávny rozhlas je to pre tento rok 30 % vysielacieho času mesačne, v budúcom roku 35 %, pre súkromné rádiá 20 % a od roku 2017 najmenej 25 %. Z toho aspoň jednu pätinu majú tvoriť nové pesničky, ktoré vznikli v posledných piatich rokoch. Pritom do stanoveného podielu sa budú započítavať iba tie pesničky, ktoré odznejú v éteri od 06.00 do 24.00 h.
Rada pre vysielanie vypočula na ústnom konaní všetkých 16 žiadateľov o výnimku zo zákona a následne rozhodla o udelení, resp. zamietnutí žiadosti. Šiestim žiadateľom schválila výnimku na stanovený podiel aj podiel nových hudobných diel, dvom žiadateľom schválila výnimku čiastočne k podielu nových hudobných diel a šiestim žiadateľom výnimku zamietla.
Rádio Anténa Rock (držiteľ licencie GES Slovakia, s.r.o.), Radio One Rock (Radio One Rock, s.r.o.), Aligator – Classic Rock Radio (Radio ON s.r.o.), Rocková republika (C.S.M. group s.r.o.), Rádio Devín (RTVS) a Rádio Patria (RTVS) z hľadiska programového zamerania nemusí vyhradiť stanovený podiel času slovenským hudobným dielam ani novým hudobným dielam.
Čiastočnú výnimku iba na stanovený podiel času zaradenia nových hudobných diel dostalo Rádio Best FM (Best FM Media spol. s r.o.), Rádio Pyramída (RTVS), Radio One Retro (Radio Rock, s.r.o.) a Rádio Vlna (Corporate Legal, s.r.o.).
Šiestim vysielateľom, sú nimi Rádio Expres (D.Expres, k.s.), Fun Radio (Radio, a.s.), Europa 2 (Europa 2, a.s.), Rádio One (Radio One, s.r.o.), Rádio Košice (Marek Petráš) a Rádio Regina (RTVS) žiadosť o výnimku rada zamietla.
Slovenské hudobné dielo na účely tohto zákona je hudobné dielo, ktorého najmenej jeden autor hudby alebo najmenej jeden autor textu má alebo mal trvalý pobyt na území Slovenskej republiky, alebo hudobné dielo s textom v slovenskom jazyku.
„Z jednej strany je to nová povinnosť, každý tú povinnosť vníma ako novú, samozrejme má s tým nejaké problémy, musí ju riešiť, takže z toho sa nikto neteší, na druhej strane, čo sa týka kooperácie s našou radou, keď sme to už riešili, tak boli ústretoví, rozhodnutie je výsledkom daného stavu. Navyše sme sa dohodli, keď sú problémy v zákone, tak rovnako vysielatelia aj my, lebo problémy sú rovnaké pre obidve strany, mali by sme sa spoločným spôsobom pokúsiť sa ich presadiť,“ popísal pre TASR reakcie vysielateľov na nový zákon predseda RVR Miloš Mistrík.

Copyright © TASR 2016