2. 4. 2016

Zomrel Boris Hybner

Zomrel Boris Hybner


Po krátkej náhlej chorobe zomrel dnes vo veku 74 rokov český mím, herec, režisér a pedagóg Boris Hybner. Podľa Českého rozhlasu to v mene rodiny potvrdil hovorca Národného divadla Tomáš Staněk.
Verejnosť Borisa Hybnera poznala najmä z televízie, kde vystupoval napríklad v Manéži Bolka Polívku či v programe Možná přijde i kouzelník. Hral vo filmoch Pelíšky (jedného z nápadníkov učiteľky v podaní Evy Holubovej), Pupendo, Rafťáci, Poslední vlak či U mě dobrý. Objavil sa však aj v rozprávkach Peklo s princeznou alebo Čert ví proč. K jeho posledným filmom patrí Wilsonov (2015) a televízny seriál Přístav.
Rodák z Vyškova sa na verejnosti predstavil prvýkrát v roku 1964 v Divadle Na zábradlí, kde hral v súboru zakladateľa československej školy pantomímy Ladislava Fialku. Neskôr pôsobil v Alhambre a Laterne Magike a bol spoluzakladateľom Divadla Alfreda Jarryho, pripomenuli Novinky.cz
Presadil sa aj v západnej Európe. V roku 1987 nakrútil s režisérom Jurajom Herzom v západonemeckej koprodukcii televízny seriál Gagman, ku ktorému napísal scenár a za ktorý získal Bronzovú ružu z Montreux. V roku 1990 založil súkromné divadlo Studio Gag.
Za celoživotnú tvorbu prevzal v roku 2010 divadelnú cenu Thálie v odbore pantomímy.

Copyright © TASR 2016