10. 5. 2016

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS

Česká televízia (ČT) ponúkne svojim divákom prenosy zo zimných olympijských hier 2018 v juhokórejskom Pjongčangu a OH 2020 v Tokiu. O získaní vysielacích práv informovala prostredníctvom svojho oficiálneho webu. ČT dospela k dohode s Discovery Communications, táto spoločnosť sa tento rok stala výhradným majiteľom práv pre celú Európu v súvislosti s OH počas nasledujúcich ôsmich rokov.
"Olympijské hry vysielame už od roku 1956 a vždy sme sa usilovali o to, aby diváci neprišli o možnosť sledovať ich voľným televíznym šírením. Discovery Communications sme preto oslovili v podstate ihneď, keď bolo jasné, že európske verejnoprávne televízie nezískajú práva od Medzinárodného olympijského výboru. Práve rýchlosť pri rokovaniach bola jednou z vecí, ktoré nám pomohli pri dohode s novým vlastníkom práv," povedal generálny riaditeľ Českej televízie Petr Dvořák.
Česká televízia je po spoločnostiach z Veľkej Británie, Holandska a Fínska len štvrtou stanicou, ktorá uzavrela dohodu s Discovery Communications.

©2016, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.

Parížska prokuratúra začala dnes viesť predbežné vyšetrovanie voči bývalému podpredsedovi Národného zhromaždenia Denisovi Baupinovi, ktorý je obvinený zo sexuálneho obťažovania, sexuálneho napadnutia a zasielania SMS s nevhodným obsahom. Informovala o tom agentúra AP.
Prokuratúra chce zozbierať svedecké výpovede obetí a informácie o čase a mieste údajných trestných činov. "Prokuratúra zatiaľ nedostala žiadne trestné podanie v tejto veci," uvádza sa v dnešnom vyhlásení.
Baupina, ktorý bol do parlamentu zvolený za stranu Európa Ekológia - Zelení (EELV), viacero poslankýň obviňuje zo sexuálnych útokov a obťažovania. Ich svedectvá zverejnila v pondelok rozhlasová stanica France Inter a webový portál Mediapart.
V reakcii na tento škandál Baupin v pondelok odstúpil z funkcie podpredsedu parlamentu. Baupinov advokát Emmanuel Pierrat to potvrdil s tým, že jeho mandant sa teraz chce plne sústrediť na svoju obhajobu.
Pierrat súčasne zdôraznil, že jeho mandant vyhlasuje, že je nevinný. Dodal, že 53-ročný politik zvažuje podať žalobu za ohováranie. Medzičasom francúzske médiá dnes informovali, že Baupin podal žalobu na obe médiá, ktoré kauzu zverejnili.
Na Baupinovo obťažovanie sa sťažovali členky alebo zamestnankyne EELV Sandrine Rousseauová, Isabelle Attardová, Elen Debostová, Annie Lahmerová a ďalšie štyri ženy. Podľa ich svedectva k činom došlo v období rokov 1998-2014.
Ani jedna zo žien o obťažovaní zo strany Baupina v čase alebo krátko po skutku verejne nehovorila. Vysvetlili, že mali obavy o svoju kariéru a nechceli ani spôsobiť problémy strane EELV, ktorá ich od zverejnenia prípadu odrádzala. Väčšina z nich trpela tiež sebaobviňovaním, že nedokázali reagovať primerane a včas.
Baupinova manželka, ministerka bytovej výstavby Emmanuelle Cosseová, v reakcii uviedla, že ju kauza zasiahla ako "manželku, družku, matku i ministerku", pričom zdôraznila, že v prípade rozhodne justícia. Vyhlásila, že svojmu manželovi plne dôveruje.
Podľa francúzskych médií škandál okolo Baupina spustila fotografia zverejnená tento rok pri príležitosti Medzinárodného dňa žien, na ktorej skupina mužov-poslancov Národného zhromaždenia pózuje s perami namaľovanými na červeno.
"Keď som ho (Baupina na nej) videla, prišlo mi zle. Naozaj som vracala. Potom som napísala post na Facebook," vysvetlila pre France Inter Elen Debostová, ktorá pôsobí ako zástupkyňa starostu v meste Le Mans.
Rovnakú motiváciu pre zverejnenie svojho mena v tejto kauze mala aj Sandrine Rousseauová. Na fotografii "som nevidela niekoho, kto bráni práva žien, alebo niekoho, kto nútil inú ženu, aby sa s ním bozkávala. Povedala som si, že toto sa už nedá zniesť," uviedla Rousseauová, ktorá je hovorkyňou EELV.

Copyright © TASR 2016