26. 5. 2016

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS

Azerbajdžanský najvyšší súd nariadil včera podmienečné prepustenie prominentnej investigatívnej novinárky Chadidže Ismajlovovej, ktorú vlani v septembri odsúdili na sedem a pol roka väzenia za údajné riadenie ilegálneho podniku, daňový únik, zneužívanie právomocí a spreneveru. Informovala o tom agentúra AP.
Najvyšší súd zároveň skrátil novinárke udelený trest na päť rokov. Ismajlovovú, ktorá bola vo väzbe odvtedy, ako ju v decembri 2014 zadržali, prepustili ešte dnes večer miestneho času.
Ismajlovová a jej podporovatelia tvrdili, že usvedčenie aj udelený trest sú len odplatou za jej reportáže odhaľujúce korupčné praktiky vládnucej elity, do ktorých maj byť údajne zapletený aj azerbajdžanský prezident Ilham Alijev a jeho rodina.
Proces s Ismajlovovou, prispievateľkou Rádia Slobodná Európa/Rádia Sloboda (RFE/RL), ktoré financuje americká vláda, kritizovali mnohé ľudskoprávne organizácie. Označovali ho za politicky motivovaný a požadovali okamžité a bezpodmienečné prepustenie novinárky. Alijeva zároveň obviňovali umlčiavania opozície a z toho, že svojich kritikov posiela do väzenia.

Copyright © TASR 2016

Združenie zahraničných novinárov protestovali proti zaobchádzaniu, ktorého sa dostalo jednému fotoreportérovi zo strany ochranky izraelského premiéra Benjamina Netanjahua. Tá chcela, aby sa fotograf zastupujúci západné médiá pred Netanjahuovým stretnutím s francúzskym premiérom Manuel Valls vyzliekol k bezpečnostnej kontrole do spodného prádla. Fotoreportér to s pobúrením odmietol, a tak mu bol vstup na udalosť odmietnutý.
Zahraničné tlačové agentúry, ktoré tak zostali bez snímok z nezávislého zdroja a zo solidarity odmietli fotografie od fotografa úradu izraelskej vlády.

Zdroj: ČT TXT