12. 5. 2016

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS

Poradca šéfa ukrajinskej tajnej služby SBU Jurij Tandit tvrdí, že zverejnenie osobných údajov novinárov akreditovaných v separatistických republikách na východe Ukrajiny "nie je (podľa SBU) nebezpečné".
Vo vysielaní ruskej televízie Dožď Tandit uviedol, že novinári, ktorí chcú pracovať za styčnou líniou, musia prejsť procedúrou akreditácie v samozvaných republikách - Doneckej ľudovej (DĽR) a Luhanskej ľudovej (LĽR) -, pretože túto časť územia Kyjev nemá pod kontrolou.
Tandit dodal, že "voči čestným novinárom, ktorí hovoria pravdu, Ukrajina nebude uplatňovať nijaké sankcie". Iná je ale situácia v prípade novinárov, ktorí svoju akreditáciu používajú ako krytie a konajú ako orgán propagandy".
Poznamenal, že ukrajinské úrady sa každým prípadom budú zaoberať osve. Tvrdil tiež, že zverejnenie osobných údajov novinárov tiež nijako neohrozuje - prinajmenšom nie zo strany ukrajinských úradov.
Osobné údaje takmer 5000 novinárov, ktorí sa akreditovali u proruských separatistov na východe Ukrajiny, zverejnil v stredu webový portál Myrotvorec.
Okrem ukrajinských novinárov sú v zoznamoch aj spravodajcovia zahraničných médií a denníkov, napríklad televízií CNN a al-Džazíra, tlačových agentúr Agence France-Presse (AFP) či Reuters, spravodajskej spoločnosti BBC, denníka New York Times a ďalších.
Toto zverejnenie osobných údajov vyvolalo veľké znepokojenie v Organizácii pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE). Jej predstaviteľka pre slobodu tlače Dunja Mijatovičová to dnes podľa agentúry UNIAN označila za "znepokojujúcu udalosť, ktorá môže ohroziť bezpečnosť novinárov".
Zdôraznila, že novinári píšu o problémoch verejného záujmu a nesmú byť terčom prenasledovania za výkon svojej práce. Upozornila, že viacerí novinári zo zoznamu už dostali vyhrážky v podobe listov či telefonátov.
Predstaviteľ EÚ na Ukrajine Jan Tombiňski vyzval ukrajinskú vládu, aby zabránila v prístupe k zverejneným osobným údajom novinárov akreditovaných v DĽR a LĽR. Upozornil, že ich zverejnenie je porušením medzinárodných noriem i zákonov Ukrajiny.
Podľa agentúry UNIAN sa kyjevská prokuratúra s týmto prípadom začala zaoberať pre podozrenie z porušenia zákona o ochrane osobných údajov.

Ruský denník Novyje Izvestija od dnešného dňa nevychádza v tlačenej podobe, len v on-line verzii. Redakcia na svojej webovej stránke vysvetlila, že vydávanie a distribúciu denníka v tlačenej podobe neumožňuje finančná situácia, "ktorú umelo vytvoril rad partnerov". Redakcia súčasne upozorňuje, že ak sa finančné problémy nepodarí vyriešiť v dohľadnom čase, ohrozené bude aj fungovanie webovej stránky.
Vo svojom vyhlásení redakcia čitateľov ubezpečuje, že jej vedenie prijalo v uplynulom období celý rad opatrení na stabilizáciu situácie a absolvovalo sériu rokovaní, ktoré však v konečnom dôsledku nepomohli, lebo "žiaľ, nie všetko záviselo od nás."
Denník Novyje Izvestija bol založený v roku 1997 skupinou novinárov na čele s Igorom Golembiovským, ktorí odišli z redakcie denníka Izvestija. Nový projekt finančne podporoval oligarcha Boris Berezovskij.
Po tom, ako sa v roku 2000 stal ruským prezidentom Vladimir Putin, sa Novyje Izvestija stali kritikom nového vedenia, obzvlášť Kremľa za jeho vplyv na demokratické slobody v Rusku a vojnu v Čečensku.
Denník sa sústreďuje na sociálno-politické a spoločenské problémy. Momentálne má asi 60 zamestnancov vrátane 25 spravodajcov a redaktorov. Patrí k najcitovanejším médiám.

Copyright © TASR 2016

Epizódy motoristickej relácie Top Gear s novým moderátorským tímom začnú vysielať v nedeľu 29. mája. Informovali o tom predstavitelia BBC, ktorí v stredu prostredníctvom konta Top Gearu na sociálnej a mikroblogovacej sieti Twitter zverejnili oficiálny trailer rozšírený o nové zábery. Epizódy, ktoré nakrúcali osem mesiacov, budú môcť diváci a diváčky sledovať každú nedeľu na stanici BBC Two. Nové obsadenie relácie navštívilo počas nakrúcania až deväť krajín sveta, pričom nevynechali napríklad Maroko či Spojené arabské emiráty. Priaznivci úspešného programu sa môžu tešiť napríklad na to, ako Matt LeBlanc precestuje na trojkolesovom automobile Reliant Robin úsek od Londýna až po Blackpool či zábavné zábery, na ktorých príde Chrisovi Evansovi zle z prirýchlej jazdy.
Hlavným moderátorom novej série Top Gearu sa stal spomínaný Chris Evans, ktorý nahradil Jeremyho Clarksona. Ten vlani v marci prišiel o miesto po tom, ako napadol jedného z producentov programu Oisina Tymona. V nových sériách sa preto neobjavia ani predošlí spolumoderátori Richard Hammond a James May, ktorí sa tiež rozhodli nepredĺžiť kontrakty. Nový moderátorský tím budú okrem Evansa tvoriť aj spomínaný americký herec Matt LeBlanc, nemecká pretekárka Sabine Schmitz, motoristickí novinári Chris Harris a Rory Reid a bývalý majiteľ jedného z tímov F1 Eddie Jordan. V prípravách je tiež spin-off relácie pod názvom Extra Gear, ktorý priblíži zákulisie obľúbeného programu. Okrem exkluzívneho materiálu ponúkne divákom a diváčkam rozhovory či zábery z kuchyne hlavnej šou. Novú reláciu bude moderovať spomínaný Rory Reid, pričom vysielať by ju mali súbežne s Top Gearom.
 




Americký hudobník Father John Misty vytvoril text k úvodnej skladbe seriálu Dom z kariet (2013). Tridsaťpäťročný interpret sa svojím dielom pochválil na sociálnej a mikroblogovacej sieti Twitter. Ako tiež uviedol, skladbu, ktorú zložil Jeff Beal, nazval Let's make love to my bodyguard Inside the House of Cards. Pôvodne totiž nemá samostatný názov a označuje sa len ako hlavná skladba obľúbenej série.
Seriál Dom z kariet vzniká v produkcii spoločnosti Netflix na motívy rovnomennej knihy Michaela Dobbsa, ktorú v 90. rokoch sfilmovala aj BBC. V seriáli z prostredia vysokej politiky účinkujú Kevin Spacey, Robin Wright, Molly Parker či Michael Kelly. Titul dva razy nominovali na Zlatý glóbus v kategórii Najlepší televízny seriál - dráma. Toto ocenenie napokon získali hlavní predstavitelia Robin Wright a Kevin Spacey, ktorému udelili aj Screen Actors Guild Award. V súčasnosti Netflix ponúka štyri sezóny titulu, pričom plánuje nakrútiť aj piatu. Tú by mali sprístupniť v USA na budúci rok. Druhú sezónu titulu v súčasnosti vysiela Česká televízia.
Father John Misty, vlastným menom Joshua Michael Tillman, vydal ako J. Tillman osem sólových albumov. Neskôr začal vystupovať pod pseudonymom Father John Misty a vydal nahrávky Fear Fun (2012) a I Love You, Honeybear (2015). Vlani na seba upozornil, keď nahral covery skladieb Blank Space a Welcome to New York speváčky Taylor Swift.

©2016, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.