6. 5. 2016

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS

Egyptský prezident Abdal Fattáh Sísí vyzval na národnú jednotu, avšak nevyjadril sa k stupňujúcemu sa sporu medzi svojou vládou a novinárskym syndikátom. Ten od prezidenta požaduje ospravedlnenie a odvolanie ministra vnútra za to, že dal nedávno zatknúť dvoch jeho členov.
V stredu syndikát vyhlásil, že prestane v novinách tlačiť meno ministra vnútra Magdího Abdal-Ghafúra a bude zverejňovať jeho snímky v negatívnej podobe na protest proti zatknutiu dvoch žurnalistov počas zásahu v sídle novinárskeho syndikátu. Podľa svedkov polícia v nedeľu vtrhla do syndikátu a zatkla v ňom dvojicu žurnalistov, ktorí údajne podnecovali k protivládnych demonštráciám.
Ľudskoprávne organizácie v Egypte v uplynulých mesiacoch čoraz častejšie obviňovali políciu zo zneužívania moci, čo vláda popiera. Sísí dnes vyzval na jednotu národa, ale spor vôbec nespomenul.
"Nemusíte sa báť, pokým zostaneme jednotní," povedal v televíznom príhovore k národu počas slávnosti v egyptskej Západnej púšti. Vlani sa Sísí verejne ospravedlnil právnikom po tom, ako jeden policajt fyzicky napadol jedného z nich.
Egyptskí žurnalisti pohrozili generálnym štrajkom, ak nebudú ich požiadavky v uvedenom incidente splnené.
Väčšina egyptských novín dnes v rámci protivládneho protestu vyšla s negatívnymi snímkami ministra vnútra a s čiernym pásom na titulnej stránke. Niektoré z týchto novín v minulosti neochvejne podporovali Sísího, ktorý je vo funkcii od roku 2014.
Pracovníci syndikátu novinárov povedali, že policajná razia bol najhorší útok úradov na syndikát od jeho založenia pred 75 rokmi. V minulých rokoch bol syndikát novinárov ohniskom protivládnych demonštrácií v Egypte.

Copyright © TASR 2016

Spoločnosť Facebook prehrala prvé kolo súdnych sporov so svojimi užívateľmi. Spor sa týka údajného protiprávneho ukladania biometrických údajov, ktoré spoločnosť Facebook získava z tvárí na fotografiách. Sudca na federálnom súde v Kalifornii nevyhovel žiadosti spoločnosti Facebook o zamietnutie sporu.
Žaloba je postavená na základe zákona z Illinois o dôvernosti biometrických údajov (BIPA). Spoločnosť Facebook namietala, že žalobca nemôže využiť tento zákon, keďže sa užívatelia v rámci pravidiel využívania služieb so spoločnosťou Facebook dohodli, že spory sa budú riešiť podľa kalifornských zákonov. Súd však rozhodol, že BIPA je možné použiť.
Žalobcovia hovoria, že spoločnosť Facebook nezákonne zbiera a ukladá biometrické údaje, ktoré spoločnosť používa pre rozpoznávanie tvárí a následné návrhy na označenie ľudí na fotografiách. Žalobu podali rezidenti štátu Illinois v rámci zákonov platných v Illinois. Účastníci sporu sa však dohodli na tom, že spor presunú do Kalifornie.

©2016, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.