16. 5. 2016

Novinárska cena 2015

Novinárska cena  2015
Novinárske ceny za rok 2015 už majú svojich majiteľov. Porota dnes za príspevky ocenila redaktorov Denníka N, Pravdy, Konzervatívneho denníka Postoj, týždenníkov .týždeň a Trend či televízie JOJ a fotografa z portálu MONO.sk. TASR o tom informovala Mirka Grófová z Nadácie otvorenej spoločnosti, organizátora oceňovania.
Štefan Hríb získal ocenenie v kategórii Audiovizuálna žurnalistika - Najlepší rozhovor, beseda, diskusia za reláciu Pod lampou: Západ versus Rusko uverejnenú na webe týždenníka. Rastislav Striško z TV JOJ dostal cenu v kategórii Najlepšia audiovizuálna reportáž za príspevok Utečenecká kríza - Rodina utečencov na ceste do Európy. Cenu v kategórii Audiovizuálna žurnalistika - Najlepší investigatívny príspevok porota neudelila.
V kategórii Najlepší analytický príspevok v písanej žurnalistike dostali cenu Ján Kováč a Michal Lehuta z týždenníka Trend za článok Zaľúbený do drahej diaľnice. Ľudmile Kolesárovej udelili cenu v kategórii Najlepší článok uverejnený na blogu. Na blogu Denníka N sa venovala témam: Čo urobila poslancova žena, Keď ľudia protestujú proti vozičkárom, Neberte nám komfort, povedali v Prešove týraným ženám.
Mária Benedikovičová a Monika Tódová získali ocenenie v kategórii Najlepší investigatívny príspevok v písanej žurnalistike za viacero článkov. Riešili témy: Ficovi ľudia kšeftujú s pozemkami rovnako ako Mečiarovi v kauze Slavkov, Brhel si chystá Tatry, zarobiť na pozemkoch mu pomáha štát, Bývalý sused Fica získal pozemky podfukom, ľudia za ne dostali smiešne peniaze, či U Jahnátka mali podozrenie na podvod u bývalého suseda Fica, polícia prípad zmietla.
Porota udelila cenu Martinovi Hanusovi z Postoja v kategórii Písaná žurnalistika - najlepší komentár. Vyhral s príspevkami Hračka Borisa Kollára, Čo zachránilo Andreja Kolesíka, Premiér je zbabelec či Ako to Haščák v zdraví prežil. Najlepší rozhovor v printe urobil podľa poroty Ivan Drábek z denníka Pravda s témou: Tancovala som pre Mengeleho. Mamu mi poslal do plynu. Cenu v kategórii Najlepšia reportáž v písanej žurnalistike si odnáša Tomáš Bella z Denníka N s článkom: Ako zo mňa utečenci za týždeň spravili radikála. Časopis Rodina a škola získala ocenenie za kreslené vtipy v kategórii Písaná žurnalistika - Najlepší česko-slovenský kreslený vtip, komiks, karikatúra.
Tomáš Holúbek z MY Nitrianske noviny dostal cenu v kategórii Najlepší regionálne publikovaný alebo odvysielaný príspevok. Redaktor sa venoval témam: Občania nie sú pre mesto dôležití. S problémami vystupujú pred polnocou, Vysoký dom má výhľad, no zakrýva susedov, Ochrnutý pacient ležal pol hodinu v sanitke. Do nemocnice ho odmietli vyniesť či Príbuzných poslancov platí mesto. Prácu niektorí dostali až po voľbách.
Cenu Google pre mladé talenty dátovej žurnalistiky si odniesol Martin Vančo za Predátorské časopisy, Cenu Google za inovatívnu online žurnalistiku získali Filip Struhárik, Marek Bažík, Jana Čevelová, Juraj Koník, Andrej Sarvaš, Konštantín Čikovský z Denníka N za spravodajstvo Minúta po minúte.
Cenu Asociácie vydavateľov tlače dostal Filip Obradovič z Trendu za článok Ako sa žije deťom na onkológii. Konštantín Čikovský z Denníka N získal za sériu analytických príspevkov Cenu Zastavme korupciu, Cenu Otvorenej spoločnosti udelili Tomášovi Rafovi s príspevkom Noční vlci uverejnenom na www.your-art.sk.
V kategórii Najlepšia fotografia ocenila porota Juraja Mravca z MONO.sk za tému Na východe nič nové.

Copyright © TASR 2016