9. 5. 2016

The British Academy Television Awards

The British Academy Television Awards

V londýnskej Royal Festival Hall rozdali v nedeľu televízne ceny BAFTA. Dve trofeje získal projekt Wolf Hall (2015), keď ho vyhlásili za najlepší dramatický seriál a Mark Rylance uspel ako Herec v hlavnej úlohe. Sitkom Peter Kay’s Car Share (2015) dostal ceny v kategóriách Komediálny seriál a Mužský komediálny výkon (Peter Kay). Rovnaký počet trofejí získal od Britskej akadémie filmových a televíznych umení aj seriál This is England '90 (2015), keď Chanel Cresswell uspela v kategórii Herečka vo vedľajšej úlohe a samotný projekt vyhlásili za najlepšiu minisériu.
Suranne Jones zo seriálu Doctor Foster (2015) je najlepšou herečkou v hlavnej úlohe a Michaela Coel si vďaka projektu Chewing Gum (2015) pripísala na konto televíznu cenu BAFTA v kategórii Ženský komediálny výkon. Za herecký výkon vo vedľajšej úlohe v seriáli Unforgotten (2015) ocenili Toma Courtenaya. Divácku cenu Radio Times získal projekt Poldark (2015).
Špeciálnu cenu Alana Clarka udelili hercovi, komikovi a scenáristovi Lennymu Henrymu. Najvyššie ocenenie Fellowship získali scenáristi Ray Galton a Alan Simpson.

Prehľad víťazov a víťaziek televíznych cien BAFTA vo vybraných kategóriách:

Herec v hlavnej úlohe: Mark Rylance
Herečka v hlavnej úlohe: Suranne Jones
Herec vo vedľajšej úlohe: Tom Courtenay
Herečka vo vedľajšej úlohe: Chanel Cresswell
Mužský komediálny výkon: Peter Kay
Ženský komediálny výkon: Michaela Coel
Miniséria: This is England '90
Komediálny seriál: Peter Kay’s Car Share
Dramatický seriál: Wolf Hall
Zahraničný projekt: Transparent
Divácka cena Radio Times: Poldark

©2016, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.