18. 6. 2016

Art Film Fest News

Art Film Fest News

Prvým oceneným na prebiehajúcom filmovom festivale Art Film Fest v Košiciach je uznávaný britský režisér Stephen Daldry. Ocenenie Zlatá kamera za prínos do kinematografie si prevzal dnes večer, keď v hale umenia Kunsthalle osobne uviedol svoj film Predčítač.
Festival predstaví celkovo päť jeho filmov, okrem Predčítača to bude aj Billy Elliot, Hodiny, Príšerne nahlas a neuveriteľne blízko a Odpad. Prvé štyri snímky mu vyniesli oscarové nominácie pre najlepší film alebo najlepšieho režiséra. Jeho zatiaľ posledný film Odpad v roku 2015 nominovali na cenu BAFTA v kategórii Najlepší zahraničný film.
Daldry je aj oceňovaný a úspešný divadelný režisér. Ako dnes pred novinármi uviedol, svoj profesionálny život zameriaval na divadlo a k filmu sa dostal vlastne len náhodou pri snímke Billy Elliot. "Pred tým som netušil, že budem filmovým režisérom, nemal som také ambície," priznal 56-ročný umelec.
Filmový priemysel prechádza podľa neho najväčšou revolúciou, ktorá sa týka digitalizácie i distribúcie filmov, keď sa snímky dostávajú priamočiarejšie k divákom. "Nepochybne to bude ďalej demokratizovať filmové umenie," hovorí.
Dúfa však, že kiná ostanú aj naďalej zachované, a to nielen v shoppingcentrách s filmami o superhrdinoch pre tínedžerov. "Ide o ten kolektívny akt spoločného sledovania filmu," hovorí o dôvode, prečo by malo ostať klasické kino.
V Košiciach i na Slovensku je Daldry prvýkrát, mesto si zatiaľ nestihol pozrieť, ale teší sa na jeho bližšie spoznávanie. Na otázku, či ho už niečo v Košiciach zaujalo, čo by ho inšpirovalo na nakrútenie filmu, odpovedal: "Zatiaľ nie, ale nikdy neviete."
Umelecký riaditeľ Art Film festu Peter Nágel vyzdvihol, že sa podarilo dostať do programu všetkých päť Daldryho hraných filmov. To považujem za náš malý úspech, lebo je to vlastne kompletný profil jeho filmovej tvorby,“ povedal.

Copyright © TASR 2016