25. 6. 2016

ART FILM FEST NEWS

ART FILM FEST NEWS

Jeden z najúspešnejších českých hercov a čerstvý laureát ocenenia Hercova misia Karel Roden dnes na Art Film Feste vlastnoručne pripevnil tabuľku so svojím menom na Hlavnej ulici v Košiciach. Na ceremoniál pri Morovom stĺpe Immaculata sa prišli pozrieť desiatky fanúšikov a fanúšičiek 54-ročnej hviezdy. Za poctu, ktorú mu s organizátormi festivalu prejavili, sa im Roden krátko poďakoval. Rodák z Českých Budejovíc je po srbskom hercovi, režisérovi a scenáristovi Lazarovi Ristkovskim druhou osobnosťou, ktorému na 24. ročníku Art Film Festu udelili ocenenie za mimoriadny prínos hereckému umeniu vo filme. Herec si Hercovu misiu prevzal v piatok večer, pričom organizátori si naňho pripravili prekvapenie. Na odovzdávanie totiž Rodena prišli pozdraviť jeho herecké partnerky Lucia Siposová, ktorá si s ním zahrala v snímke Hlídač č. 47 (2008), a Danica Jurčová, ktorá po jeho boku účinkovala vo filme Beštiár (2007). K nim sa pripojila i Diana Mórová. Slovenská herečka sa s Rodenom stretla v snímke Kuře melancholik (1999). Okrem toho herca počas piatkového večera prostredníctvom videa pozdravila aj anglická herečka Anna Friel, ktorú diváci a diváčky s Rodenom videli v historickej dráme Juraja Jakubiska Bathory (2008). Na odovzdanie ocenenia ako prekvapenie zavítal aj Marian Roden, brat Karla Rodena.
“Hodilo by sa povedať, že misia je na konci, ale ja dúfam, že nie,” uviedol Roden, ktorý si Hercovu misiu za potlesku publika prevzal z rúk prezidenta Art Film Festu Milana Lasicu. “Ja veľmi ďakujem za to krásne privítanie. Toto som nečakal,” povedal tiež.
Rodenova kariéra sa po štúdiu na Divadelnej fakulte Akadémie múzických umení (DAMU) v Prahe začala v divadle. Jeho filmovým debutom je snímka Zámek Nekonečno (1983). Ako dnes Roden prezradil na tlačovej konferencii, na nakrúcanie filmu si dobre spomína. “Keď som robil DAMU, hovorilo sa, že ľudia z Pražského konzervatória a DAMU sa nemajú radi. Bolo mi to nepríjemné, ja som sa začal stýkať s chalanmi z konzervatória. Všetci sme sa v tom filme objavili. Dokonca neviem, či som nebol jediný z DAMU. Nakrúcalo sa to vo väznici niekde v Kroměříži. Bolo to zaujímavé, byť medzi tými skutočnými chovancami,” povedal.
Po Zámku Nekonečno si Roden zahral v druhej časti básnickej série s názvom Ako básnici prichádzajú o ilúzie, čo preňho znamenalo zvrat v kariére. Úlohu Honzu si zopakoval aj v tretej časti Ako básnikom chutí život (1987). V ďalších pokračovania sa však už odmietol objaviť. Diváci a diváčky ho môžu poznať aj z filmov Copak je to za vojáka... (1987), Čas sluhov (1989), Vták Ohnivák (1997), Kytice (2000), Habermannův mlýn (2010), Lidice (2011), Alois Nebel (2011), Štyri slnká (2012) alebo Fotograf (2015), v ktorom dokonale a realisticky stvárnil Jana Saudka. Na Českého leva ho nominovali 12-krát, pričom v prípade snímky Hlídač č. 47 ocenenie aj získal.
Roden, ktorý nakrútil viac ako sto snímok, tvrdí, že svoju kariéru detailne nesleduje. “Pre mňa je dôležité, kto film robí, ale to neznamená, že to musí byť niekto renomovaný. Môže to byť aj debutant. Tiež ma zaujíma, či funguje scenár ako taký a potom, aká je tá postava. Keď ma postava nezaujíma, tak to nerobím, lebo sa mi to nechce. Musí ma to baviť,” prezradil, podľa čoho si vyberá úlohy. Ako tiež priblížil, nedokáže vyzdvihnúť jednu zo svojich postáv, no najnáročnejšie bolo preňho nakrúcať film Lidice. “To nebolo ani tou postavou, ale skôr tým, čo tie Lidice vyžarujú,” priznal.
Roden svoj talent, ktorý zdedil po otcovi a starom otcovi, pritom zúročil aj v zahraničných filmoch. Prvou úlohou v hollywoodskej produkcii bola rola zločinca Emila Slovaka v snímke 15 minút (2001), kde si zahral s Robertom De Nirom. Záporné postavy mu ponúkli aj v tituloch Blade 2 (2002) a Nepriestrelný mních (2003). Po nich nasledovali filmy Hellboy (2004), Bournov mýtus (2004) a RocknRolla (2008). Nakrúcanie doma a v zahraničí však neporovnáva. “Pre mňa to je stále rovnaká profesia. Rozdiel je možno vo financovaní. Rozdiely sú technické, ale nič čo by stálo za zmienku. Inak je to rovnaké. Máte síce viac peňazí a komfort, ale profesia je rovnaká,” priznal herec.


©2016, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.