6. 6. 2016

KONCESIEEEEEEEEEEEEEEEEEEE!

KONCESIEEEEEEEEEEEEEEEEEEE!

Spor ohľadom zvýšenia koncesionárskych poplatkov spôsobil vládnu krízu. Myslí si to opozičný poslanec Národnej rady SR Jozef Viskupič (OĽaNO-NOVA).
"Hrozí nám, vzhľadom na súčasnú diskusiu medzi partnermi koalície, reálny odchod ministra," upozornil Viskupič. "Rovnako, a to je ešte dôležitejšie, tá diskusia ukazuje, že celé programové vyhlásenie vlády je trhací kalendár," dodal.
Podľa neho je súčasný stav dôkazom, že vo vládnej koalícii v súvislosti so záväzkom zvýšiť koncesionárske poplatky nebola dohoda. Výhrady SNS pritom Viskupič vníma ako názory veľmi blízko opozícii.
Opozičný politik zároveň vyhlásil, že problém okolo koncesionárskych poplatkov sa dá riešiť veľmi jednoducho – ich zrušením. "My navrhujeme, aby financovanie bolo riešené prostredníctvom pevnej sumy, položky z hrubého domáceho produktu (HDP)," povedal Viskupič a avizoval, že sa spolu s kolegami chystá predložiť takýto legislatívny zámer.
Minister kultúry Marek Maďarič (Smer-SD) dnes pred médiami povedal, že novela zákona, ktorá predpokladá zvýšenie koncesionárskych poplatkov, ostáva pre neho kľúčovým krokom. Návrh novely, ktorá je v medzirezortnom pripomienkovom konaní, stiahnuť nemieni. Je ochotný akceptovať konštruktívne zásadné pripomienky, no zároveň pripravený predložiť návrh na rokovanie vlády aj s rozpormi. Podľa toho, ako sa situácia bude vyvíjať, Maďarič zváži svoje ďalšie kroky. Nevylúčil pritom ani odstúpenie zo svojho postu.
Proti zvyšovaniu koncesionárskych poplatkov sa nateraz postavila Slovenská národná strana (SNS), ktorá je presvedčená, že ešte pred zvyšovaním poplatkov musí prejsť RTVS "výraznou vnútornou prestavbou a stať sa skutočnou slovenskou a národnou verejnoprávnou inštitúciou". Líder SNS a predseda parlamentu Andrej Danko po piatkovej (3.6.) koaličnej rade oznámil, že zvyšovanie tzv. koncesionárskych poplatkov za službu RTVS sa odkladá.
Úrad vlády SR dnes vo vyhlásení deklaroval, že vládna koalícia plne rešpektuje záväzky vyplývajúce z programového vyhlásenia vlády, vrátane záväzku optimalizácie výšky úhrady za služby verejnosti poskytované RTVS. "Partneri sa dohodli, že o výške tejto optimalizácie a dátume účinnosti príslušného zákona musí prebehnúť ešte odborná diskusia," uviedla hovorkyňa predsedu vlády Beatrice Szabóová v súvislosti piatkovým rokovaním koaličnej rady.
Strana Most-Híd upozornila na to, že v programovom vyhlásení vlády bola jednoznačná dohoda. "Koncesionárske poplatky treba zvýšiť preto, aby sa zlepšila kvalita verejnoprávnych médií, ako to prezentovalo vedenie RTVS, a neviazať to k nejasným cieľom, ktoré prezentovala SNS," upozornil predseda poslaneckého klubu Mosta-Híd Gábor Gál. Ako dodal, návrh na zvýšenie koncesionárskych poplatkov z dielne ministerstva kultúry je podľa koaličnej strany Most-Híd adekvátny, ak sa tým posilní verejnoprávnosť RTVS.
Ďalšia koaličná strana #Sieť trvá na plnení všetkých záväzkov vyplývajúcich z programového vyhlásenia vlády. "Postoj ministra kultúry má našu politickú podporu," uviedla strana vo svojom vyhlásení. Podľa #Siete však ľudia potrebujú vidieť protihodnotu za peniaze, ktoré platia v podobe koncesionárskeho poplatku. "Takže považujeme za rovnako dôležité dosiahnuť vzájomnou diskusiou v koalícii aj predstavu o použití zvýšených úhrad tak, aby občania pocítili rastúcu kvalitu verejnej služby," dodáva strana #Sieť.

Copyright © TASR 2016