23. 6. 2016

MFF Trenčianske Teplice News

MFF Trenčianske Teplice News


Medzinárodný filmový festival Trenčianske Teplice (23. – 26. 6.) je festivalom, ktorého ctižiadosťou je objavovať. Pri príležitosti jeho dnešného otvorenia v kúpeľnom mestečku to povedal člen Prezídia Medzinárodného filmového festivalu Trenčianske Teplice Peter Hledík.
“Tak ako Cannes uvádza filmy, ktoré tam producent chce uviesť, my máme ctižiadosť byť festivalom, ktorý nájde tvorcu, ktorého si nepovšimli v Cannes. My sa snažíme hľadať niečo, čomu hovoríme dobrý film a snažíme sa nájsť iný spôsob prezentácie filmu divákom. Budeme premietať vonku – čo je bežné, ale budeme premietať aj v netradičných priestoroch, ale chceme vytvoriť aj multikulturálny priestor,” priblížil Hledík.
Ako dodal, v Trenčianskych Tepliciach chcú dať dohromady tých, ktorí majú pocit, že kultúra a umenie sú ohrozené. “Naša vízia je európsky kultúrny azyl. Máme pocit, že kultúru je treba chrániť. Pozvali sme sem mladé spisovateľky, mladých výtvarníkov. Zatiaľ je to pokus, je to cesta, ale ja si myslím, že je veľmi dôležité, aby sme našli ten správny cieľ a išli tou cestou,” zdôraznil Hledík.
Festival v Trenčianskych Tepliciach pokračuje aj v tomto roku v tradícii odovzdávaní ocenení významným osobnostiam slovenskej i svetovej kinematografie. Ocenenie Zlatá kamera odovzdajú na tohtoročnom festivale jednému z najvýznamnejších súčasných slovenských filmárov Marekovi Leščákovi a maďarskému režisérovi, držiteľovi Strieborného medveďa z festivalu Berlináre 2011 Bélovi Tarrovi. Ocenenie Umelcova misia za umelecký prínos si odnesie herečka Chiara Mastroiani a slovenská herečka Zdena Studenková.
Medzinárodný filmový festival Trenčianske Teplice uvedie viac než 60 titulov, z ktorých je približne polovica celovečerných. Diváci sa môžu tešiť na filmy z rôznych krajín Európy, ale aj z Južnej Ameriky či Ázie.

Copyright © TASR 2016