6. 6. 2016

RTVS a HARABIN

RTVS a HARABIN

Pred Okresným súdom Bratislava IV dnes pokračoval civilný spor na ochranu osobnosti, v rámci ktorého bývalý predseda Najvyššieho súdu SR (NS SR) a exminister spravodlivosti a v súčasnosti sudca NS SR Štefan Harabin žaluje RTVS.
      "Na pojednávaní boli oboznamované listinné dôkazy, prednesené záverečné reči a ukončené dokazovanie, pričom pojednávanie bolo odročené na termín 27. júna za účelom vyhlásenia rozsudku," uviedol dnes pre TASR hovorca Krajského súdu v Bratislave (KS) Pavol Adamčiak.
      Harabin požaduje na súde od RTVS ospravedlnenie a 200.000 eur za výrok, ktorý odznel v roku 2012 v relácii Reportéri. Ošetrujúca lekárka nebohých sudcov Juraja Majchráka a Marty Laukovej na konferencii Sudcovia sudcom v emocionálne napätej situácii spojila smrť sudcov s konaním Harabina. "Ako lekár môžem povedať, že niekedy sú choroby nákazlivé a naša justícia je chorá, ochorel Juraj Majchrák, ochorela JUDr. Lauková, ktorá takisto zomrela na tvrdú perzekúciu doktora Harabina,“ uviedla vtedy okrem iného psychiatrička. Zábery z konferencie boli použité pri výrobe relácie RTVS. Harabin pôvodne požadoval sumu 100.000 eur aj od samotnej psychiatričky, s lekárkou však uzavrel mimosúdnu dohodu a peniaze už od nej nežiada.
      Medzi svedkami, ktorí na poslednom novembrovom pojednávaní vypovedali, bol aj Jozef Oklamčák, ktorý je okrem iného známy ako manažér súťaží krásy. Podľa jeho slov Štefana Harabina pozná dlhé roky a je to slušný človek. Ľudia na Slovensku ho považujú za jeho najlepšieho kamaráta. Vyjadrenie lekárky v televízii na neho pôsobilo, ako by Harabina dostala do pozície nejakého vraha.
      "Ľudia sa ma pýtali, či je to pravda, ľudia tomu uverili. Nonstop som vysvetľoval, že je to inak a bolo to pre mňa zaťažujúce," opisoval Oklamčák situáciu po odvysielaní relácie RTVS.
      Vo veci sa nepojednávalo od novembra minulého roku, keďže zákonná sudkyňa v tejto veci bola preložená na vyšší súd a prípad bol pridelený novej sudkyni, ktorá musela spis naštudovať.

Copyright © TASR 2016