10. 6. 2016

SLOVAK MEDIA NEWS

SLOVAK MEDIA NEWS

Spor emeritného arcibiskupa Jána Sokola a vydavateľa časopisu Týždeň ide znovu pred súd. Pojednávanie je vytýčené na utorok 14. júna na Okresnom súde v Trnave. Informovala o tom hovorkyňa Krajského súdu (KS) v Trnave Jana Kondákorová.
Pojednávanie bolo pôvodne vytýčené na polovicu apríla, pre ochorenie účastníkov sa však nekonalo. V súdnom spore vedenom proti vydavateľovi týždenníka - W PRESS, a. s., ide o ochranu osobnosti. Bývalý trnavský arcibiskup podal žalobu vo veci na vydavateľa Týždňa za uverejnenie článkov z mája 2009, podľa ktorých mal ešte v roku 1998 previesť pol miliardy slovenských korún (16,6 milióna eur) na účet bývalého agenta Štátnej bezpečnosti Štefana Náhlika. Ako napísal šéfredaktor týždenníka Štefan Hríb, peniaze mali pochádzať z predaja cirkevných pozemkov na Zlatých pieskoch v Bratislave, na ktorých v súčasnosti stojí budova obchodného reťazca. Séria článkov vyšla v periodiku dva týždne pred odchodom Sokola do dôchodku.
V žalobe sa Sokol domáhal ochrany osobnosti a poskytnutia náhrady nemajetkovej ujmy vo výške 50.000 eur, ktoré deklaroval v prípade úspechu poskytnúť na charitatívne účely. OS v Trnave v marci 2012 jeho žalobu zamietol, sudkyňa sa v zdôvodnení odvolala na slobodu prejavu zakotvenú v Dohode o ochrane ľudských práv a základných slobôd. Sokol následne podal odvolanie, ktoré zamietol KS, neúspešné bolo aj jeho dovolanie na Najvyššom súde SR. Ústavný súd (ÚS) SR však v júni 2015 rozhodol, že základné práva arcibiskupa Sokola v súvislosti s týmto súdnym sporom boli predtým porušené. ÚS zrušil rozsudok KS v Trnave a uznesenie Najvyššieho súdu SR, ktoré boli v Sokolov neprospech, a vec vrátil na ďalšie konanie.
Okresný súd bude musieť v prípade nanovo rozhodnúť. Na predchádzajúcich pojednávaniach boli vo veci vypočutí okrem Jána Sokola aj arcibiskupi Róbert Bezák a Stanislav Zvolenský, František Mikloško a viacerí, teraz už aj bývalí zamestnanci Arcibiskupského úradu v Trnave.

Copyright © TASR 2016